Prancūzijos ambasados JAV kultūros padalinyje Niujorke vykusioje apdovanojimo ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas dėkojo lietuvių kūrėjui už nenutrūkstamą Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje bei už išskirtinę meninę raišką ir unikalią patirtį, kurios neturi joks kitas pasaulio menininkas.

Iškilmingos ceremonijos dalyviams V. Sarapinas taip pat priminė, jog avangardiškojo amerikiečių kino krikštatėviu dažnai tituluojamas J. Mekas už gyvenimo nuopelnus yra apdovanotas ir Globalios Lietuvos lyderių apdovanojimuose.

Titulą įteikęs Prancūzijos ambasados JAV kultūros patarėjas Antoninas Baudry pažymėjo, kad menininko dėka Niujorke tapo įmanoma išvysti legendinių pasaulio režisierių, ypač prancūzų, filmus. Jis pridūrė, kad J. Mekas įkvėpė daugelį įžymybių, net ir tokių kaip garsusis amerikiečių režisierius Martinas Skorsezė (Scorsese), o jo darbai puikuojasi garsiausiuose pasaulio muziejuose.

1992 metais J. Mekas tapo Meno ir literatūros ordino kavalieriumi, o 2000-aisiais - karininku. Lietuvių menininko 90-mečio proga Paryžiaus ir Londono prestižinėse meno erdvėse surengti jo kūrybos pristatymai.

Prancūzijos meno ir literatūros ordino kavalieriais taip pat yra tapę teatro režisieriai Juozas Miltinis (po mirties) ir Oskaras Koršunovas, muzikas prof. Algirdas Vizgirda.

Šiuo ordinu apdovanotos ir tokios pasaulinio garso įžymybės kaip rašytojas, politikas Vaclavas Havelas, kino garsenybės Emiras Kusturica, George`as Clooney, Clintas Eastwoodas, Seanas Connnery, muzikai Bobas Dylanas, Davidas Bowie ir kt.