Vilnius prieš 200 metų

Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga paviljonas „Vilnius prieš 200 metų“ sostinėje atidarytas nuo pavasario. Svarbiausias šios naujos ekspozicijos akcentas – pagal unikalią archyvinę medžiagą atkurtas Vilniaus prieš 200 metų maketas arba miestas, kurio nebūtų galima rasti net Google. Toks jis prieš 200 metų buvo carinės valdžios sukurtas kariniais tikslais, o šįmet atgimė dėl miesto pažinimo.

Vilnius prieš 200 metų neabejotinai buvo kitoks, tačiau jame, kaip ir visais laikais, gyveno labai panašūs į mus suaugusieji ir vaikai. Per edukacinį užsiėmimą „Mažasis vilnietis“ organizatoriai kvies leistis į kelionę laiku, kad lankytojai bent trumpam patirtų, kokia buvo vaikystė prieš 200 metų. Bus galimybė išbandyti ir senuosius žaidimus. Taip pat paviljone prie Mindaugo paminklo lauks orientacinis žaidimas, o komandoms pasiklysti neleis „lydintys“ XIX amžiaus vilniečiai ir jų pasakojamos netikėčiausios istorijos.

Istorijų namai kvies pasivaikščioti ir pašokti

Didžiuojamės Vilniaus baroko veidu, bet ar žinote, jog jį sukūrė atvykėliai? Gedimino laiškais užprogramuotą daugiakultūriškumą laikome Vilniaus tapatybės esme. Bet ar žinojote, kad šiuos kunigaikščio padiktuotus laiškus savo ranka parašė atvykėliai vienuoliai pranciškonai? Apie tai pasakoja LNM jauniausiame padalinyje Istorijų namuose vis dar veikianti paroda „Aš esu vilnietis“. Kultūros naktis – puiki proga apsilankyti parodoje, o vėliau kartu pajudėti su „Vilniaus energija“... Ne ne, tai ne Vilniaus šilumos ūkis, o Žygimanto Kudirkos (MC Mesijus) ir Ado Gecevičiaus elektroninės muzikos ir avangardinio repo duetas.

Japonijos ambasada Lietuvoje kartu su Lietuvos nacionaliniu muziejumi kvies sudalyvauti tradicinės japoniškos šventyklėlės MIKOŠI nešimo eisenoje, kurios startas – Istorijų namai. Sakoma, kad Japonijoje egzistuoja aštuoni milijonai dievybių. Kiekviena iš jų kartą metuose yra „įsodinama“ į mikošį ir nešama gatvėmis, kad būtų užsitikrinta sėkmė bei darna. Padėti nešti mikoši šventyklėlę galės ir Kultūros nakties dalyviai. Apie 300 kg sverianti medinė šventyklėlė specialiai šiam renginiui atvyko iš Pietų Prancūzijos.

Signatarų namai atvers ne tik balkoną, bet ir langus

Signatarų namai nuo šių metų istorinį balkonėlį atvėrė visiems, norintiems jame pastovėti ir iš jo pasižvalgyti, o gal net kalbą pasakyti. Kultūros naktį bus surengtas poezijos ir muzikos performansas „Pro atvirus langus“. Poetai, deklamuodami vienas kitam ir vienas su kitu, bendraudami individualiais balsais garsų apsuptyje, kurs poetinį performansą, atvirą daugiabalsiškumo laisvei. Kultūros nakties renginyje poetės Ramunė Brundzaitė, Giedrė Kazlauskaitė ir Laima Kreivytė skaitys, skanduos, gros daiktais ir kvies prisijungti kiekvieną norintįjį.

Primename, kad visi renginiai nemokami, tačiau į kai kuriuos reikalinga registracija. Registracijos informaciją galima rasti renginių aprašymuose, o visą programą čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją