Į šiuos klausimus knygoje „Medžiotojo ir rankiotojo gidas po XXI amžių“ atsako JAV antropologai Heather Heying ir Bretas Weinsteinas – du dešimtmečius evoliucijos procesus tiriantys mokslininkai biologai. Jų knygą pristato leidykla „Kitos knygos“, iš anglų kalbos vertė Vytautas Grenda, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Evoliucijos tyrinėtojų H. Heying ir B. Weinsteino nuomone, dabartinės dažno iš mūsų psichologinių ir kitų problemų priežastis aiški: mūsų smegenys ir kūnas nedera evoliucionuoja labai lėtai ir nespėja prisitaikyti prie šiuolaikybės reikalavimų, kurie dažnai neatitinka mūsų turimų savybių. Evoliucionuodami buvome pratę gyventi bendrijomis, o dabar net nežinome kaimynų vardų. Seniausiose visuomenėse žmonių galimybės išlikti priklausė nuo gebėjimo išnaudoti lyčių skirtumus, o dabar vis dažniau suabejojama pačia biologinės lyties idėja. Dinamiškai šių dienų visuomenei evoliuciškai nesame prisitaikę, nes evoliucija – labai lėtas procesas, ir patiriame pražūtingą kognityvinį disonansą.

2021 m. anglų kalba pasirodžiusi knyga iš karto pateko į „The New York Times“ bestselerių sąrašą, ją pastebėjo ir akademinė bendruomenė. Filosofė ir rašytoja Christina Hoff Sommers teigia, jog ši knyga turi rimtą mokslinį pagrindą, „tačiau yra skaitoma kaip nuotykių romanas. Ėmęsi sudėtingų idėjų autoriai padaro jas suprantamas ir paverčia įkvėpimo šaltiniu.“

Knygoje „Medžiotojo ir rankiotojo gidas po XXI amžių“ autoriai nuosekliai išnarsto įvairiausius mūsų gyvenimo aspektus, atsispirdami nuo genealoginės žmonijos istorijos. Čia plačiai nagrinėjami su medicina, mityba ir miegu susiję klausimai, aptariamos šiandien plačiai diskutuojamos biologinės ir socialinės lyties kategorijos. Aprašomi skirtingi žmogaus gyvenimo etapai nuo vaikystės iki tol, kol patys tampame tėvais. Po daugiau nei dvidešimt metų trukusių tyrinėjimų, pažinę įvairiausiose Žemės ekosistemose gyvuojančias kultūras, autoriai pateikia patarimų, kaip išmintingiau gyventi hipernaujumo kultūroje.

 „Medžiotojo ir rankiotojo gidas po XXI amžių“

Kiekvieną knygos skyrių apibendrina autorių pasiūlymai, ko imtis ir pro kokį korekcinį lęšį žvelgti į skirtingas šiuolaikinio gyvenimo sritis, kad gyventume darnoje su dabartinio gyvenimo ritmu ir taisyklėmis, bet kartu ir suvoktume evoliucijos dėsnius, nebandytume jų pergalėti. Pavyzdžiui, skyrių apie miegą užbaigia patarimu eiti miegoti taip anksti, kad pabustume be dirbtinių priemonių (nuo šviesos, o ne žadintuvo). O skyrių apie technologijas užbaigia perspėjimu būti skeptiškiems, kai iš senų bėdų gelbėjamasi naujais sprendimais, ypač kai siūloma naujovė tokia, kad vėliau persigalvojus jos būtų sunku atsisakyti. Naujos ir rizikingos technologijos – nuo eksperimentinės chirurgijos iki branduolinių reakcijų – gali būti nuostabios ir nepavojingos, bet gali būti ir atvirkščiai.

Knygos „Teisusis protas“ (The Righteous Mind) autorius Jonathanas Haidtas teigia, kad mokslininkams H. Heying ir B. Weinsteino mąstysenai būdingas subtilumas, jie nesiekia išsišokti, anaiptol. Knygos autoriai – JAV gyvenanti mokslininkų biologų šeima – tiki, kad „evoliucijos istorijos žinios yra galingas įrankis, padedantis paprastais ir veiksmingais būdais išspręsti tūkstančius problemų – nuo to, ką turėtume valgyti, kaip auginti vaikus ar ugdyti pilietinę visuomenę. Evoliucijos žinios ne tik sumažina įtampą ir išlaisvina nuo nepagrįstų reikalavimų sau, bet ir suteikia vilties.“ H. Heying ir B. Weinsteinas taip pat yra ir evoliucijos mokslo populiarinimo tinklalaidės „Darkhorse“ autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją