„Europiečiai“ yra naujas fotografo R. Hornstra ir rašytojo, režisieriaus A. van Bruggeno projektas. Ilgalaikio proceso metu keliaudami nuo vieno iki kito regiono bei nuo vienos iki kitos temos, jie kuria XXI amžiaus svarbių Europos regionų (Heartland) portretą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Hornstra ir van Bruggenas Europą mato drastiškų pokyčių priešaušryje. Populizmas ir autoritarizmas auga, rodosi, kad praeities vaiduokliai grįžta. Europa nuolatos keičiasi. Panašu, kad finansų ir migracijos krizės buvo išvengta, tačiau politinės pasekmės, regis, tik prasideda.

Kai kurios politinės jėgos siekia prieglobsčio vieningoje Europoje, kitos rėksmingai nusigręžia nuo jos. Europos Sąjunga yra mėgstamiausias nacionalinių politikų atpirkimo ožys, nors vis daugiau ir daugiau klausimų reglamentuojama Europos lygmenyje. Žiniasklaida ir politikais nepasitikima, ir šis nepasitikėjimas atrodo politiškai galingas, nors pagal apklausas ir statistiką dauguma Europos gyventojų dažnai jaučiasi laimingais ir klestinčiais.

„Buvusioji sostinė“ yra pirmasis projekto „Europiečiai“ pasakojimų apie regionus skyrius. Jis pristatomas kaip knyga, paroda ir virtualus turas. Buvusioji sostinė yra regionas, kuriame po naujai atgautos nepriklausomybės stiprėja nacionalizmas ir militarizmas. Stipraus, savito tapatumo paieškas sustiprina stingstanti ekonomika ir gyventojų skaičiaus mažėjimo pasekmės. Globalizmo antplūdis, atviros sienos ir nauja moralė dažnai susikerta su konservatoriškų vertybių puoselėtojais.

Robas Hornstra (g. 1975 m.) yra olandų fotografas, plėtojantis ilgalaikius dokumentinius projektus. Šiuo metu jis taip pat vadovauja Hagos karališkosios dailės akademijos fotografijos skyriui.

Arnoldas van Bruggenas (g. 1979 m.) yra olandų rašytojas ir režisierius. Kartu su Robu Hornstra jis sukūrė ilgalaikį „Sočio projektą“, tiriantį regioną, supantį Sočį – miestą, kuriame 2014 m. vyko olimpinės žaidynės.

Lankytojai įleidžiami tik su kaukėmis ir ne didesnėmis nei 2 žmonių grupėmis, išskyrus šeimas ar lankytojus su globėjais. Lankytojai prašomi laikytis saugaus 2 metrų atstumo.

Paroda veiks iki birželio 14 d.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Mondriano fondas, Europos kultūros fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)