„83-iąjį koncertų sezoną tradiciškai pristatome įvairių su istoriniais įvykiais bei sukakčių minėjimais susijusių programų. Antai lapkričio 12 d. monografiniu koncertu pažvelgsime į Juozo Širvinsko kūrybinį palikimą, šitaip kartu su kompozitoriumi paminėdami jo 80-metį“, – sakė Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Jubiliejų švenčiantis kompozitorius Juozas Širvinskas yra sukūręs nemažai įvairių žanrų kūrinių, ypač daug muzikos teatrui ir kinui (meniniams, dokumentiniams, televizijos filmams). Kompozitorius bendradarbiavo su režisieriais Juozu Miltiniu, Jonu Vaitkumi, Irena Bučiene, Dalia Tamulevičiūte, Vytautu Žalakevičiumi, Almantu Grikevičiumi, Marijonu Giedriu, Gyčiu Lukšu, Algimantu Puipa, Henriku Šablevičiumi, Robertu Verba, Janina Lapinskaite ir kitais menininkais. Už instrumentinius kūrinius ir muziką teatrui bei kinui yra pelnęs įvairių premijų.

Kompozitoriaus kūrybai būdinga logiškas mąstymas, taupus muzikinių minčių dėstymas, konkretumas, kontrastingumas ir spalvingumas. Iš J. Širvinsko kūrybos išsiskiria stambūs opusai – baletas „Mergaitė su degtukais“, miuziklas „Kelionė į Atata“, miuziklas televizijai „Paskutinė lapė“; instrumentiniai kūriniai – Baladė fortepijonui ir kameriniam orkestrui, „Spalvos: pjesių ciklas fortepijonui“, Kvartetas fleitai, obojui, violončelei ir klavesinui, trys styginių kvartetai, Kamerinė simfonija (skirta Vilniaus universiteto 400-osioms metinėms) ir kt.; pluoštas vokalinės muzikos; darbai teatrui ir kinui – tokiems žinomiems filmams kaip „Jo žmonos išpažintis“, „Moteris ir keturi jos vyrai“, „Sūnus palaidūnas“, „Bilietas iki Tadž Mahalo“ ir kt., taip pat muzika TV filmams „Iš skruzdėlių gyvenimo“, „Iš elfų gyvenimo“, „Velnio išvarymas iš Mykolų kaimo“, „Iš avinėlių gyvenimo“, „Kelionių magija“ ir daugybei kitų.

J. Širvinsko veikla neapsiribojo muzikos kūryba. Maestro ilgus metus buvo filmų garso režisierius ir operatorius, kultūros vadybininkas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro meno vadovas (1990–1995), Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikos fondo valdybos pirmininkas.

Kompozitoriaus jubiliejinį vakarą skambės šio autoriaus kamerinė ir vokalinė muzika, kurią su Nacionalinės premijos laureatu Čiurlionio kvartetu atliks kompozitoriaus dukra sopranas Aistė Širvinskaitė. Fortepijoninę J. Širvinsko kūrybą koncerte reprezentuos pianistė Rūta Blaškytė. Priminsime, kad solistė A. Širvinskaitė rengia programas su trio „RAMuzika“, pasirodo su kameriniu ansambliu „Musica humana“, atlieka stambios formos vokalinius-instrumentinius veikalus, dainuoja religinės muzikos koncertuose. Su A. Širvinskaite ansamblyje „RAMuzika“ muzikuojanti pianistė Rūta Blaškytė taip pat rengia įvairias programas su Lietuvos ir užsienio atlikėjais, dirba Kauno valstybiniame muzikiniame teatre ir kitur.

Koncertas „Debesų daina. Kompozitoriaus Juozo Širvinsko 80-mečiui“ vyks lapkričio 12 d., sekmadienį, 16 val. Filharmonijos Mažojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją