Įdomu, jog čia tarp Rusijos ir pasaulio garsenybių ryškūs ir Lietuvos kūrėjų vardai. Šiomis dienomis vyksta prestižinis teatro festivalis "Zolotaja maska" ("Auksinė kaukė"), kuriame dėl aukščiausio apdovanojimo varžosi Eimunto Nekrošiaus spektaklis "Vyšnių sodas", vaidinamas Maskvos aktorių. Net kelis kartus per dieną vienas televizijos kanalų rodo muzikinį klipą, kuriame nusifilmavo Ingeborga Dapkūnaitė; dar daugiau aktorių - Lina Budzeikaitė, Juozas Budraitis, Sigitas Račkys, Rimantas Bagdzevičius, Saulius Balandis ir kiti - pasirodo per HTB kanalą, kur jie lietuviškai kalba rusų seriale "Litovskij tranzit" ("Lietuviškas tranzitas"). Tačiau karščiausią naujieną kovo 29-osios vakarą pateikė kultūros kanalas, pristatydamas mūsų menininkų tądien atliktą Igorio Stravinskio "Kareivio istoriją", kuriai buvo suteikta garbė baigti tarptautinį festivalį "Muzikinio teatro dienos".

Pirmoji spektaklio išvyka

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje pirmą kartą mūsų šalyje atlikta Birutės Mar (Marcinkevičiūtės) režisuota Igorio Stravinskio "Kareivio istorija". Kompozitorius, remdamasis Aleksandro Afanasjevo pasaka apie kareivį, pergudravusį velnią, šį kūrinį parašė 1918 metais gyvendamas emigracijoje. Jį sumanė kaip klajojančio teatro spektaklį nedidelei atlikėjų grupei Pirmojo pasaulinio karo metu keliaujančiai po Šveicarijos kaimus.

Lietuvos žiūrovai ir kritikai gyvai reagavo į nesudėtingo siužeto istoriją, kurioje skaitovės vaidmenį atliko pati režisierė, dalyvauja keturi šokėjai ir dirigentas Robertas Šervenikas su septyniais Nacionalinės filharmonijos muzikantais. Kvietimas į Maskvos tarptautinį festivalį "Muzikinio teatro dienos" - tik antras "Kareivio istorijos" spektaklis. Kelionės išvakarėse Birutė Mar ir choreografė Birutė Banevičiūtė neslėpė nerimo dėl spektaklio: kaip vertins reiklūs ir išprusę Maskvos žiūrovai, kaip kūrinys atrodys festivalio kontekste. Juolab kad po premjeros Vilniuje "Kareivio istorijos" trupėje įvyko kai kurių pakeitimų - Velnio ir Karaliaus vaidmenis sukūrė Eimutis Kvoščiauskas, moterų vaidmenis parengė Sigita Mikalauskaitė bei pati spektaklio choreografė, kolegą pakeitė trombonininkas Egidijus Miknius.

Maskvoje laukė net keli netikėtumai. Pasirodė, jog mūsų menininkams patikėta garbinga misija uždaryti festivalį, kuriame jau pasirodė Bostono muzikinis teatras (JAV) bei Didysis teatras, "Gelikon opera", "Satirikonas", GITIS (Valstybinis teatro meno institutas), Maskvos konservatorija. Gąsdino ir tai, jog "Kareivio istorijai" buvo skirta scena pačiame Maskvos centre esančiame viename prestižiškiausių teatrų - "Gelikon operoje".

Žiūrovai džiaugėsi ir dėkojo

Maskvos žiūrovai šiltai sutiko "Kareivio istoriją", atvirai reiškė nuomonę, skubėjo pasidžiaugti lietuvių spektakliu.

"Tai, ką pamačiau scenoje - mane sužavėjo, - sakė kino dramaturgas Sergejus Chromcovas. - Paprasta, net primityvoka "Kareivio istorijos" pasaka pateikta taip meistriškai sudėliojant teksto, muzikos ir šokio akcentus, jog liko tik džiaugtis ir stebėtis. Fantastiškai skaitovės vaidmenį atliko Birutė Mar, labai patiko plastiški, puikiai savo personažų charakterį perteikę šokėjai Aurelijus Liškauskas ir Eimutis Kvoščiauskas, meistriškai grojo muzikantai. Tai šventė!".

"Muzikantai ne tik puikiai grojo - kartu su dirigentu Šerveniku jie žaismingai, kaip lygiateisiai aktoriai dalyvavo "Kareivio istorijos" spektaklyje, - dalijosi įspūdžiais rašytojas Sergejus Volčenka. - Įsimintini kostiumų dailininkės Jolantos Rimkutės ir scenografo Artūro Šimonio darbai - nuostabiai išraiškinga geltona spalva, daugybė linksmai žydinčių saulėgrąžų".

Rekomenduos kitiems festivaliams

"Muzikinio teatro dienos" - tai pirmasis toks tarptautinis festivalis vykęs 12 dienų. "Jį surengėme pavasarį, kai švenčiama Tarptautinė teatro diena, - sakė Valerijus Chazanovas, Tarptautinio teatro instituto, remiamo UNESCO, Rusijos skyriaus prezidentas, festivalio "Muzikinio teatro dienos" sumanytojas. - "Siekėme, kad šis renginys atkreiptų žiūrovų dėmesį į muzikinį teatrą, jo specifiką, didžiules raiškos galimybes".

Chazanovas, gerai žinomas teatro kritikas ir vertėjas, prieš 15 metų Rusijoje ėmęs burti monospektaklių kūrėjus, rengti festivalius ir kūrybos laboratorijas. Šiandien Chazanovo veikla propaguojant vieno aktoriaus teatrą gerai žinoma ne tik Rusijoje, bet ir Europoje, tolimesnėse valstybėse. Viename užsienio festivalių susipažinęs su Birute Mar ir jos kūryba, Chazanovas įdėmiai stebi mūsų menininkę, domisi visais jos darbais.

"Man labai patiko "Kareivio istorija", kurią sukūrė labai talentingi žmonės. Nuostabus spektaklis, - sako Chazanovas. - Pastatymą vertinu tarsi dar vieną Birutės monospektaklį, kuriame labai ryški jos, kaip režisierės ir aktorės, asmenybė. Gaila, kad šįkart maskviečiams parodytas tik vienas "Kareivio istorijos" spektaklis". Chazanovas sakė, jog labai norėtų, kad lietuvių spektaklį pamatytų kuo daugiau žmonių, - tikino rekomenduosiąs jį kitiems festivaliams.