Penktadienio, gruodžio 22-osios, vakarą LRT Kultūra laidoje „Kultūros teismas“ bus atversta baudžiamoji byla Jonui Biliūnui. Jam pareikšti kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Tačiau ar tikrai J. Biliūnas vertas jam nepalankaus teismo verdikto?

„Jonas Biliūnas lietuvių literatūroje yra pirmas humanistas, krikščioniškosios pasaulėžiūros skleidėjas. Jis pirmas iškelia mus iš tos provincialios, romantinės ar agrarinės kultūros iki universalaus europietiškumo. Ar tai būtų „Brisiaus galas“, ar „Vagis“, ar „Liūdna pasaka“. Visur vaizduoja žmogų kaip moralinį subjektą, kurio aukščiausias teisėjas – jo sąžinė“, – laidoje kalbės VU lietuvių literatūros katedros docentas, humanitarinių mokslų daktaras Regimantas Tamošaitis, skelbiama pranešime spaudai.

Tas šūvis, kuris kūrino metu nuskriejo į nedidelę baltą katytę, kurios „ menkas sulysęs kūnelis visas drebėjo nuo šalčio ir baimės“, kas tai? Ar tikrai tai metaforiškas šūvis į sąžinę?

„Daugiau gyvenime jis nė vieno šūvio nepaleido, – laidoje kaltinamąjį gins Inga Mitunevičiūtė. – Šis šūvis buvo laimingas dėl to, kad buvo labai pamokantis ir sukėlė vaikui emocinį šoką.“

O kodėl žmonės kelia ranką prieš gyvūnus? „Kas mes esame per žmonės? Mes esame grynoji dvasia, sąmonė, psichika. Kas yra pasaulis? Grynoji materija ir ji veikia pagal savo dėsnius. Tiesioginis sąmonės sąlytis su pasauliu negalimas, per žiaurus. Mes žūtume, jei tiesiogiai priimtume. Tam yra buferinė zona: žaidimo zona ir literatūra, fantazija. Tokia literatūra, kuri parodo gyvenimo tikrovę, leidžia tarsi žaidybiniame lygmenyje adaptuotis. Tarsi įgauti imunitetą“, – kalbės R. Tamošaitis.

Jono Biliūno situacija apysakoje „Kliudžiau“: nuteisti negalima pasigailėti? Kur jūs dėtumėte kablelį? Daugiau apie tai – penktadienio vakarą, 20 val. 30 min., LRT Kultūra laidoje „Kultūros teismas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)