Tai, kad Jamie Oliveris „kepa“ knygas apie kulinariją – jokia naujiena. Bet šį kartą jis išbandė save naujame žanre ir sukūrė labai smagią nuotykių knygą vaikams „Milžiniškas Bilio nuotykis“.

Milžiniškas Bilio nuotykis

„Šios knygos veikėjas Bilis gyvename tokiame uždarame miestelyje, kuriame visi suaugusieji draudžia eiti į girią, nes sako, kad ten vyksta blogi dalykai. Na, bet koks vaikas neis ten, kur uždrausta? Bilis su draugais, aišku, įkelia koją į girią ir atranda labai netikėtų dalykų. Visų pirma, fantastinių būtybių, kurios ten gyvena – smirdančių trolių, gražuolių elfų ir tt.“, – šypsojosi E. Baliutavičiūtė.

Pasak jos, nors šita knyga yra kupina begalės nuotykių, netikėtų įvykių, vis išnyrančių labai įdomių dalykų, ji pirmiausia kalba apie balansą: „Tarp gėrio ir blogio. Gamtos balansą. Tai, kas padeda mūsų pasaulį daryti tokiu, kuriame mums gera ir miela gyventi. Man atrodo, tai labai graži pamoka, kurią Jamie Oliveris perteikia per tikrai nuotykingą ir smagų siužetą“.

E. Baliutavičiūtė pridūrė, kad tėvai neturėtų išsigąsti to, kad knyga atrodo tikrai nemaža: „Joje daug iliustracijų, o tekstas labai siaurai parašytas – iš tiesų patogu vaikams, kurie pradėjo savarankiškai ilgesnius tekstus skaityti“.

Šiek tiek vyresniems, nuo 10 metų skaitytojams, o gal ir jų tėvams, puikiai tiks Ali Standish knyga „Neįtikėtinos Baskervilių dvaro istorijos“.

Neįtikėtinos Baskervilių dvaro istorijos

„Ši knyga yra fantazija apie tikrus ir išgalvotus žmones. Kai sakau tikrus, turiu omenyje Artūrą Konaną Doilį, rašytoją, sukūrusį garsųjį detektyvą Šerloką Holmsą. Amerikiečių autorė A. Standish sugalvojo papasakoti savotišką istoriją apie Artūro vaikystę. Artūras, kadangi yra labai gabus vaikas, pakviečiamas mokytis slaptoje labai gabių vaikų mokykloje, kur patekus nuotykiai laukia už kiekvieno kampo – ir sproginėja, ir krečia išdaigas, ir priešai tūno, jam visaip bando pakenkti. O dargi patekęs į tą mokyklą jis pakviečiamas prisijungti prie slaptos organizacijos Dobilas, bet norint į ją patekti, reikia išlaikyti tris išbandymus“, – pasakojo vaikų literatūros ekspertė.

„Žodžiu, nuotykių daugybė, bet kas įdomu, kaip autorė supynė savo fantaziją, kokia galėjo būti Artūro Konano Doilio vaikystė, įberdama šiek tiek tikrų faktų ir į šitą istoriją kartu pakviesdama tuos veikėjus, apie kuriuos galime skaityti jau Artūro Konano Doilio knygose – ir Šerloką Holmsą, ir daktarą Vatsoną, ir Moriartį. Tai tikrai tokia knyga, kuri labai tinka skaityti drauge su vaikais, papasakoti jiems plačiau apie tai, ką jie galbūt skaitys ir suaugę“, – svarstė E. Baliutavičiūtė.

Dar viena knyga – nesenstanti klasika, legendinio Jules Verne „Kapitono Granto vaikai“, rekomenduojama nuo 14 metų ir tinkama visiems vyresniems.

„Jules Verne tikrai yra fenomenas. Ši knyga išėjo 19 amžiaus viduryje ir yra skaitoma iki šiol – iki šiol paaugliai, ypač vaikinai, mėgsta jo knygas. Jules Verne laikomas mokslinės fantastikos žanro tėvu, jo knygos kupinos nuotykių, tad ir ši knyga yra tradicinė gerai sukalta mokslinė fantastika su galybe nuotykių“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Kapitono Granto vaikai

„Šioje knygoje pasakojama apie žinutę, kuri randama ryklio pilve. Kas joje? Ji beveik visa apgadinta, išlikusios tik kelios žymės, yra nurodyta platuma, kur buvo išmesta žinutė, bet nėra ilgumos – reikia labai daug ieškoti. Ir aišku, kad tą žinutę išsiuntė kapitonas Grantas, kuris pateko su savo kitais jūreiviais į nelaisvę. Na, ir kapitono Granto labai geras draugas kartu su Granto vaikais išsiruošia į ilgą kelionę po Okeaniją ir kitas šalis ieškoti pradingusio tėvo. Kaip ir sakiau, tradiciškai, šioje knygoje daug nuotykių, apsimetėlių, labai permainingas siužetas“, – kalbėjo ji.

Šioje knygoje taip pat galima sužinoti apie geografiją, biologiją. „O jei dar turime omenyje, kada rašyta knyga, kai nebuvo galimybių pasižiūrėti, o kaip atrodo gamta toli toli... Autorius tikrai stengiasi supažindinti skaitytojus. Šiandien galbūt kai kuriems tai ir pasirodys šiek tiek nuobodu, bet veiksmas viską atperka. Verta pabandyti perskaityti visą, nepraleidžiant puslapių, bandant suprasti, kaip buvo rašoma literatūra anksčiau, kaip ji veikė, kuo ji skiriasi nuo šiuolaikinės. Manau, ir jaunimui kartais tai įdomu išbandyti“, – svarstė literatūros ekspertė.

Na, ir dar viena, kiek kitokia nuotykių knyga – lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rūtos Šepetys kūrinys „Jūs – tai istorija“.

„Ši knyga kitokia, nes kviečia ne tiesiog skaityti, o tapti nuotykių kūrėjais, rašytojais. Tai nėra grožinė literatūra – tai patarimai, kaip rašyti savo kūrinius. Ji skirta jaunimui nuo 14 metų ir suaugusiems: labai papunkčiui aiškinama, kaip kurti veikėjus, siužetą, kaip atrasti savo balsą, kas yra pasakojimo tėkmė, ritmas ir panašūs dalykai. Pasakojama ir šmaikščiai, pasitelkiant savo gyvenimo istorijos momentus, kažką išgirsto, ir tikrai tokius esminius patarimus“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Jūs - tai istorija

„Kartais atrodo, kad kiekvienas šiais laikais yra rašytojas ir gali parašyti knygą, bet iš tikrųjų, visų pirma, reikia labai daug žinoti, ką padeda suprasti ši knyga, susidėlioti taškelius, o kita, kad rašymas yra savo balso atradimas. Nesvarbu, apie ką autorė šitoje knygoje pasakotų – kaip sudėlioti siužetą, veikėjus, dialogus – ji visada atkreipia dėmesį į autentiško balso paiešką ir ką tu tikrai gali papasakoti. Ar papasakosi savo, ar išgalvotą istoriją, bet tu turi papasakoti ją iš širdies, taip, kaip ją supranti“, – sakė ji.

Tiems, kurie susidomėjo šia knyga, E. Baliutavičiūtė priminė ir kitą, anksčiau pasirodžiusią Stepheno Kingo knygą „Apie rašymą“: „Jos vieną kitą labai papildo – tiems, kas nori savyje atrasti ar užauginti rašytoją, puikios knygos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją