Buvo išimtos galinės sėdynės, vietoje jų sumontuoti papildomi degalų bakai (pilotai skrido atsirėmę į juos, o sėdėjo ant tepalų bako), variklis pakeistas į galingesnį, sparnai – į ilgesnius ir stipresnius, leidžiančius lėktuvui lengviau pakilti ir lėčiau nusileisti. Minint 80-ąsias skrydžio metines, 2013 m., sukurta kinetinė skulptūra „Lituanica sparnas“. Projekto sumanytojai – fotomenininkas Saulius Paukštys ir architektas Valdas Ozarinskas (1961–2014), menotyrininkas Saulius Pilinkus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mūsų draugo, architekto V. Ozarinsko mintis ir konceptas buvo ne tik atkurti lėktuvo sparną, bet ir sukurti meninį objektą – sparnas turėjo vidinį mechanizmą, nuo vėjo judėjo, – prisiminė fotomenininkas S. Paukštys. – Likus metams iki skrydžio 80-mečio susėdome su Valdu išgerti kavos, jis nupiešė sparno eskizą. Valdas prie kavos visuomet piešdavo – tebeturiu šūsnį tokių jo parkeriu nupieštų eskizų ant servetėlių. Šiandien sparnas – dar ir puiki proga prisiminti V. Ozarinsko darbus.“

Autoriai ketino sukurti du sparnus: vieną Lietuvoje, kitą – JAV, „Floyd Bennett Field“ aerodrome Niujorko pakraštyje, iš kurio „Lituanica“ 1933 m. liepos 15-osios rytą ir pakilo. Du sparnai būtų simboliškai žymėję „Lituanicos“ skrydžio kelią.

„Dabar „Floyd Bennet Field“ aerodromas uždarytas ir paverstas parku. Išlikęs angaras, kuriame stovėjo lėktuvai, – kalbėjo S. Paukštys. – Tuo metu susidūrėme su biurokratiniais stabdžiais ir formalumais. Amerikoje šios procedūros sudėtingesnės nei pas mus, daug priklauso nuo žmonių, diplomatų geranoriškumo – reikia bendraminčių, kurie paremtų turimą idėją ir pastumtų ją į priekį. Net ir šiandien Vilniuje, be Energetikos ir technikos muziejaus, neturime daugiau ženklų apie „Lituanicos“ žygdarbį. Tačiau takas jau pramintas ir 90-mečio proga galime vėl įamžinti legendinį skrydį.“

„Lituanicos“ sparno kopija, prasidėjus pastato rekonstrukcijai, buvo perkelta į muziejaus archyvą. 2023 m., minint 90-ąsias skrydžio metines, muziejaus stogo terasoje pastatyta interaktyvi „Lituanicos“ lėktuvo kopija, šia proga į ekspoziciją grįžo ir sparnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją