Pakilia nuotaika švytinti pirmoji Lietuvos ponia pasidžiaugė, kad mugė plečiasi, visi stendai – gražūs ir reprezentuoja tų šalių kraštus bei pridūrė, kad tik sniego trūksta, bet, galbūt, iki švenčių ir jo sulauksime. A. Adamkienė tradiciškai apžiūrėjo visus stendus, pabendravo su įvairių šalių ambasadoriais ir jų žmonomis, kurie apipylė pirmąją ponią įvairiausiomis dovanomis: nuo riestainių iki įvairių moterų rankomis kurtų suvenyrų.

„Kalėdos – pati gražiausia šventė. Nuo pat vaikystės visi vaikai labiausiai jų laukia. Kalėdų senelis, eglutė, dovanos - viskas kartu. Tik sniego trūksta, bet gal iki Kalėdų ir sniego turėsime“, - šypsojosi A. Adamkienė.

Paklausta, ko švenčių proga norisi palinkėti Lietuvos žmonėms, atsakė: „Geros nuotaikos, linksmų švenčių, kad išmoktumėme būti tolerantiški, stengtumėmės vienas kitam padėti, žiūrėtume ir mylėtume vaikus daugiau negu dabar. Tikiuosi, kad tai įvykdysite“.

Po pasivaikščiojimo mugėje, ponia A. Adamkienė buvo pakviesta prie Airijos stendo paragauti tikros airiškos kavos, pagamintos pagal Airijos ambasadoriaus žmonos, šios mugės pirmininkės, Siobhan Denham receptą.

Vieni kitiems siuntė sveikinimus

Mugėje galima buvo pamatyti Agnę Zuokienę, pristačiusią stendą „Nedelsk“. Ponia A. Zuokienė rankose laikė daugybę krepšelių su dovanomis namiškiams. Tradiciškai ji įsigijo itališką pyragą, kalėdinius papuošimus eglutei, indų papuošalus, vokiškų, daniškų sausainių.

„Neseniai esu perskaičiusi įdomų tyrimą, kad moters gyvenimo metų vidurkis - apie 77 metai. Apie 7 metus dirbama, apie 7 metus valgoma, miegama – daugiau, bet man labai smagus momentas – kad 4 metus yra svajojama. Aš už tai, kad dar daugiau mes svajotume, nereikia norėti svajonių išsipildymo, jeigu jų nėra. O savo šeimai noriu palinkėti ramių metų, jokių išbandymų“, - palinkėjo A. Zuokienė.

Labdaros aukcioną vedantis Žilvinas Grigaitis tikino jau nusipirkę visas kalėdines dovanas, todėl mugėje talkinantis ambasadoriams ir kartais pasižvalgantis į „mažus niekučius“.

„Palinkėčiau visiems ištvermės, kad neišblėstų optimizmas, kad kai gyvenime sunku, pagalvotų, jog visada po juodų dienų ateina šviesios, pradeda šviesti saulė. Linkėčiau patiems pagalvoti, kas jus supa, ką daryti, kad gyventum geriau ir visiem būtų gerai“, - kalbėjo Ž. Grigaitis.

Prisijungė naujos šalys

Mugėje savo stendus pristatė trisdešimt pasaulio šalių bei trys Lietuvoje veikiančios tarptautinės mokyklos - Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje, Vilniaus tarptautinė mokykla ir Vilniaus prancūzų pradinė mokykla. Šiemet prie kitų mugės dalyvių pirmą kartą prisijungė ir Bulgarija, Nyderlandai, Gruzija, Moldavija bei Ispanija.

Šių metų šventėje surinkti pinigai atiteks neįgalių vaikų mokykloms „Aidas“ „Atgaja“, vaikų ir jaunimo dienos centrui „Mūsų nameliai“, Vilniaus Universiteto vaikų ligoninės Neurologijos skyriui, Švč. Marijos senelių globos namams Marijampolėje bei vaikų globos centrui „Šaltinėlis“, kur laikinai glaudžiasi krizinėse situacijose atsidūrę vaikai.

Vilniečiai ir miesto svečiai turės progą įsigyti kalėdinių saldumynų ir papuošimų, rankų darbo papuošalų, originalių meno dirbinių, knygų užsienio kalbomis, dalyvauti loterijoje ir laimėti vertingų prizų.

Pernai mugėje labdarai buvo surinkta 224 tūkst. litų, šiemet tikimasi, kad ši suma bus dar didesnė. Preliminariais duomenimis, šįmet mugės metu surinkta daugiau pinigų - per 230 000 litų, kurie bus skirti šešiems labdaros projektams.

Tarptautinės kalėdinės labdaros mugės idėja pirmąkart buvo įgyvendinta 2002 metais, kai Austrijos ambasadoriaus rezidencijoje tuometinio ambasadoriaus žmona p. Rosemaria Schwarzinger surengė pirmąją nedidelę mugę.

Tokios mugės, organizuojamos užsienio šalių ambasadorių žmonų bei tarptautinės bendruomenės moterų, laikinai gyvenančių vienoje ar kitoje šalyje, populiarios visame pasaulyje. Pastaruosius kelerius metus šią labdaringą šventę Lietuvos sostinėje rengia Vilniaus tarptautinė moterų asociacija. Per penkerius metus mugėje buvo surinkta beveik 700 tūkst. litų, kurie atiteko neįgaliems ir likimo nuskriaustiems vaikams bei seneliams.

Labdaringą renginį organizuoja Tarptautinė moterų asociacija, vienijanti Lietuvoje reziduojančių užsienio ambasadorių ar verslininkų žmonas bei lietuves moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją