Šioje knygoje savo istorijomis dalijasi dainininkės Gabrielė Vilkickytė, Ieva Zasimauskaitė, Migloko, menininkai Algis Kriščiūnas, Jolita Vaitkutė, aktoriai Marius Repšys, Dominykas Vaitiekūnas, kunigas Kęstutis Dvareckas. Kalbinami ir ne tokie vieši žmonės: „Jaunimo linijos“ savanorė Julija Staškovskaja, skambinantysis Dominykas Šiugžda. Nuoširdžiomis ir jautriomis istorijomis jie rodo pavyzdį, kaip net ir sunkiausiose situacijose galima atrasti šviesiąją gyvenimo pusę.

„Vilties knyga“ yra daugiau nei tik mūsų visuomenėje žinomų žmonių tikros, drąsios, nepagražintos istorijos apie psichikos sveikatos problemas ir jų įveikimą. „Vilties knyga“ yra apie kiekvieną iš mūsų, kai tam tikromis aplinkybėmis tampame silpni ir pažeidžiami, kai jaučiamės vieniši ir užstrigę, kai tiesiog susiduriame su sunkumais. „Vilties knyga“ mums kalba, kad bet kuris iš mūsų ar mūsų artimųjų, kolegų gali išgyventi daug daugiau, nei pastebime išorėje. Psichikos sveikatos problemos slypi giliai viduje ir tik jų įžodinimas, įgarsinimas jas labiau atskleidžia ir padaro įveikiamas. Todėl kuo daugiau suteiksime erdvės pasidalinimams apie savo išgyvenimus, patirtis, tuo tapsime laisvesni ieškoti išeičių“, – sako knygos autorė, psichologė ir psichoterapeutė Inga Juodkūnė.

Mintį išleisti tokią knygą ir Lietuvoje įkvėpė Didžiosios Britanijos psichinės sveikatos aktyvistai Jonny’is Benjaminas ir Britt Pflüger, gerai žinomų knygų „Nepažįstamasis ant tilto“ („Sofoklis“, 2019) bei The Book of Hope autoriai. Pastaroji pasirodė Jungtinėje Karalystėje 2021-aisiais, joje žymūs šios šalies žmonės dalijasi istorijomis, kas kiekvienam jų suteikia vilties.

„Knygoje pateikiamos istorijos įkvepia drąsos ne tik eiti pirmyn, bet sykiu ir dalintis savo išgyvenimais – mūsų patirtis gali tapti ramsčiu kitiems, atsidūrusiems sunkioje padėtyje. Knygos herojai pasakoja, kaip jiems pavyko atsistoti ant kojų ir susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą, atrasti viltį, kai tai atrodė vargiai įmanoma. Psichologiniai iššūkiai gali užklupti kiekvieną, o su jais susidūrę žmonės patiria ištisą jausmų gamą. Svarbu kalbėti apie savo išgyvenimus, taip pat gebėti išklausyti ir išgirsti kitą. Labai tikimės, kad „Vilties knyga“ taps saulės spinduliu tiems, kas šiuo metu išgyvena slogų periodą“, – teigia „Jaunimo linijos“ komunikacijos vadovė Rita Stanelytė.

Knygos leidybą finansavo JAV Ambasada Vilniuje, išleido leidykla „Sofoklis“. Knygą įsigyti galima „Jaunimo linijos“ e. parduotuvėje jaunimolinija.lt ir leidyklos „Sofoklis“ e. knygyne sofoklis.lt.

„Jaunimo linija“ buvo įkurta 1991-aisiais, teikia emocinę paramą visą parą anonimiškai, konfidencialiai ir nemokamai. „Jaunimo linijos“ telefonas yra 8 800 28 888. Šiuo metu Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Skuode „Jaunimo linijoje“ dirba apie 350 savanorių, kurie atsako į vidutiniškai 2 200 skambučių per mėnesį, o vakarais teikia emocinę paramą internetiniais pokalbiais, kurių pastaraisiais mėnesiais sulaukia virš 800.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją