Prieš Kalėdų šventes muzikei, muzikos festivalio „Koncertai Burmistrui“ įkūrėjai B. Valiukevičiūtei ir Merkinės miesto bendruomenei kilo mintis mieste surengti didžiulę meno šventę-aukcioną. Kalėdinis labdaros aukcionas pagal senąsias Merkinės tradicijas – su vynu, muzika ir užkandžiais vyks gruodžio 9 dieną miesto kultūros centre, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Aukcione bus galima įsigyti žymių menininkų kūrinių, kalėdinių dovanų, egzotiškų įdomybių, pabendrauti su menininkais, kūrėjais ir, žinoma, dalyvauti loterijoje. Aukcionui vadovaus Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Loterijos laimėjimus dalys „Merkinės fabriko“ įkūrėjas, žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius.

Istorikai teigia, kad Merkinės bažnyčia – seniausias mieste išlikęs istorinis objektas ir visų merecijiečių (Merkinė – it. Merecija) pasididžiavimas. Neabejotina, kad šioje bažnyčioje meldėsi ne vienas Lietuvos–Lenkijos valdovas, čia, po mirties Merkinėje, buvo pašarvotas ir karaliaus Vladislovo Vazos kūnas. Bažnyčioje gausu dailės ir meno vertybių, kai kurios jų čia perkeltos iš nugriautų Dominikonų ir Jėzuitų bažnyčių.

Aukciono organizatorė, smuikininkė B. Valiukevičiūtė sako, kad nėra išlikę rašytinių šaltinių, kurie paaiškintų, kas šį instrumentą pagamino, nors spėlionių – daug. „Visiškai aišku, kad tai – profesionalių, vakarietiškų meistrų pagaminti vargonai, nuostabaus tembro savininkai. Dalis jų išlikusi, kai kurios dalys pavogtos ir pakeistos. Šiandienė vargonų būklė – sudėtinga. Juos reikia išvalyti, sutvarkyti vamzdžius, pertvarkyti motorą, atnaujinti klaviatūrą, pedalus. Restauracijos reikalauja ir prospektas – vargonų eksterjeras“, – pasakoja muzikė, kuriai Merkinė ne taip seniai tapo savu miestu.

Aukciono vedėjas, aktorius V. Baranauskas šmaikščiai pristatys daugiau kaip 60 lotų. Tai – Lietuvos ir užsienio menininkų darbai, tarp kurių šviesaus atminimo menininkės, Juditos Vaičiūnaitės, Ramutės Skučaitės, Violetos Palčinskaitės knygas vaikams iliustravusios menininkės Adasos Skliutauskaitės, išeivijos rašytojos ir dailininkės, praėjusiais metais mirusios Aldonos Gustas, Amerikoje gyvenusio, pasaulyje pripažinto fotografo Algimanto Kezio, Niujorke gyvenusio, neseniai į Lietuvą grįžusio Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkulio, Meksikoje gyvenančio fotomenininko Erico Swansono, kauniečio tapytojo Vytauto Benedikto Pranckūno, medžio skulptoriaus Leono Striogos darbai.

Merkinė nuo seno garsėja keramikos meistrais, menininkai Džiugas Petraitis, Algimantas Kazlauskas, Elvyra Petraitienė, japonus savo menu žavinti keramikė Rūta Indrašiūtė savo kūrinius taip pat pasirengę aukoti Merkinės bažnyčios vargonų restauracijai. Tarp aukciono lotų – išskirtinis fotomenininkų, brolių Černiauskų fotografijų albumas su autografu, unikali istoriko Vykinto Vaitkevičiaus knyga apie Lietuvos šventvietes, egzotiškas drevinis medus iš Čepkelių raisto, tautodailininko Algirdo Juškevičiaus drožinėti eglutės žaisliukai, Marijos Liugienės rištas žiemos sodas. Menininkės sodai iš Lietuvos keliauja į Japoniją, Airiją, Tibetą, Vokietiją, Italiją, Angliją, Izraelį.

Aukcione dalyvaujantys vakaro svečiai turės progų laimėti ir loterijoje: jiems ruošiamos vakarienės Merkinės restoranuose, vietos amatininkų darbai, tarp loterijos prizų – bilietai į teatrą ir renginius, viešnagė viešbutyje „El Guarapo“, Lansarotėje, Prancūzijoje bei asmeninis aukciono organizatorės, smuikininkės B. Valiukevičiūtės koncertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją