Nuo apeigų iki magiško koncerto

Birželio 23 d. nuo 19 val. vakaro iki saulės patekėjimo Verkių rūmų parke

Nuo 19.30 val. vakaro bus kupoliaujama, pinami vainikai, buriama iš žolynų, kupolinių rateliais, sutartinėmis pagerbtos ugnies apeigos prie Lizdeikos aukuro, dainomis palydima vakaro saulė, šokama prie laužo, bus leidžiami vainikai Nerimi, o nusiprausus ryto rasa – sutinkama tekanti saulė.

Meninę apeiginę programą atliks žinomi Vilniaus miesto folkloro ansambliai: „Jorė“, „Laukis“, „Varangė“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, tradicinė kapela „Griežikai“, liaudies dainų klubas „Raskila“, Punsko lietuvių folkloro ansambliai „Alna“, „Gimtinė“, „Šalcinukas“, dalyvaus tradiciniai muzikantai, GTC Botanikos instituto vaistažolių žinovės, būrėjos iš žolynų Rita Balsevičiūtė, Rita Balkutė, Nastutė Sidarienė, Onutė Budzeikienė, veiks žolynų turgelis. Šventės vedėja – senųjų papročių puoselėtoja Nijolė Balčiūnienė.

Birželio 23 d. nuo 19 val. prie Rėkyvos ežero Šiauliuose

Rėkyvos ežero pakrantėje bus švenčiama magiškiausia vasaros šventė – Joninės. Organizatoriai atskleidžia, kad susirinkusieji galės mėgautis tradicinėmis šventės apeigomis: kupoliavimu, burtais, vainikėlių plukdymu, Joninių laužo bei didžiųjų kupolių uždegimo ceremonija ir saulės palydėjimu. Programą praturtins koncertas, kurį dovanos mėgėjų meno kolektyvai ir muzikos grupės „Folk Trio“, „Atalyja“ ir „Sidabro“.

Renginio metu netrūks nei šokių, nei dainų. Joninių šventėje prie Rėkyvos ežero dalyvaus ir šokio magiją skleis Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. I. Šerpytienė ir E. Račkauskas), folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Taučienė-Rezgienė).
Joninės (Violetos Ramanauskienės nuotr.)

Taip pat Šiaulių Dainų progimnazijos liaudiškų šokių studija „Šermukšnėlė“ (vad. I. Šerpytienė ir E. Račkauskas) ir vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Šermukšnis“ (vad. I. Šerpytienė). Koncertą dovanos muzikos grupės: „Folk Trio“, kurie subtiliai palies lietuvišką folklorą,panardins į gilias senųjų lietuvių liaudies dainų interpretacijas, apipindami jas savitomis, nuoširdžiomis improvizacijomis. Alternatyvaus roko grupė iš Dzūkijos „Sidabro“, kurie, kaip patys sako, gros, kad neštų džiaugsmą ir šviesą, o grupė „Atalyja“, savo kūryboje jungianti archajiškąjį lietuvių folklorą su roko, džiazo, indų muzikos elementais, užkurs tikrą pirtį. Be muzikos ir šokio naratyvo dalyviai turės unikalią galimybę prisiliesti prie tradicinių Joninių apeigų.

Šventė prasidės dalyvių sutikimu prie Saulės virsmo vartų. Taip pat vyks kupoliavimas, būrimasis iš kupolių – viena svarbiausių senųjų apeigų. Per Jonines nuo seno ypatingas dėmesys buvo skiriamas vandeniui, todėl Joninės prie Rėkyvos ežero neapsieis be vainikėlių plukdymo.

Visą renginių programą galima rasti ČIA.

Birželio 23 d. nuo 15 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai)

Šurmuliuos burtais, mistika, dainomis ir senosiomis tradicijomis apipintos Kupolinės – seniausia vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė, siekianti pagonybės laikus. Programoje – potyriai su gyvosios istorijos klubu, viduramžių kovos, baltiškojo roko muzika, tradicijos ir kt.

Kasmet Žaliūkių malūnininko sodyboje vykstančios šventės dalyvių šiemet laukia atsinaujinusi programa ir naujienos. Viena jų – pažintis su gyvosios istorijos klubu „Leitgiris“, kuris gyvai pristatys senovės baltų karybą, senovines pramogas ir žaidimus, įvairius amatus ir buitį. Klubo nariai mokys gaminti midų, vyti juostas ir demonstruos baltų archeologinio kostiumo rekonstrukciją. Kupolinių dalyviai turės retą progą išvysti viduramžių kovas ir ginkluotę, pasimatuoti šarvus, pakilnoti kalaviją, kirvį, kuoką ar ietį.
Joninės (E. Tamošiūno nuotr.)

Nuo 20 val. scenoje pasirodys baltiškojo roko grupė „Andaja“ iš Varėnos. Besimainančiame gyvenimo rate „ANDAJA“ savo muzika užburia ir panardina į baltiškų žaismių gelmę. Jie kuria savo mitą, keliaudami į senojo pasaulėvaizdžio pradžias, ieškodami akmeninio tvirtumo, nuoširdumo ir išminties, o mums žada, kad Kupolinių naktis bus pasitikta garsiai ir trankiai.

Vasarvidis kitados buvo švenčiamas net savaitę, kupiną šventinių apeigų su žolynais, ugnimi ir vandeniu. Būdavo renkamos vaistažolės, kurios šiuo metų laiku turi daugiausiai gydomųjų galių. Jos laikomos namuose iki kitų metų vidurvasario, gydo žmones ir gyvulius, gina nuo piktų akių nužiūrėjimo.

Kupoliauti sodyboje kvies vaikų folkloro grupės „Čiutulis“ ir „Gasužis“, o nuolatiniai šventės partneriai VU Šiaulių akademijos Botanikos sodo specialistai pasidalins savo patirtimi – juk jie geriausiai žino, ką ir kaip reikia auginti, rinkti, džiovinti, pinti ar vartoti.

Birželio 23 d. P.A.R.A.K.O Joninės Kaune (Prancūzų g. 2)

Parako sandėlį galima rasti leidžiantis ar kylant Prancūzų gatve Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-lankytojams-atverta-unikali-erdve-buves-parako-sandelis-1102-991856?utm_medium=copied
Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-lankytojams-atverta-unikali-erdve-buves-parako-sandelis-1102-991856?utm_medium=copied
Parako sandėlį galima rasti leidžiantis ar kylant Prancūzų gatve Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-lankytojams-atverta-unikali-erdve-buves-parako-sandelis-1102-991856?utm_medium=copied
Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-lankytojams-atverta-unikali-erdve-buves-parako-sandelis-1102-991856?utm_medium=copied

Šeštą kartą vyksiančiose P.A.R.A.K.O Joninėse daugiausia dėmesio bus skiriama atsigręžimui į gamtą ir save, todėl dalyvių laukia ne tik muzikos scena su Roko Kašėtos, dueto „In a cloud“ ir kitų atlikėjų pasirodymais, bet ir susitelkimui kviečiančios gongų, ekstatinių šokių, laisvojo piešimo sesijos.

Dalyvių laukia Roko Kašėtos ir Gedimino Stepanavičiaus, Ritos Garmienės, Gabijos ir Jogailos dueto pasirodymai. Šventėje netruks instrumentinių garsų – ant scenos lips Aleksas ir Astijus su birbyne ir akordeonu, bei elektrinių gitarų duetas „In a cloud“.

Dalyviai galės prisijungti prie bendro piešinio P.A.R.A.K.U.I dirbtuvių su Ramūnu Vaicekausku, taip pat išvysti Mildos Slepavičiūtės performansą „Gyvas paveikslas“.
Jonines Parake  (Gražvydo Jovaišos nuotr.)

Naujas patirtis kurs gongų misterijos P.A.R.A.K.O tuneliuose kartu su „Rami jūra tyli“ ir ekstatiniai šokiai kartu su Daugvinu Liberiu. Fotografijos mėgėjai galės užsukti į „No Name studio“ mobilią fotostudiją. Tradicijų gerbėjai taip pat neliks pamiršti – Laura Kairiūkštytė smalsuoliams primins Joninių burtus, „Pelkių žolė“ praves žolynų edukaciją, o „Sutama“ pakvies gyvai stebėti medžio skulptūros gimimą.

Šventės programa skirta visiems, tačiau laimingų gyvūnų ūkio „Slėnis“ ožiukas Jonas su sesytėmis ypač nekantriai lauks mažųjų šventės dalyvių. Ožiukus bus galima ne tik pamaitinti, pavedžioti, bet ir kartu smagiai pasidžiaugti „Burbulų dėdės“ dovanotais burbulais.

Be pramogų laukia ir Kylančio Kauno organizuojama Tarptautinė iniciatyva „SOUP“, kuriai jau dabar galima siūlyti savo idėjas Šančiams ar Kaunui ir renginio metu pretenduoti gauti finansavimą jų įgyvendinimui. Joninių dalyviai taip pat galės įsitraukti į maskuojančių tinklų Ukrainai dirbtuves bei kitais būdais prisidėti prie paramos Ukrainai.

Daugiau informacijos kmn.lt

Birželio 23 d. 20 val. Lietuvos liaudies buities muziejuje (L. Lekavičiaus g. 2, Rumšiškės)

Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse susipins priešingi elementai – tradicijos ir modernybė, folkloras ir elektroninė muzika, laukų gėlės ir spalvoti lazeriai, šviesa ir tamsa, ugnis ir vanduo.

Šventė prasidės ant kalno Dzūkijos kaime – dalyviai bus kviečiami įsijausti į gamtos virsmą braidžiojant po laukinių gėlių pievas, kupoliaujant, susipažįstant su žolynais. Bus pinami Joninių vainikai ir sveikinami varduvininkai – Jonus, Jones ir Janinas. Bus plukdomi gėlių vainikėliai, nuo kalno ridenami degantys ratai, bus įžiebtos stebulėss bei didysis Joninių laužas. Visas tradicines linksmybes gyva muzika ir balsais apipins folkloro ansambliai.
Joninės (R. Adomavičienės nuotr. iš LLBM archyvų)

Vėliau šventė persikels prie Klojimo teatro. Bus galima braidyti po užburiančias atmosferas su muzika, kurioje susitinka senoji ir šiuolaikinė kultūros. Slėpiningoje erdvėje vyks Joninių Garsovaizdžiai – koncertas, kuriame gros eksperimentinės, atmosferinės elektroninės muzikos, įkvėptos folkloro, kūrėjai: Tamsaulė, Gabrielė Pukelytė, Vėlių Namai, Šventas Valentinas. Daugiau skaitykite ČIA.

Birželio 23 d. Rasų šventė Kernavėje

Jau daugiau nei pusė amžiaus Kernavėje puoselėjama gaivališka vidurvasario šventė. Ir šiemet, kviečiama džiaugtis rasotais žolynais, palydėti ir sutikti skaisčiąją saulę trumpiausią metų naktį, pasimėgauti laužo šviesa naktyje ir pajusti gamtos didybę ir darną…

12.00 val. Amatininkų, tautodailininkų, kulinarinio paveldo puoselėtojų mugė Kernavės miestelyje

20.00 val. Apeiginiai vartai Pilies kalno papėdėje

20.20 val. Apeiginiai rateliai, žaidimai, folkloro ansamblių programos ant Pilies kalno

21.40 val. Saulės palydėjimas ant Pilies kalno

22.20 val. Aukuro uždegimas Aukuro kalno papėdėje

23.00 val. Didžiojo laužo ir stebulių uždegimas ant piliakalnių

23.20 val. Naktišokiai ant Pilies kalno

24.00 val. Vainikų plukdymas Nerimi nuo Pajautos slėnio

Birželio 24 d.

3.00 val. Šokinėjimas per laužą ant Pilies kalno

4.30 val. Tekančios saulės sveikinimas ir prausimasis pirmąja rasa ant Mindaugo sosto piliakalnio ir Pajautos slėnyje

Daugiau informacijos ČIA.

Zapyškis laukia maldininkų

Birželio 24 d. prie Senosios Zapyškio bažnyčios

Bus minimi tradiciniai Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai. Tai bus didžiausi ir iškilmingiausi Jono atlaidai visame Kauno rajone. Tradicija siekia senovę, mat tiek Senoji (pastatyta dar XVI a. vid.), tiek Naujoji (pastatyta 1960 m.) Zapyškio bažnyčios turi garbingą globėją – Joną Krikštytoją ir jo garbei čia nuo seno vyko atlaidai, o prieš kelis metus, baigus restauruoti Senąją Zapyškio bažnyčią, nutarta atlaidus grąžinti į pirminę jų vietą. Mišios bus aukojamos lauke, kad tilptų visa gausi bendruomenė ir čia atvykę maldininkai.

Krikščioniškoje tradicijoje Jonas Krikštytojas yra paskutinis Senojo Testamento pranašas ir pirmasis Naujojo Testamento šventasis – Jėzaus Kristaus pirmtakas. Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kunigas Juozas Fakėjavas teigia, jog „krikščioniškoje katalikų tradicijoje atlaidų tikslas – krikščionio malda, maldinga kelionė, pamaldumo praktikos, gailestingumo ir meilės darbai. Šios praktikos atliekamos žvelgiant į švenčiamų atlaidų šventąjį, šiuo atveju – Joną Krikštytoją.“

Programoje numatomos iškilmingos mišios nuo pirmos valandos, kurioms vadovaus Vilkaviškio vy kupas Rimantas Norvila. Mišių metu giedos „Česlovo Sasnausko kamerinis choras“, vadovaujamas Mindaugo Radzevičiaus. Šio choro kūrybinė veikla peržengė jau tris dešimtmečius, tai ilgametis dainų švenčių, projektų dalyvis, apdovanotas garbingu Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimu „Aukso paukštė“.
Akimirka iš pernai metų Atlaidų (Donato Stankevičiaus nuotr.)

Nuo trečios valandos mišių dalyviai tradiciškai bus kviečiama bendrystei prie agapės stalo, kurį palaimins vyskupas Rimantas Norvila. Po bendruomeninių vaišių, žiūrovų lauks šventinė koncertinė programa. Nuo ketvirtos valandos pasirodys publikos numylėtiniai Deivis ir Renata Norvilai. Klausytojams jie dovanos geriausius savo repertuaro kūrinius. O atvykusiems į atlaidus su vaikais, bus numatytos nuotaikingos pramogos ir jiems.

Nuo penktos valandos visus džiugins žiūrovams gerai pažįstamas dainininkas ir aktorius Martynas Kavaliauskas. Atlikėjas scenoje pasirodys ne tik su gyvo garso grupe, tačiau ir su pučiamųjų orkestru. Klausytojus džiugins geriausi praėjusio šimtmečio pasauliniai ir lietuviški hitai.

Iškilmingą renginio nuotaiką kurs teatro žiūrovams gerai žinomas Egidijus Stancikas. Jis savo kūrybinį kelią „Nacionaliniame Kauno dramos teatre“ pradėjo prieš tris dešimtmečius ir beveik pusę to laiko šio teatro istoriją lydi ne tik kaip aktorius, bet ir kaip jo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją