Šįmet programoje trylika filmų, per kuriuos „Lokio, liūto ir šakelės“ programos sudarytojai Giedrei Krikščiūnaitei svarbu parodyti ne tik vadinamuosius meistrus, bet atrasti ir pristatyti naujus balsus, išdrįstančius kalbėti savo kalba ir taip išsiskiriančius iš trendy temas besirenkančios masės.

Festivalio sumanytoja G. Krikščiūnaitė visada pirmenybę teikia ne komercijai, o režisieriams ir filmams, turintiems savo veidą. Kad režisieriai su savo naujais darbais patektų į programą, turi atitikti paprastus, užtat svarbius kriterijus: nenuobodi kino kalba, ar ji būtų vizuali, ar režisūrinė, nepažabota kūrėjų fantazija. Ypač svarbu, kad programoje neatsirastų monotonijos, tad kiekvienas filmas bus nauja patirtis.

Aišku, visi programos filmai – buvo rodyti ir / ar apdovanoti didžiausiuose kino festivaliuose, tačiau, anot G. Krikščiūnaitės, svarbiausia – sąžiningai pasirinkti tai, kas patinka tau pačiam, tada jautiesi gerai ir su savimi. Svarbūs ir techniniai aspektai, ypač žiūrint filmą kino salėje. Jei visi elementai dera, žiūrovas panyra į filmo magiją.

Atpažįstami vardai

„Lokio, Liūto ir Šakelės“ žiūrovai atpažins ne tik tokias režisierių pavardes kaip Wimas Wendersas, Akis Kaurismäkis, Jessica Hausner, Nuri Bilge Ceylanas, Christianas Petzoldas ar Lavas Diazas. Programoje apstu ir kitų kino pasaulyje puikiai žinomų vardų. Štai Monios Chokri filmo „Meilės prigimtis“ operatorius dirbęs ne prie vieno Xavier Dolano filmo, tad ir Chokri darbas ne vienam primins kanadiečių žvaigždutės kūrybą.

Jessicos Hausner naujausiame filme „Club Zero“ pagrindinį vaidmenį sukūrė Mia Wasikowska. Alice Rohrwacher juostoje „Chimera“ archeologą suvaidino britų kylanti žvaigždė ir šiuo metu vienas paklausiausių aktorių Joshas O‘Connoras, apdovanotas „Emmy“ už princo Čarlzo vaidmenį „Netflix“ seriale „Karūna“. Filmus „Saldi rytinė pakrantė“ ir „Jausmas, kad laikas ką nors daryti jau praėjo“ prodiusavo režisierius Seansas Bakeris („Floridos projektas“).

Gyvenimiškos gairės

Kad žiūrovai tinkamu metu pasižiūrėtų tinkamą filmą, „Lokio, Liūto ir Šakelės“ kūrybinė grupė parengė rekomendacinio pobūdžio gaires – suskirstė filmus į keturias grupes. Jei vieną dieną žiūrovas bus nusiteikęs romantiškai, organizatoriai siūlys pasižiūrėti filmus „Nukritę lapai“ (Aki Kaurismäki), „Meilės prigimtis“ (Monia Chokri) ar „Liepsnojantis dangus“ (Christian Petzold).

Jei kitą dieną netikėtai gyvenimas nuleis ant žemės ir norėsis stabtelėti, tuomet „Lokys, Liūtas ir Šakelė“ kvies rinktis prozininkus ir tokius filmus kaip „Puikios dienos“ (Wim Wenders), „Légua“ (João Miller Guerra, Filipa Reis) ar „Tikroji ežero paslaptis“ (Lav Diaz). O štai jei aplankys jausmas, kad darbe, draugų ar artimųjų rate netradicinės idėjos lieka nesuprastos – konceptualistų filmai pats tas: „Club Zero“ (Jessica Hausner), „Chimera“ (Alice Rohrwacher), „Muzika“ (Angela Schanelec).

Galiausiai, jei viduje pabus maištininkas, nenoras paklusti socialinėms normoms ir paisyti raudono šviesoforo signalo, tuomet „Lokys, Liūtas ir Šakelė“ kvies pasirinkti išsišokėlius – „Saldi rytinė pakrantė“ (Sean Price Williams), „Kritinė zona“ (Ali Ahmadzadeh) ar „Jausmas, kad laikas ką nors daryti jau praėjo“ (Joanna Arnow).

Daugiau informacijos – renginio „Facebook“ paskyroje.

„Lokys, liūtas ir šakelė“ spalio 3–8 d. vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Utenoje ir Marijampolėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją