Naujas aplankas – ikona, atpažįstama visiems, kurie naudojasi kompiuteriu, tarp kurių yra ir dažnas šių dienų dramaturgas. Juodraščiai, begalę kartų redaguoti pjesės variantai ir galiausiai baigtas kūrinys – visi jie gyvena šios skaitmeninės ikonos prieglobstyje. Tai naujos, šiuolaikinės dramaturgijos namai.

Sofoklis, Moljeras, H. Ibsenas, F. G. Lorca ir kiti genialiausi pasaulio dramaturgai, kurie šiandien yra laikomi klasikais, kažkada buvo būtent šiuolaikinės dramaturgijos atstovais. Deja, bet ne visiems teko pamatyti, kaip jų kūrybai buvo suteikta teatro scena. Dalis jų paliko mūsų pasaulį net nenutuokdami, kokią reikšmingą įtaką savo kūryba padarė dramaturgijos ir teatro vystymuisi.

Mūsų dienomis gyvena ir pjeses kuria dramaturgai, kurie mūsų vaikų ir anūkų bus vadinami klasikais. Juozo Miltinio dramos teatras tiki, kad šių dramaturgų kūryba ne ateityje, bet jau šiandien turėtų būtų pristatyta teatro scenoje – juk būtent jų gvildenamos temos apibrėžia mūsų laiką, tyrinėja mūsų epochą ir gyvenimus.

Pasak teatro meno vadovo Aleksandro Špilevojaus: „Matydami, kaip pastaraisiais dešimtmečiais menko pjesės reikšmė postmodernaus teatro menininkų kūryboje, kaip slopo teatrologų dėmesys sceniniam tekstui, kaip buvo išnykę geriausių dramaturgų apdovanojimai teatro šventėse, norime šiuo festivaliu teatro kūrėjams ir žiūrovams priminti, kad šiandien vis dar kuriamos itin įdomios, kokybiškos, paveikios, naujas teatrines formas atveriančios ir mūsų laiką nuodugniai tyrinėjančios pjesės.“

Festivalio programa:

24 d. „Miškelis“ (dram. Mindaugas Nastaravičius, rež. Valentinas Masalskis, Klaipėdos jaunimo teatras)
25 d. „Mongolija“ (dram. ir rež. Darius Gumauskas, „Darbininkai“ ir Oskaro Koršunovo teatras)
26 d. „Jauno žmogaus memuarai“ (dram. Mindaugas Nastaravičius, rež. Eglė Švedkauskaitė, Valstybinis jaunimo teatras)
27 d. „Nuostabūs dalykai“ (pjesės aut. Duncan Macmillan, rež. Kirilas Glušajevas, „Kitas kampas“)
28 d. „Jona“ (dram. ir rež. Aleksandr Špilevoj, Juozo Miltinio dramos teatras)
29 d. „Emilių Emilis“ (dram. Daiva Čepauskaitė, rež. Augustas Gornatkevičius, Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją