Kartu su filmu „Poetas“ HBO kolekciją Baltijos šalyse taip pat papildys istorinės tematikos juostomis „Tarp pilkų debesų“ ir „Tadas Blinda. Pradžia“. Šie lietuviški filmai prenumeratoriams taps prieinami priešpaskutinę gruodžio savaitę, prieš patį šventinio sezono įkarštį – nuo gruodžio 22 d.

„Poetas“ – apie skausmingus pasirinkimus

Apie laisvės troškimą ir drąsą priešintis nekenčiamam režimui pasakojantis bei tikromis Lietuvos partizanų istorijomis paremtas Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio vaidybinis filmas „Poetas“ lapkričio mėnesį Taline vykusiame kino festivalyje „Juodosios naktys“ buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu. Filmas įvertintas ir Lietuvoje – pelnė tris apdovanojimus „Sidabrinių gervių“ ceremonijoje.

„Dar niekada tiek žinučių ir laiškų nebuvau gavęs po jokio spektaklio, kaip pasirodžius šiam filmui. Žinoma, jį pamatė gerokai daugiau žmonių nei spektaklį, tačiau ir iš žinučių turinio mačiau, kad filmas žiūrovus išties sujaudino, paveikė, sukrėtė – bet ne blogąja prasme. Pirmą kartą perskaitęs filmo scenarijų išsigandau – o kaip pagrindinio veikėjo vietoje pasielgčiau aš pats? Šis filmas kelia itin svarbius klausimus ir verčia susimąstyti apie pasirinkimus“, – teigia pilnametražiame kine debiutavęs ir pagrindinį vaidmenį filme atlikęs aktorius Donatas Želvys.

Filme pasakojama, kaip gabus poetas Kostas priverčiamas bendradarbiauti su sovietų saugumu ir atsiunčiamas į nedidelį miestelį dirbti mokytoju. Tikroji jo užduotis – susidraugauti su vietiniais partizanais ir išduoti jų tapatybes bei buvimo vietas. Vis labiau suprasdamas partizanų motyvus, Kostas jaučiasi supančiotas dilemos: ar klausyti širdies balso ir pasilikti su už Lietuvos laisvę kovojančiais partizanais, ar juos išduoti ir tapti žymiu rašytoju.

„Filmą kūrėme, visų pirma, galvodami apie Lietuvos žiūrovą – juk tai skausminga, daugiabriaunė mūsų tautos istorinė patirtis. Dešimties metų partizaninis karas po II-ojo pasaulinio karo, Sovietų Sąjunga okupavusi Lietuvą. Tačiau jau scenarijus rodė, kad kūrinys gali perlipti lokalaus filmo rėmus, nes tema bendražmogiška – meilė, kūryba, pareiga tėvynei, draugų išdavystė vardan karjeros, norint įtikt sovietų okupantams – šios temos universalios ir aktualios šiandien“, – tvirtina filmo režisierius ir prodiuseris Vytautas V. Landsbergis.

Pasak šį mėnesį Vokietijoje 36-ųjų Europos kino apdovanojimų ceremonijoje „Eurimages“ koprodukcijos apdovanojimą pelniusios filmo prodiuserės Uljanos Kim, „Poetas“ – galimybė parodyti pasauliui Lietuvos istoriją, nepagražintą ir atvirą.

„Tuo pačiu tai yra ir žavus eksperimentas – kaip už palyginus nedidelę sumą sukurti rimtą, pilnavertį istorinį filmą. Jis nebuvo kuriamas kaip meninė realybė, atsieta nuo žiūrovo ir laikmečio. Tai įtraukiantis ir pokario egzistencinį patyrimą atkuriantis filmas. Šia prasme – net savotiška psichoterapinė sesija, leidžianti pagyventi žavaus išdaviko kailyje. Tikiuosi, mums pavyko įtraukti žiūrovus į šios istorijos patyrimą, išplėsti jų patirtį, kad tai nebūtų vien patogus filmo stebėjimas sėdint kino teatre ar prie televizoriaus ekrano“, – sako U. Kim.

Pasak Vytauto V. Landsbergio, galimybė filmą „Poetas“ pamatyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojams yra visą kūrybinę komandą džiuginanti žinia.

„Maloniai nustebome, kad šis didelis penkerių metų mūsų komandos darbas taip pagerbtas ir filmas įtrauktas į HBO katalogą. Dažnai kino festivaliuose ar susitikimuose sulaukiame užsienio žiūrovų klausimų, kur galima pamatyti filmą – dabar ši galimybė atsiranda, „Poetą“ galėsime parodyti ir savo draugams“, – džiaugiasi režisierius.

Nukels į dar du Lietuvos istorijos laikotarpius

Nuo gruodžio 22 d. bus galima išvysti ir režisieriaus Mariaus Markevičiaus filmą „Tarp pilkų debesų“. Juosta, sukurta pagal to paties pavadinimo lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rūtos Šepetys romaną, nukels žiūrovus į Antrojo pasaulinio karo laikotarpį ir atskleis į Sibirą ištremtos merginos Linos istoriją.

1941 m. birželio 14-osios naktį Lina su jaunesniu broliu ir mama įgrūdami į gyvulinį traukinio vagoną ir išremiami į Sibirą, kaip ir tūkstančiai kitų lietuvių. Tremtyje mergina savo ir aplinkinių išgyvenimus atspindi piešiniais – jie tampa dienoraščiu, kuriame nemeluojama.

Tą pačią dieną ekranuose pasirodys ir pirmu lietuvišku nuotykiniu istoriniu veiksmo filmu nepriklausomos Lietuvos istorijoje tituluojama D. Ulvydo juosta „Tadas Blinda. Pradžia“.

Juosta nukels į 1861 metus, Lietuvą carinės Rusijos sudėtyje, kurioje baudžiavos panaikinimą buvo apraizgiusios politinės intrigos. Atokiame Žemaitijos kaime įsiplieskia kautynės, kurias pakurstė iš Sankt Peterburgo siųstas karininkas Janekas. Atsitiktinai veiksmų sūkuryje atsidūręs Tadas turi prisiimti atsakomybę už savo, draugų ir mylimų žmonių gyvybes ir atrasti naujas vertybes, dėl kurių verta gyventi, kautis ir mirti.

Iš viso gruodžio mėnesį kino mėgėjų Baltijos šalyse laukia net 10 lietuviškų filmų – nuo nerūpestingų komedijų ir filmų visai šeimai iki jaudinančių dramų ir istorinių filmų. Šiuo metu HBO filmų katalogas Lietuvoje yra prieinamas „Telia Play“ platformoje ir „Go3“ televizijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją