Septynių dalių parodos pasakojimas atskleidžia, kaip Vilnių matė daugiautaučio ir daugiakultūrio miesto menininkai. Iš svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos muziejų, bibliotekų ir archyvų į parodą buvo atrinkta daugiau kaip 250 kūrinių – tapyba, grafika, skulptūra, fotografija, knygos.

„Per ilgą savo gyvenimą Vilnius matė ir patyrė visko, išgyveno daugybę pokyčių. Bet keitėsi ne tik pats miestas. Vilnius paliko savo pėdsaką ir pasauliniuose virsmuose. Jis įsismelkė į kitų šalių dailininkų, fotografų, rašytojų kūrybą. Jis visam laikui paženklino išeivių, iš Vilniaus pasklidusių po visą pasaulį, likimus. Milžiniškame pasaulio miestų chore jis išsaugojo savo balsą: orų, tvirtą, garsų. Balsą, kuris gina turtingą istoriją ir amžinąsias vertybes, – parodos atidaryme kalbėjo S. Kairys. – Džiugu, kad šiandien ši paroda mus suburia Krokuvoje, kur taip pat išlikę daugybė Lietuvos ir Lenkijos istorijos liudininkų. Ir XX amžiaus pradžioje, ir kur kas senesniais laikais kartu turėjome atlaikyti daug blogio antpuolių. Tai turime daryti ir dabar.“

Pasak ministro, Lietuvą ir Lenkiją jungia vertybinis pamatas ir ryžtas imtis lyderystės, vienija Liublino trikampis ir noras kartu kurti stiprų regioną. Tačiau tai neįmanoma be stiprios Ukrainos, be aiškaus jos kelio į Europos Sąjungą ir visavertės narystės joje.

Su į parodos atidarymą atvykusiais Lenkijos vicepremjeru, kultūros ir nacionalinio paveldo ministru Piotru Glińskiu ir Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministru Oleksandru Tkačenka S. Kairys aptarė kultūrinio bendradarbiavimo ir paramos Ukrainai klausimus. S. Kairys informavo, kad Lietuva prie Ukrainos kultūros pavaldo išsaugojimo prisidės ir per Lietuvos architektų sąjungos laimėtą „Kūrybiškos Europos“ projektą „U-RE-HERIT / Architektai Ukrainos paveldui: atkuriant atmintį ir tapatybę“, pasiūlant konkrečius sprendimus ir įtraukiant Ukrainos architektus, kultūros paveldo specialistus, aktyvinant vietos bendruomenes atkurti karo suniokotą Ukrainos kultūros paveldą.

Trišaliame susitikime Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kultūros ministrai pasirašė Liublino trikampio deklaraciją, kurioje skelbiami siekiai remti Ukrainą įvairiuose tarptautiniuose formatuose siekiant apsaugoti jos kultūros paveldą ir kultūros vertybes, teikti visapusišką paramą Ukrainos menininkams ir kultūros profesionalams, kuriantiems ir dirbantiems Lietuvoje, Lenkijoje ir Ukrainoje, taip pat prisidėti prie tvaraus ir estetiško Ukrainos atstatymo.

Parodą „Vilnius-Wilno-Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug istorijų“ inicijavo ir bendromis jėgomis parengė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Krokuvos nacionalinis dailės muziejus. Parodos kuratoriai – prof. Giedrė Jankevičiūtė ir prof. Andrzej Szczerski. Minint Vilniaus 700 metų jubiliejų, paroda lapkritį atkeliaus į Vilnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją