„Tai visiškai Lietuvai neaktuali pjesė apie AIDS, kurio Lietuvoje beveik nėra, apie gėjų meilę, kurios irgi pas mus beveik nėra, yra tik paradai,“ – ironizuodamas spektaklį pristato režisierius Gintaras Varnas.

Neslepiama lietuvių netolerancija kitokiems ir atvira homofobija buvo viena priežasčių, kodėl režisierius ryžosi lietuviams pristatyti spektaklį sukurtą pagal populiarią kanadiečių dramaturgo Michaelio MacLennano pjesę „Beat the Sunset“.

Nepatogioje ir provokuojančiai atviroje istorijoje apie du vyrus, išgirdusius neviltį keliančias ligos diagnozes ir šeimos akyse nuteistus dėl netoleruojamų jausmų vienas kitam – vaikiškos draugystės virsmo meile, pasitelkęs konkretų dviejų žmonių širdžių pasakojimą, G. Varnas paliečia ir pasaulinę infekcinių ligų istoriją.

AIDS, homoseksualumas, komplikuoti tėvų ir vaikų santykiai – spektaklyje nagrinėjamos temos sudėtingos, tačiau pasak G. Varno, tai pozityvi istorija – ne apie artėjančią nebūtį, o apie gyvenimą. Apie stebuklus, kurie įvyksta, išdrįsus išlaisvinti jausmus. Apie meilę, kuri įkvepia laukti rytojaus ir net nepagydomai sergantį ligonį sušukti: „Aš sergu, bet esu gyvas!“

„Tiksinti bomba“ atskleidžia paradoksą, kad kartais būtent artėjanti mirtis grąžina žmones į gyvenimą ir padeda jiems atsikratyti jausmų ir intymumo baimės, nes kai nebūtis jau čia pat – nebėra laiko gaišti ir bijoti būti savimi.

Spektaklio užkulisiai:

Spektaklyje vaidina aktoriai Eimutis Kvosčiauskas, Viktorija Kuodytė, Marius Čižauskas, Dovydas Stončius, Dalia Overaitė.

Scenografiją pastatymui sukūrė Gintaras Makarevičius. Kostiumų dailininkas – Juozas Statkevičius.

„Tiksinti bomba“ premjera Kaune – spalio 28 d., 19 val., Kauno valstybiniame dramos teatre Didžiojoje salėje (Laisvės al. 71, Kaunas).

Lapkričio 9, 27 d. ir gruodžio 20 d. spektaklis vėl bus rodomas Vilniuje, Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)