Atidarymo renginyje – grupė „Freestarz“

Kelerius metus atidarymo renginį organizavę Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekoje, šiemet organizatoriai nutarė paieškoti naujų erdvių, tad festivalio atidarymas keliasi į Vilniaus literatų namus. Čia rugsėjo 11 d. 18 val. bus pristatytas jaunųjų kūrėjų – rašytojų ir dailininkų – kūrybos rinkinys ir atidaryta dailininkų darbų paroda, kurią Literatų namuose galėsite aplankyti iki rugsėjo 28 d.

Šiemet rinkinyje publikuojami Ievos Vaitkevičiūtės, Lilijos Rakovos, Silvijos Zujūtės, Verdenės Monikos Valkiūnaitės, Juliaus Barzdaičio tekstai ir Ramintos Stasaitytės, Dianos Remeikytės, Teodoros Jurčytės-Šukaitienės, Šarūno Baltrukonio, Klaido Paškevičiaus dailės darbai. Atidarymo vakaras – išskirtinė galimybė pirmą kartą išgirsti jaunųjų rašytojų skaitomus tekstus, artimiau susipažinti su dailininkais.

Atėjusius į festivalio atidarymo vakarą džiugins didžiausiose Lietuvos scenose koncertuojanti grupė „Freestarz“. Nors dauguma repo atlikėjų užsiimti freestyleʼu gyvuose pasirodymuose vengia dėl šiame žanre neišvengiamos rizikos, „Freestarz“ kolektyvas keliauja priešinga kryptimi. Scenoje savo mintis jie dėsto be jokio pasiruošimo ir nesuvaidintu adrenalinu užkrečia tiek repo muzikos gurmanus, tiek su hiphopu nieko bendro neturinčius klausytojus. Šįsyk scenoje jie pasirodys trise: DJ Mamania, Sania Banginis ir Jama.

Dėmesys regionams ir jaunimui

Kasmet festivalio „Literatūrinės slinktys“ organizatoriai stengiasi pasiekti pačius jauniausius meno gerbėjus, be to, aplankyti regionus. Todėl jau rugsėjo 11 d. ryte jaunieji autoriai susitiks su Vilniaus Žirmūnų ir Vilniaus Senvagės gimnazijos gimnazistais. Gimnazistams jie ne tik pristatys kūrybos rinkinį ir paskaitys savo tekstų, bet ir plačiau papasakos apie pirmųjų publikacijų galimybes, o rašančius jaunuolius skatins ateityje būtinai dalyvauti „Literatūrinių slinkčių“ konkurse.

Rugsėjo 12 d. festivalio dalyviai, lydimi praėjusių metų „Literatūrinių slinkčių“ laureato Lino Daugėlos, patrauks į Kretingą. Ryte lankysis dviejose mokyklose – Kretingos Pranciškonų gimnazijoje ir Kretingos Jurgio Pabrėžos gimnazijoje. O vakare su miesto bendruomene susitiks Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje. Dar viena išvyka numatyta rugsėjo 15 d. – festivalio dalyviai lankysis Širvintų rajono Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijoje ir Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje. O dieną prieš tai suplanuota literatūros popietė Vilniuje, Vaikų ir jaunimo dienos centre „Mūsų nameliai“, kurioje dalyvaus 2022 m. festivalio laureatai Linas Daugėla ir Dominykas Matulionis.

Kalbant apie dėmesį jaunimui, svarbu paminėti dar du renginius, skirtus tiems, kurie siuntė savo kūrybą pretenduodami tapti „Literatūrinių slinkčių“ rinkinio autoriais. Visi konkurso dalyviai turės galimybę sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse. Apie teksto kūrimo subtilybes prozininkams pasakos literatūrologas, rašytojas Saulius Vasiliauskas, o poetams – poetė Ramunė Brundzaitė. Vieni iš festivalio partnerių – LRT radijas ir LRT Klasika – savo eteryje transliuos šių metų festivalio dalyvių kūrybą.

Kvies diskutuoti apie kūrybiškumą

Ar pagalvojate, kad gyvenate kūrybingiausiais savo gyvenimo metais? O gal susimąstote, kad geriausi jūsų tekstai jau praeityje? Ar tikrai poetai savo kūrybines aukštumas pasiekia jaunystėje, o prozininkai – vyresniame amžiuje? Kurie amžiaus ir kūrybiškumo stereotipai klaidingi, o kuriuos galima pagrįsti? Kas svarbiau – įgūdžiai ar ambicijos? O gal viską lemia motyvacija? Kokias tendencijas pastebi su rašytojais dirbantys žmonės? Apie rašytojų amžių, jų magnum opus ir kitus dalykus – diskusijoje „Amžius ir kūrybiškumas“, kuri vyks rugsėjo 13 d. 18 val. Vilniaus universiteto filologijos fakulteto K. Donelaičio auditorijoje.

Diskusijoje dalyvaus literatūrologas, literatūros kritikas, eseistas dr. Regimantas Tamošaitis, rašytoja, redaktorė, literatūros kritikė Renata Šerelytė ir poetė, Vilniaus universiteto doktorantė Uršulė Toleikytė, 2021 m. „Literatūrinių slinkčių“ autorė. Diskusiją moderuos ir aštrius klausimus uždavinės literatūros kritikas, festivalio bendraorganizatorius Martynas Pumputis. Diskusija organizuojama bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Studentų Santara.

Vilnietiški akcentai

Besidomintys festivaliu jau atkreipė dėmesį, kad šiemet „Literatūrinių slinkčių“ organizatoriai skelbė ne tik įprastą konkursą prozininkams, poetams, dramaturgams ir dailininkams, bet taip oat kvietė siųsti vizualiuosius eilėraščius. Šį konkursą laimėjo poetė, vertėja, redaktorė, muzikantė, leidyklos „Bazilisko ambasada“ bendraįkūrėja Greta Ambrazaitė. Jos eilėraštis „Apytaka. Kvartalai“ išleistas atvirlaiškio formatu simboliniu 700 egzempliorių tiražu.

Vilnietiškų akcentų šiemet numatyta ir daugiau. Rugsėjo 11–15 d. „Literatūrinių slinkčių“ facebook paskyroje vyks protmūšis kultūrinio Vilniaus tema. Klausimai, kuriuos parengė festivalio bendraorganizatoriai Linas Daugėla, Martynas Pumputis ir Rasa Milerytė, bus skelbiami kasdien 12 val., o protmūšio laimėtoją apdovanosime naujausiomis „Slinkčių“ knygomis.

Festivalį vainikuos Atviro mikrofono vakaras, kuris vyks rugsėjo 16 d. 18 val. bare „Paviljonas“. O prieš tai, rugsėjo 14 d., vyks dar vienas svarbus renginys – jame kūrybą skaitys festivalio dalyviai ir Vilniaus miesto mero premijos laureatai, tačiau, norėdami išlaikyti intrigą, apie šį renginį organizatoriai žada atskirai informuoti kiek vėliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją