Ne taip seniai už nuopelnus šiuolaikinio šokio pasauliui Vitos Mozūraitės premija buvo apdovanoti šokio menininkai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius. Paklausti, kuo svarbus „Didysis metų įvykis“ ir jo metu skiriama stipendija, Laurynas pasidalino: „Pastebėjimas ir įvertinimas yra labai svarbus, ypač, kai už to slypi nesuskaičiuojamas kiekis įdirbio ir atsidavimo. „Metų įvykis“ visai „Low Air“ šokio bendruomenei tapo nuostabia tradicija, kurios dėka mažėja atstumas tarp svajonės ir galimybės. Pirminė idėja ir buvo tokia, jog laisvalaikiu šokantiems žmonėms suteikti progą patirti teatro sceną, kartu plėsti ir profesionaliojo teatro auditoriją. Džiaugiuosi, kad kurdami renginio estetiką ir scenarijų sau keliame aukščiausius standartus bei augame drauge su visa komanda. Visa širdimi džiaugiuosi už šių metų laureates, jos prisijungs prie daugiau nei 20 „Low Air“ alumnų, kurie naršo šokio universitetus ir teatrus visoje Europoje bei taip garsina Vilniaus ir Lietuvos vardą. Šokio ir kultūros edukacija, be profesionalių spektaklių kūrimo ir įtraukties veiklų, mums visada buvo itin įdomi ir aktuali.“

„Metų įvykio“ mintis ir tikslas – drauge su šokio mokyklos mokytojais ir jų mokiniais, pristatant šokio kompozicijas, plėtoti suvokimą koks šokis gali būti, drąsinti kūrybiniams eksperimentams ir ieškojimams tiek mokyklos mokytojų komandą, tiek šokėjus. Profesionalioje scenoje supažindinti su šviesų daile, šokio piešiniais, pasirodymų etika ir suteikti galimybę, leisti šokį patirti įvairaus amžiaus, įvairios patirties turintiems šokio mylėtojams, taip drauge mokantis vieniems iš kitų. Žiūrovus supažindinti su skirtingais šokio žanrais. Stipendija savotiška motyvavimo, padrąsinimo priemonė aktyviausiems šokėjams, kurie ne tik turi sukaupę ne vienų metų šokio patirtį, bet ir aktyviai dalyvauja šokio veikloje ir už mūsų mokyklos ribų, planuoja rinktis šokio studijas“, – mintimis pasidalino kūrėja Airida Gudaitė.

Visus susirinkusius su šokio švente pasveikino ir stipendijas įteikė buvęs kultūros viceministras, Vilniaus senojo teatro vadovas Audronis Imbrasas. Jo iniciatyva Vilniuje buvo įkurtas Lietuvos šokio informacijos centras, kuris organizuoja „Naująjį Baltijos šokį“.

Šiemet perspektyviausia „Low Air“ šokio mokyklos mokine tapo Andrėja Laurinavičiūtė. Paklausus mokinės, kaip jaučiasi gavusi šią stipendiją bei kokie tolimesni planai, ji pasidalino: „Šoke. Nežinau net kaip jaustis. Išsigandau, kaip visi žmonės reagavo, kaip visi sveikino. Tiesiog šoke. Iš tikrųjų dabar planuoju kurti šokio spektaklį. Planas pristatyti per ateinantį jauno meno festivalį „Kioskas“. Toks didysis tikslas po stipendijos. O stipendiją panaudosiu vasaros stovykloms, seminarams.“

Metų „Low Air“ mokyklos pažangiausia mokine tapo Luka Jonė Dambravaitė, kuri šiais metais šokio studijas planuojanti rinktis užsienyje. „Stipendiją gavus tiesiog džiaugiuosi, kad šoku mokykloje, kuri vertina ir remia savo šokėjus. Tikras pastūmėjimas judėti toliau ir tikėti savo jėgomis. [Stipendiją] planuoju panaudoti tarptautiniuose šokio festivaliuose, dirbtuvėse, kuriose galėčiau pasisemti žinių iš šokėjų, kuriuos seku internete. Artimiausioje ateityje yra didžiulė banga šokio universitetų atrankų įvairiuose Europos miestuose, o po to jau žiūrėsiu, kaip pasiseks“, – džiugesio neslėpė ir ateities planais dalijosi Luka Jonė.

Vilniaus miesto šokio teatras ir mokykla „Low Air“ kasmet ne tik pastebi ir įvertina perspektyviausius bei pažangiausius mokinius, tačiau nuolat maloniai kviečia juos lavinti šokio judesio įgūdžius įvairiuose šokio ir teatro projektuose, iš užsienio atvykstančių lektorių seminaruose bei jau devintus metus vykstančioje žiemos šokio stovykloje „Kolonija“. Šiais metais šokio susitikimas įvyks vasario 12-18 dienomis Nidos meno kolonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją