Pažinti AA pasaulį

I. Pužauskaitė prisimena, kad pasiruošimas filmavimams priminė mokslinį tyrimą: visi įsitraukę analizavo filmo esminę temą – gyvenimą patiriant priklausomybę. Siekiant autentiškumo buvo specialiai organizuojami susitikimai su psichologe, padėjusia pažinti sveikstančių žmonių mąstymo modelius, kūrybinė komanda lankėsi ir „Anoniminių alkoholikų“ (AA) susitikimuose. „Kurdama filmą dar kartą įsitikinau – jeigu iš arti nesi susidūręs su alkoholizmu, tai visiškai nepažįstamas pasaulis“.

Pagrindinį Lino vaidmenį filme atlikęs aktorius Valentinas Novopolskij paklaustas, ar buvo sudėtinga įkūnyti nuo priklausomybės sveikstantį žmogų, šypsojosi – šis vaidmuo atitinka jam dažnai teatre ir kine skiriamus tipažus: „Sunku įsijausti nebuvo, gal dėl to, kad man pažįstami tokie vėlesnės brandos, nuolat savęs ieškantys, klystantys personažai“.

V. Novopolskij dalinosi, kad dirbant su I. Pužauskaite, jam buvo daug laisvės pačiam išjausti ir atliepti gyventi blaiviai bandančio herojaus Lino vaidmenį: „Repetuojant Irma visada drąsindavo pasitikėti savo aktoriniais instinktais. Mačiau, kaip ji ypač nuosekliai dirbo su jaunosiomis aktorėmis Gerda ir Angelina, kurių vaidyba filme abejingų nepalieka“.

„Devintas žingsnis“

Paaugliškos raukšlės ir kiti „pliusai“

Lino dukterį Ievą vaidinanti Gerda Čiuraitė prisimena komiškas situacijas iš filmavimų: „Kai dalyvavau aktorių atrankose, niekas nežinojo, kad esu beveik trisdešimties ir vėliau ilgai sprendė, ar tiksiu atlikti septyniolikmetės vaidmenį. Prisimenu, kad filmavimų metu labai „įtempdavau“ vieną raukšlę prie akies, kad tik režisierei ji neužkliūtų!“ – prisimena aktorė. Kino aikštelėje teko išbandyti save ir vaidinant stipriai išgėrusią paauglę, o įsijautimas į vaidmenį atjaunino G. Čiuraitę ne tik emociškai, bet ir fiziškai – filmavimuose „nukrito“ iki dešimt kilogramų kūno svorio. „Labai patiko dirbti su Irma, kuri leido eksperimentuoti ir ieškoti personažo. Mano nuomonė kaip kurti Ievos vaidmenį buvo išgirsta ir priimta, manau, tai didelės empatijos bruožas“.

„Devintas žingsnis“

Filme AA bendruomenės lyderį vaidinantis teatro ir kino aktorius Marius Repšys dalinosi, kad nors juostoje pasirodo tik epizodiškai, jam filmavimo procesas pasirodė itin sklandus: „Aš matau labai daug šio filmo pliusų: puikus aktorių parinkimas, įtikinanti vaidyba, garso takelis, scenarijaus vingiai, operatoriaus darbas,“ – vardijo M. Repšys.

Intymių scenų ramybė

Aktorei Angelinai Daukaitei, vaidinančiai Ievos geriausią draugę Mają, „Devintas žingsnis“ ypatingas – tai jos debiutas pilno metro filme. Su geromis emocijomis prisimindama kūrybinį procesą, A. Daukaitė atviravo: „Iš studijų JAV Irma parsivežė labai geras darbo su aktoriais metodikas: nuolat duoti aiškias užduotis, kelti klausimus. Vienas aktorinio meistriškumo triukų, kurį išmokau – jeigu nori sukurti situaciją, kad personažas atrodytų susimąstęs pauzėje, turi mintyse lėtai pakartoti dialogo partnerio žodžius“.

A. Daukaitei tai buvo ir viena pirmųjų patirčių vaidinant intymioje scenoje, aktorė džiaugėsi, kad tokio pobūdžio situacijoje jautėsi saugiai, viskas buvo atlikta ypač korektiškai. „Nors Irma tada dar nedirbo intymumo koordinatore, ji jau puikiai išmanė bendravimo su žmonėmis subtilumus. Įdomu, kad tokiose scenose viskas labai griežtai sustyguota: kur padėtos aktorių rankos, kokie bučiniai. Galvojau, kad tai bus pati sunkiausia, o išties tai buvo lengva, rami, švelni ir pagarbos kupina scena“, – patirtimi dalinosi pradedanti kino aktorė.

„Intymumo koordinavimas kine – specialybė atstovaujanti aktoriams, kad filmuojant intymias scenas nebūtų pažeistos jų emocinės ribos ir gerovė. Kai 2016 m. rašėme scenarijų filmui, dar nežinojau daug niuansų, taigi procesas tapo man puikia treniruote ateinantiems projektams. Ar būtų dalykų, kuriuos dabar daryčiau kitaip? Galbūt keli techniniai aspektai, tačiau manau, kad su atviromis „Devinto žingsnio“ scenomis susitvarkėme“, – belaukiant filmo premjeros džiaugėsi režisierė I. Pužauskaitė.

„Devintas žingsnis“ pasieks kino teatrus jau spalio 6 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją