Kompozitorė R. Vitkauskaitė kitados į Angliją išvyko dėl doktorantūros studijų. „Ir taip nutiko, kad vietoje 3-ejų metų savo darbą rašiau 8-erius. Bestudijuojant Londono Karališkojoje muzikos akademijoje atsirado įvairių projektų, meilė atsirado, teko ten pasilikti“, – šypsodamasi pasakoja Rūta, šiuo metu apsistojusi Druskininkuose, „Eglės sanatorijoje“ sukurtoje muzikų rezidencijoje.

Skirtingų pasaulio šalių kompozitorius ir atlikėjus subūrė projektas „Composers+Summer Academy“, kurio meno vadovas – M. Levickis. Su Rūta jiedu į bendrus darbus įsisuko dar studijų Londone metais, kartu mokytojavo. Vėliau Martynas paprašė jos autorinių kūrinių. Taip prasidėjęs profesinis bendradarbiavimas tęsiasi iki šiol.

R. Vitkauskaitė jau 5-erius metus yra muzikų rezidencijos autorė. Jos pareiga – inspiruoti projekto dalyvius bendradarbiavimui, organizuoti įvairias veiklas. Lietuvė taip pat rengia individualius kompozicijos užsiėmimus.

„Per tuos metus dalyvių skaičius labai išaugo, taip pat ir mūsų pačių patirtis. Šių metų tvarkaraštis ypatingai gerai sudarytas, idant per 10 dienų pavyktų sukurti ir atlikti dėmesio vertus kūrinius, juos įrašyti, ir galiausiai – išleisti natas“, – pasakojo muzikė.

Jauna moteris – kompozitorė – skamba gana egzotiškai. Tačiau, anot Rūtos, šiandieninė kūryba – toli nuo senųjų paveikslų, kuriuose skurstantys muzikos autoriai rašaluotais pirštais nešildomose patalpose, prie tirpstančių žvakių, bando sukurti šedevrą.

„Yra nemažai individualaus darbo, tačiau jis vyksta jau ne prie žvakės ir ne rašalu, bet prie kompiuterio, – šypsosi kompozitorė. – Tačiau aš nebūtinai rašau: dirbu ir su klasikine muzika, ir su įvairiais renginiais. Labai mėgstu dirbti su savo atlikėjais. Galbūt mano gyvenimas – kur kas spalvingesnis, nes daugiau žmonių įsitraukia į kūrybą, ne tik aš viena?“

Dirbti su skirtingų kultūrų atstovais – taip, kaip šiuo metu Druskininkuose, Rūtai patinka. „Kadangi mes visi esame muzikai ir dirbame su klasikine, šiuolaikine muzika, mūsų interesai kažkuria prasme yra panašūs. Išties mes esame panašesni negu atrodome. Ir kultūrų skirtumai šiuo atveju netrikdo, o netgi kaip tik – praturtina darbą“, – teigia R. Vitkauskaitė.

Druskininkų „Composers+Summer Academy“ rezidencijos renginių kaleidoskope – ir naujoji M. Levickio programa, kurioje jis be kita ko atliks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius.

R. Vitkauskaitė prisipažįsta esanti didžiulė kompozitoriaus gerbėja: „Aš mokiausi M.K.Čiurlionio menų mokykloje, jis mums buvo labai stipriai propaguotas ir išreklamuotas. Čiurlionis tikrai yra genialus kompozitorius, jo simfonija „Miške“ arba Preliudas b-moll, ko gero, yra vieni mėgstamiausių mano kūrinių.“

Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo 100-metį vyksta daug kultūrinių projektų, galimai turinčių išliekamąją vertę. Gyvenantiems Lietuvoje ta gausa juntama geriau, tačiau svetur yra šiek tiek kitaip.

„Londone ambasada inspiruoja nemažai renginių. Man labai skaudu tai pasakyti, tačiau jie nuskęsta kitų Londono renginių jūroje. Kita vertus, keliaudama po pasaulio festivalius, matau, kad žmonės žino Lietuvą, ypatingai vertina lietuvių modernųjį meną, nes jis yra inovatyvus ir šviežias“, – teigia Rūta.

Vienas tokių projektų – erdvinė opera tamsoje „Confessions“. R. Vitkauskaitė – jos bendraautorė. Kompozitorė šio darbo ėmėsi kartu su kolegomis švedais, o įkvėpimą rado Vilniaus architektūroje.

„Čia daug bažnyčių. Vaikščiodami po Vilnių pradėjome kalbėtis apie krikščionybę, tikėjimą, taip ir gimė tema. Nesame uolūs tikintieji, veikiau – visų religijų sekėjai, ir mums buvo ypatingai įdomu patyrinėti, kas iš tiesų yra nuodėmė, ar jos vis dar yra nuodėmės? Kapitalistiniame pasaulyje kai kurios galbūt jau yra ne nuodėmės, o privalumai. Pabandėme tai išrašyti ir perteikti visą tyrimą per operą“, – pasakojo kompozitorė.

Opera „Confessions“ (lietuvių kalba – „Išpažintys“) sulaukė reikšmingų įvertinimų ir apdovanojimų, apkeliavo 30 šalių. Šį šeštadienio vakarą „Confessions“ pakvies į užaštrintų pojūčių spektaklį Birštono „Eglės sanatorijoje“, o birželio 19 d. unikalios operos poveikį bus galima patirti Druskininkuose.

„Dalyvavimas šioje operoje yra labai asmeninė patirtis, nes žiūrovai sėdi užrištomis akimis ir keliauja individualiai. Vienam tai gali būti labai gili, kitam – labai rami patirtis, priklauso nuo to, kokios nuotaikos klausytojas ateina. Mes juokaujame, kad priklauso ir nuo to, kiek žmogus nusidėjęs. Tačiau galime pažadėti, kad žmonės išeis iš operos palengvėję ir paskaistėję“, – sako R. Vitkauskaitė.

„Composers+Summer Academy“ programoje bus ir daugiau originalių meninių renginių, kurie atrakins publikos vaizduotę ir įkvėps kūrybai. Druskininkuose vyks paties meno vadovo M. Levickio koncertai ir meistrystės pamokos, romantiški ir interaktyvūs skirtingų atlikėjų muzikiniai renginiai, o viską užbaigs koncertas „Pasaulinės premjeros“, kuriame bus pristatyti artimiausiomis dienomis rezidencijoje gimsiantys kūriniai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)