Paprašytas pakomentuoti šios parodos sumanymą Druskininkų dailininkų asociacijos 3X vadovas Andrius Mosiejus sakė, kad pirmą kartą ją organizavo ne patys kurorto dailininkai, o jaunas parodos kuratorius dar Vilniaus universitete studijuojantis komunikaciją Ignas Jurkšaitis.

„Siekėme surinkti po vieną šiais metais sukurtą darbą tiek iš druskininkiečių, tiek iš nuolatinių buvusios Mažosios galerijos svečių – Kauno, Alytaus ir Gardino kūrėjų. Džiaugiuosi, kad dailininkai atsiliepė į šį kvietimą tokiu laikotarpiu, kai visi ruošiasi šventėms ir turi daug rūpesčių“, – pasakojo Ignas.

Parodos kuratorius Ignas Jurkšaitis ir Druskininkų dailininkų asociacijos vadovas Andrius Mosiejus

Parodoje „Akumuliacija“ savo kūrinius pristatė druskininkiečiai Adelbertas Nedzelskis, Alfonsas Šuliauskas, Alfredas Jurevičius, Natalija Janekina, Virginijus Sutkus, Elma Šturmaitė, Gintaras Žilys, Elena Griščenko, Artūras Maksimiljanas Makštutis, Gerardas ir Raitas Šatūnai, Onutė Zakarienė, kauniečiai Sigita Grebliauskaitė, Lolita Grabauskienė, Petras ir Sigita Saulėnai, alytiškiai Benjeminas Jenčius, Arvydas Švirmickas, Ilona Kalibatienė, Ingrida ir Arūnas Vaitkai, Danutė Garlavičienė, obeliškis Rimvydas Pupelis, šiauliečiai Antanas Šeronas, Petras Rakštikas, vilnietė Vanda Padimanskaitė, latvė Sandra Sabina Jaundaldere bei gardiniškė Olgą Ščerbinskaja.

Parodos "Akumuliacija" atidarymo akimirkos

Druskininkuose, pasak I. Jurkšaičio, sparčiai mažėja vietų, kur galima eksponuoti parodas. Paroda „Akumuliacija“ buvo planuota surengti Druskininkų mažojoje galerijoje, tačiau gruodžio 1-ąją ji užsidarė rekonstrukcijai. Jis spėlioja, jog suveikė „kažkokie principai ar šiaip tokia politika“, kad dailininkų asociacijai 3X liepta skubiai kraustytis iš Mažosios galerijos patalpų, neužbaigiant metų iš anksto planuota bendra paroda.

„Išmestus į gatvę dailininkus priglaudė „Draugystės“ sanatorija. Džiaugiamės, kad šitoje vietoje galime eksponuoti parodą. Nežinau, ar „Mūzos“ aplinka yra privalumas ar trūkumas, bet į parodos atidarymo šventę druskininkiečiai susirinko, visi jaučiasi pakankamai jaukiai. Didesnėje erdvėje galime parodyti daugiau darbų,“ - kalbėjo parodos kuratorius.

Jo teigimu, tiksliausiai šitą situaciją apibūdino asociacijos 3X veteranas, dailininkas ir meno terapijos organizatorius Alfonsas Šuliauskas: „Kai vienur užsidaro durys, kitur atsidaro langas“.

Parodos atidarymo šventės dalyviams grojo po projekto „Čiurlionis kitaip“ retokai drauge matomi buvusio Druskininkų džiazo ansamblio muzikantai – gitaristas Linas Bankauskas ir saksofonininkas Tomas Čiukauskas.

„Ačiū Linui ir prisijungusiam Tomui. Mes dar jus akumuliuosim!“ – sakė 3X vadovas Andrius Mosiejus.

Druskininkų savivaldybės tarybai pritarus sprendimui Mažosios galerijos pastatą paskelbti vietinės reikšmės kultūros paveldu, saugomu savivaldybės, bei atnaujinti „pritaikant kultūrinėms ir edukacinėms reikmėms“, o jo rekonstrukcijai skyrus 240 tūkst. eurų, ten 23 metus parodinę veiklą vykdžiusiai dailininkų asociacijai 3X buvo nurodyta skubiai išsikraustyti, o patalpų panaudos sutartis nutraukta.

Parodos "Akumuliacija" atidarymo akimirkos

Dailininkai netiki, kad po metus truksiančių pastato rekonstrukcijos darbų jiems pavyks sugrįžti į galeriją, nes dabar jau viešai minima, kad ten dalį savo ekspozicijos perkels ir parodas rengs Druskininkų miesto muziejus.

„Remontuojant aš nelabai įsivaizduoju, kaip galėtų išlikti tai, kas dabar ten vyksta“, – kalbėjo Druskininkų savivaldybės administracijos Turto ir investicijų skyriaus vedėjas Algirdas Svirskas. O kas ten bus po remonto, pasak jo, „spręs tie, kam priklauso“, tai yra Druskininkų miesto muziejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)