Vilnietei Stefanijai, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre (LNOBT) sumaniusiai pasižiūrėti baletą „Spragtukas“, iki spektaklio likus pusantro mėnesio tebuvo pasiūlytos penkios laisvos vietos. „Norėjau sėdėti balkone, iš kur gerai matyti. Tačiau tegavau vietą parteryje už 45 litus“, - DELFI pasakojo moteris, stebėdamasi, kad taip anksti išgraibstomi bilietai.

LNOBT generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai Laima Vilimienė sakė, kad bilietus naujam, rugsėjį prasidedančiam, sezonui LNOBT pradeda platinti dar gegužę. Žmonės jais suskumba pasirūpinti iš anksto.

Šio teatro lankomumas pastaruosius penkerius metus pastebimai kyla: 2002-aisiais salių užpildymo vidurkis buvo 67 proc., o 2006-aisiais pasiekė 93 proc. Pasak L. Vilimienės, yra standartinis Europos vidurkis.

„Pirmiausia reikia pradėti nuo vadybos: prieš penkerius metus iš esmės pasikeitė komanda, teatro vadovas“, - svarstė pašnekovė, paklausta apie didelio spektaklių lankomumo priežastis. Pasak jos, galbūt ir žmonės gali daugiau pajamų išleisti kultūrai, tačiau tai – tik maža sudedamoji dalis. Tiesa, anot L. Vilimienės, bilietai Vilniuje išgraibstomi ne į visus teatrus ir spektaklius. Tokių teatrų, pasak jos, sostinėje tėra keletas.

Priklauso nuo režisieriaus

Valstybinio Vilniaus mažojo teatro rinkodaros vadovas Evaldas Eidukas aiškina, kad šiuo metu kultūra išgyvena pakilimą, užaugusi menui neabejinga nauja karta. Be to, ir bilietai nėra brangūs.

Pasak jo, vienas faktorių, kodėl nuolat pilna mažojo teatro salė, tas, kad pati salė nėra didelė. Todėl jau po savaitės išperkami pasirodę bilietai.

Bilietų į spektaklius paprastai nebūna jau prieš mėnesį ar du. Šiek tiek ilgiau prekiaujama bilietais į mažiau žinomų režisierių spektaklius. Užtat į režisieriaus Rimo Tumino spektaklius bilietai išgraibstomi per savaitę ar dvi.

Mažasis teatras dėmesio sulaukia ir gastrolių mažesniuose miestuose metu.

Rusų dramos teatrą pamėgo ir lietuviai

Lietuvos rusų dramos teatro atstovė ryšiams su visuomene Lina Žižliauskaitė sakė, kad į premjerą Naujųjų išvakarėse visi bilietai buvo išpirkti prieš mėnesį. Premjerinius spektaklius teatre stebi pilnos salės, bilietai išperkami labai greitai.

Rusų dramos teatro salių užpildymo vidurkis siekia 70 proc. Bilietais prekiaujama dviem mėnesiams į priekį, prieš mėnesį bilietai į premjerinius spektaklius būna išpirkti. Tačiau į kai kuriuos spektaklius bilietų dar galima įsigyti prieš savaitę.

„Lankytojų visą laiką norėtųsi daugiau“, - sakė L. Žižliauskaitė. Pasak jos, kuo toliau, tuo daugiau į teatrą ateina lietuviškai kalbančių žmonių. Pastebima, kad publika jaunėja, bet 25 metų amžiaus jaunuolių karta nebemoka rusiškai. Pašnekovė sakė, kad galbūt šių žmonių kartais ir pritrūksta salėms užpildyti.

Lietuvos rusų dramos teatre ypač populiarūs vaikiški spektakliai – čia važiuoja mokiniai iš rusakalbių mokyklų.

Kultūrai – ir paskutiniai litai

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre bilietus reikia įsigyti maždaug prieš mėnesį, kai tik pasirodo repertuaras. Didžiausio dėmesio sulaukia komedijos, jas žiūrint apie 500 žmonių talpinanti salė pilna visuomet. Šiuo metu didžiausio dėmesio sulaukia premjera „Figaro vedybos“.

Teatro vyr. administratorė Beatričė Miškinienė mano, kad žmonėms pabodo televizija ir jie pasiilgo teatro. Prieš keletą metų salės buvo gerokai tuštesnės, tačiau po Rusijos krizės prasidėjęs kilimas, pasak B. Miškinienės, tebesitęsia.

„Šiaulių dramos teatre salės užpildomos gana normaliai, bet porą mėnesių laukti nereikia“, - aiškino teatro administratorius reklamai Romualdas Lukštinskas. Pasak jo, baigiantis metams buvo populiaru dovanoti dovaną-kvietimą į teatrą.

Mieste bilietų dažniausiai nelieka į premjerinius spektaklius, senesniuose spektakliuose salė užpildoma apie 80 proc. „Negalime skųstis, metai buvo normalūs“, - sakė R. Lukštinskas.

Anot pašnekovo, tą pačią dieną patekti į spektaklį galima tik tada, jeigu kas bilietą grąžina, tačiau įprastai bilietus galima įsigyti prieš savaitę.

Teatro atstovas sakė, kad lankytojų skaičių lemia neblogas repertuaras, viešinama informacija apie spektaklius. Be to, žmonės likusius kelis litus palieka kultūrai. Nuo teatro neturėtų atbaidyti ir kainos – bilietų į premjerinius spektaklius kaina siekia 20 litų. Į ne premjerinius spektaklius tereikia mokėti 12-15 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją