„Numanėme, kad skaitytojai tikrai labai laukia šios knygos, tačiau kad pirmasis tiražas tiesiog iššluotas vos per kelias savaites – tikrai maloni staigmena. Tiesa pasakius, reaguodami į tai, antrąjį tiražą iškart užsakėme keturis kartus didesnį už pirmąjį“, – sako leidyklos „Baltos lankos“ direktorė Kotryna Žukaitė.

Skaitytojus ir skaitytojas naujasis K. Sabaliauskaitės romanas „Petro imperatorė II“ pasieks vasario pabaigoje, o jį iš anksto užsisakyti galima leidyklos interneto svetainėje bei kituose el. knygynuose

Prof. Tomas Venclova: K. Sabaliauskaitė – pirmoji neginčijamai sėkmingų lietuviškų istorinių romanų autorė

Poeto, eseisto, literatūrologo prof. Tomo Venclovos teigimu, dviejų dalių romanas „Petro imperatorė“ patvirtina užtarnautą K. Sabaliauskaitės literatūrinę reputaciją.

„Ji yra pirmoji neginčijamai sėkmingų lietuviškų istorinių romanų autorė. Patrauklūs, intriguojantys, lengvai skaitomi, o drauge atitinkantys rimtos prozos kriterijus, jos romanai vaizduoja spalvingas epochas, dar mažai pažįstamas mūsų skaitytojui.

Viena iš tokių epochų – Petro I ir jo žmonos, bekilmės merginos, virtusios Rusijos valdove, laikai. Jie paliko žymų pėdsaką pasaulio, taip pat Lietuvos istorijoje. Romano medžiaga – to meto žiaurūs ir egzotiški papročiai, neįprasta buitis, kovos ir politinės intrigos, su kuriomis suauga herojų asmeninis gyvenimas. Čia esama analogijų su mūsų šimtmečiu, bet autorė moka išsaugoti distancijos pojūtį.

Knygos centre – stiprūs nevienareikšmiai charakteriai: ciniškas, nuožmus, tačiau savaip patrauklus valdovas, įkūnijąs beribės valdžios pagundas ir menkumą, jo verta partnerė, gebanti keisti vaidmenis ir priešintis vyrų prievartai, pagaliau iš pažiūros klusnūs, tačiau savaip maištaujantys favoritai. Su psichologiniu įsijautimu nupasakojamos painios meilės istorijos, atsiliepusios kelių valstybių likimui.

Autorė yra įvaldžiusi paradoksalaus, beiliuzinio, humoru padažyto pasakojimo meną. Ji saikingai taiko vidinio monologo techniką. Romano aštri, nesumeluota kalba yra vienas iš jo sėkmės šaltinių“, – perskaitęs romano antros dalies išankstinį egzempliorių teigia prof. T. Venclova.

Pirmosios dalies sėkmė

Pirmoji dilogijos knyga „Petro imperatorė“, pasirodžiusi 2019 m., sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo ir tapo bene didžiausiu lietuvių prozos bestseleriu per 30 Nepriklausomybės metų: iš viso išleistos net septynios romano laidos, kurių bendras egzempliorių skaičius viršija 80 tūkstančių. Kritikų ir skaitytojų balsais romanas „15min.lt“ geriausių knygų rinkimuose išrinktas 2019-ųjų metų knyga.

Romanas neeilinės sėkmės susilaukė ir kaimyninėje Latvijoje: „Petro imperatorė“ tapo bestseleriu nr. 1, be to, pirmą kartą perkamiausių knygų viršūnėje atsidūrė knyga iš Lietuvos. Latviškasis vertimas vos pasirodęs sulaukė ir išskirtinių literatūros kritikų recenzijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)