Lapkričio 3 d. prasidėjęs festivalis yra vienintelis A klasės festivalis Šiaurės Europoje, kasmet sutraukiantis kino industrijos profesionalus iš viso pasaulio. Būtent šio festivalio Baltijos šalių filmų konkurse 2019 m. pagrindinis prizas buvo įteiktas T. Vengrio filmui „Gimtinė“.

„Labai smagu, kad šįkart konkuruojame su puikiais kaimynų darbais, bet ir filmais iš viso pasaulio – esame įtraukti į konkursinę programą „Rebels with a Cause“. Man „Juodosios naktys“ yra labai „prie širdies“ – patinka, kad čia, Baltijos jūros pakrantėje, renkasi dalyviai iš įvairiausių šalių, ir visi kartu galime mėgautis kinu“, – pasaulinės premjeros vakarą sakė režisierius.

T. Vengris taip pat teigė norėjęs, kad antrasis filmas jam taptų iššūkiu: „Siekiau patobulinti savo kinematografinę kalbą bei pažaisti su nepažįstamomis struktūromis ir žanrais. Buvo įdomu, kaip būti viena koja komedijoje, o kita – tragedijoje, nes dažnai gyvenimas toks ir yra. Smagu, kad filme jaučiamas mano stilius, bet tai tuo pačiu visai kitoks kūrinys nei „Gimtinė“.

„5 ½ meilės istorijos viename Vilniaus bute“ veiksmas iš tiesų vyksta viename ir tame pačiame nuomojamame bute Lietuvos sostinėje. Čia apsistojusias penkias poras ištinka meilės krizės. Nė vienas filmo personažas nenutuokia, kokių dar džiaugsmų ir vargų būta tarp šių sienų. Kiekvieno nuotykių pėdsakų ištrinti vis sugrįžtančiai tylenei valytojai Jolantai meilės istorija tik užsimezga – būtent jos siužetinę liniją ir žymi „½“ filmo pavadinime.

Atšventus pasaulinę premjerą, naujoji romantinė drama dalyvauja Talino kino festivalio konkursinėje programoje „Rebels with a Cause“. Ji skirta filmams, kuriuose tvyro eksperimento dvasia. Iš karto po Talino, lapkričio 18 d., filmas švęs premjerą Airijoje, tarptautiniame Korko filmų festivalyje, o lapkričio 20 d. bus parodytas Airijos kino festivalyje Londone. Filmo premjera Lietuvoje numatoma 2024 m. vasario 9 d.

Filme vaidina Velta Žygure, Vidas Petkevičius, Jonas Braškys, Valene Kane, Alison Oliver, Marijus Mažūnas, Yiftach Klein, Hadar Ratzon Rotem, Ieva Andrejevaitė, Šarūnas Datenis, Géza Röhrig, Adelė Šuminskaitė, Gintautė Rusteikaitė, Skomantas Duoplys, Juliusz Krzystof Warunek, Magdalena Celowna Jankowska.

Filmo gamybą finansavo Lietuvos kino centras, Europos Tarybos fondas Eurimages, Screen Ireland, Latvijos nacionalinis kino centras ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

T. Vengris (g. 1984) režisūros magistro diplomą įgijo Amerikos kino institute (Los Andželas, JAV). Jo baigiamasis „Kalifornija“ įvertintas šalies mastu, o trumpametražio „Squirrel“ (2015) premjera įvyko Berlinalėje. Tapatybės klausimus nagrinėjęs JAV lietuvio ilgametražis „Gimtinė“ (2019) sudomino ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių publiką. Be sėkmės Taline, „Gimtinė“ apdovanotas „ArteKino“ festivalio Sarajeve publikos prizu ir nominuotas Europos kino apdovanojimuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją