„Muzika... gali įvardyti neįvardijamą ir perduoti nepažintą“, – šiais Leonardo Bernsteino žodžiais kviečiame Filharmonijos bičiulius sykiu su visais čia koncertuojančiais atlikėjais leistis ne tik į Kalėdų savaitės, bet ir visų ateinančių metų muzikinę kelionę. Joje mus ir toliau lydės 83-iojo koncertų sezono moto „Garsais pasakojamos istorijos“, bylojantis apie turtingą įvairaus žanro muzikos istorijų pasaulį“, – Kalėdų ir artėjančių 2024 metų muzikines dovanas pristato LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

2024-aisiais publikos Filharmonijoje lauks keliasdešimt įvairaus žanro koncertų. Kelis iš jų verta paminėti jau dabar, nes tai bus neeilinės muzikos istorijos. Antai sausio 20 d. Filharmonijoje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) pasirodys batutos legenda Christophas Eschenbachas ir fleitos virtuozas Stathis Karapanos. „Christophas Eschenbachas yra tikras fenomenas tarptautinėje aukščiausios klasės dirigentų lygoje.“ Taip neretai pristatomas dirigentas ir pianistas, atstovaujantis intelektualiajai vokiečių tradicijai ir ištikimai ją puoselėjantis. Ch. Eschenbacho pavardė skamba ten, kur klausytojai susiduria su kvapą gniaužiančiu muzikos repertuaru bei įspūdinga minties gelme pažymėtomis interpretacijomis. Filharmonijoje Vilniuje publika galės mėgautis jo diriguojamomis Josepho Haydno ir Johanneso Brahmso simfonijomis ir su graikų fleitininku atliekamu Jacqueso Ibert’o Koncertu fleitai ir orkestrui. Beje, fleitininkas Stathis Karapanos teigia, kad jis užaugo klausydamasis ir mokydamasis iš Ch. Eschenbacho garso įrašų, o vėliau šių muzikų duetas ne kartą surengė įsimintinų ir muzikos kritikų liaupsinamų pasirodymų įvairiose pasaulio scenose.

LNSO pavasario sezone itin ryškiai išsiskleis Vasario 16-ajai skirto koncerto programa, sutelksianti didžiausias Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų pajėgas. Ne vieną dešimtmetį bendradarbiaujantys LNSO ir Kauno valstybinis choras bei solistai šventiniame koncerte kvies išgirsti Vytauto Barkausko opuso „Prisikėlimo oratorija“ ir naujausios Algirdo Martinaičio oratorijos „Tikėjimo ir vilties invokacijos“ dalis, taip pat čia įvyks Jono Jurkūno kūrinio „Apie būtį“ premjera. Pastarąjį opusą įkvėpė ir jo kompozicinę struktūrą lėmė poeto Donaldo Kajoko ketureilis iš rinkinio „Karvedys pavargo nugalėti“, poetinė mintis čia – idėjos pagrindas, o spalvingas naratyvas perteikiamas orkestrine partitūra. Kūrinio solistės – jaunos, talentingos atlikėjos: arfininkė Joana ir violončelininkė Elena Daunytės.

Dar viena kitų metų staigmena – nuo pandemijos pradžios 2020 m. laukto svečio, Liuksemburgo filharmonijos orkestro koncertas. Išskirtiniai svečiai iš pačios Europos širdies kovo 15 d. Filharmonijoje koncertuos su jau aštuonerius metus kolektyvui vadovaujančiu ispanų maestro Gustavo Gimeno ir italų pianiste Beatrice Rana. Koncerte skambės orkestrinės muzikos perlai: Ludwigo van Beethoveno uvertiūra „Koriolanas“ ir Simfonija Nr. 4, vadinama romantiškiausia Beethoveno simfonija. O pianistė su orkestru interpretuos virtuozišką Claros Schumann Koncertą fortepijonui a-moll.

Į 2024-uosius publiką pamažėle lydėsiančią šiųmetę Kalėdų muzikos savaitę Filharmonijoje atvers Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas bei dirigentas Sergejus Krylovas. Gruodžio 27 d. koncerte „Kalėdos su Lietuvos kameriniu orkestru“ pasirodys ir dar trys solistai smuikininkai – Džeraldas Bidva, Milda Kraujutaitytė ir Ulijona Pugačiukaitė-Mažeikienė. Gruodžio 28 d. į sceną žengs kalėdiškai nusiteikęs Čiurlionio kvartetas, atliksiantis nuotaikingą programą su kylančia akordeono žvaigžde Tadu Motiečiumi. Gruodžio 29 d. koncertu „Virpančios stygos fanfarų spindesy“ Filharmonijoje savo koncertinį sezoną vainikuos Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras, pasirodysiantis su sparčiai muzikinio elito laiptais kopiančiu jaunosios kartos latvių smuikininku Robertu Balanu. Mėgstantys laiko išbandytą gerą estradinę muziką rinksis į gruodžio 30 d. koncertą „Žalioj stotelėj su Mikalojumi Noviku“. Čia vieno ryškiausių lietuviškos estradinės dainos kūrėjų atminimui skambėsiančias dainas ir jų aranžuotes atliks jo sūnaus, taip pat kompozitoriaus, aranžuotojo ir atlikėjo Artūro Noviko suburtas ansamblis „Jazz Island“.

Tradiciškai paskutinį metų vakarą, gruodžio 31-ąją, Nacionalinė filharmonija surengs kelis koncertus. Pačioje Filharmonijoje 19 val. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Modestas Pitrėnas klausytojams dovanos įspūdingą simfoninę šventę, į ją šiemet įsilies solistai Monika Pleškytė (sopranas) ir Karolis Kašiuba (tenoras). 18 ir 20 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje gęstant žvakėms skambės Lietuvos kamerinio orkestro ir smuikininko Sergejaus Krylovo naujametis koncertas „Atsisveikinimo simfonija“. O 19 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje bus tęsiama graži Valstybinio Vilniaus kvarteto ir jo bičiulių tradicija senųjų metų palydoms griežti subtilųjį Franzo Schuberto „Forelių“ kvintetą („Forellenquintett“). Šįkart kvartetas muzikuos su pianiste Katerina Diadura (Ukraina) ir kontrabosininku Donatu Bagursku. Naujametį vakarą greta „Forelių“ kvinteto skambės gracinga, šventiška Gioacchino Rossini Sonata „a quattro“ Nr. 3 C-dur.

Linkėdama linksmų švenčių Lietuvos nacionalinė filharmonija laukia klausytojų ir Kalėdų savaitę, ir Naujais 2024 metais, o ta proga primena apie 83-iojo koncertų sezono galimybę įsigyti abonementus. Klausytojai, pasirinkę tris–keturis Filharmonijos rengiamus koncertus, galės įsigyti bilietus su 25 proc. nuolaida, o pasirinkę penkis ir daugiau koncertų bilietus įsigis su 30 proc. nuolaida. Svarbi išimtis – nuolaida netaikoma žemiausios kainos kategorijos bilietams, taip pat didelės paklausos ir ypatingo statuso koncertų bilietams. Abonementas galioja tik Filharmonijos organizuojamiems renginiams, vykstantiems Didžiojoje salėje sausio–gegužės mėn., o įsigyti jį galima tiek Filharmonijos kasose, tiek per kakava.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją