Kūrybinį J. Meko palikimą švęs ne tik Lietuva

Fotomenininkas Albinas Kuliešis savo feisbuke parašė, kad pamatęs J. Meko kapelio nuotrauką, – nustėro. „Lietuvos kultūros institutas kartu su partneriais pristato Jono Meko 100-ųjų gimimo metų jubiliejui skirtą tarptautinę programą „Jonas Mekas 100!“. 2022-aisiais pirmą kartą istorijoje avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, rašytojo, poeto gyvenimą ir jo kūrybinį palikimą švęs ne tik Lietuva, bet ir Danija, Italija, Izraelis, JAV, Jungtinė Karalystė, Kinija, Lenkija, Rusija, Pietų Korėja, Prancūzija, Suomija, Švedija, Ukraina, Vokietija ir kitos šalys. Šią savaitę programos partneriai susitinka Vilniuje susipažinti ir aptarti šventinių metų starto <...>. Kaip gražiai mes mokam švęsti didžių žmonių šimtmečius... renginiai, parodos projektai ir t.t. Bet kartais visai pamirštame juos pačius“, – pažymėjo jis.

Apie esamą situaciją pakalbinta Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro vyr. bibliotekininkė Indra Drevinskaitė atsakė, kad kapas yra privati nuosavybė. „ J. Meko kapą prižiūri, jis priklauso giminei, vaikams. Nesvarbu, kad jie Amerikoje, jo kapu rūpinasi giminaičiai. Taip, kaip atrodo kapas – tik jų sprendimas. Tai nėra kapas, kuris neturi šeimininko“, – pabrėžė ji.

Kapas tvarkingas, nėra apleistas

I. Drevinskaitė užsiminė, kad ne pirmą kartą girdi šį vis iškeliamą klausimą. „Į tai jautriai reaguoja J. Meko giminaičiai, gyvenantys Lietuvoje, Biržuose. Kapas yra tvarkingas ir prižiūrėtas, nėra apleistas“, – sakė pašnekovė.

Ar giminaičiams buvo siūlyta pagalba, I. Drevinskaitė nenorėjo komentuoti, tik dar kartą pakartojo, kad „kapas nėra valstybės priežiūroje“.

„Jeigu jis būtų valstybinis kapas, neturėtų šeimininkų, tada būtų galima kelti klausimą. Tačiau dabar yra giminės, kurie rūpinasi kapu. J. Meko vaikai, nesvarbu, kad yra Amerikoje – jie visą situaciją kuo puikiausiai žino, kai būna Lietuvoje – kapą lanko. Kodėl skleidžiama nuomonė, kad kapas apleistas? Tikrai taip nėra“, – patikino ji.

Biržuose, anot I. Drevinskaitės, J. Meko atminimas puoselėjamas. Tuo užsiima Biržų Jurgio Bielinio viešoji biblioteka, Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras. Yra ir daugiau institucijų, viešų ir privačių, muziejus ir kt.

Dėl paramos artimieji nesikreipė

Kultūros ministerijos atstovai į užklausą, ar nereiktų kitokio paminklo, gal yra kas nors planuojama šiuo klausimu, galbūt pagalba šeimai, taip pat atsakė, kad J. Meko kapavietės tvarkymu rūpinasi J. Meko artimieji.

„Mūsų žiniomis, kapavietėje planuojama pastatyti naują kryžių. Dėl finansinės paramos kapavietei tvarkyti velionio artimieji į ministeriją nėra kreipęsi“, – sakė Kultūros ministro atstovė spaudai Viktorija Vitkauskaitė.

Jo­nas Me­kas gy­ve­no ir kū­rė Niu­jor­ke. 2007 m. spa­lį Lie­tu­vos Pre­zi­den­tas Val­das Adam­kus išim­ties tvar­ka Jam su­tei­kė Lie­tu­vos Res­pub­li­kos pi­lie­ty­bę. 2007 m . Vil­niu­je įkur­tas J. Me­ko vi­zua­lių­jų me­nų cent­ras.

J. Me­kas – Lie­tu­vos na­cio­na­li­nės kul­tū­ros ir me­no pre­mi­jos lau­rea­tas, ap­do­va­no­tas or­di­no „Už nuo­pel­nus Lie­tu­vai“ Di­džiuo­ju kry­žiu­mi. Poe­tas, pub­li­cis­tas, avan­gar­di­nio ki­no pra­di­nin­kas pa­sku­ti­nį kar­tą gim­tuo­siuo­se Se­me­niš­kiuo­se lan­kė­si 2010 me­tais, skelbiama ref.lt.

2011 m. bir­že­lio 30 d. Jo­nui Me­kui su­teik­tas Bir­žų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Gar­bės pi­lie­čio var­das.

Jo­nas Me­kas mi­rė 2019 me­tais sau­sio 23 d. ei­da­mas 97 me­tus Bruk­li­ne (JAV).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)