„Sutelkti įvairių sričių skaitmeninius kultūros išteklius į bendrą sistemą ir juos padaryti prieinamus visuomenei patraukliomis, įtraukiančiomis formomis yra unikalus projektas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Kultūros sklaida gali ir turi įgauti visas formas, kurios užtikrins ir jos išliekamumą, ir jos prieinamumą visiems. Šis projektas apie naujas galimybes, apie įtrauktį, apie pažinimą ir įvairių visuomenės grupių edukaciją. Todėl labai džiugu, kad toks platus kultūros ir meno įstaigų tinklas prisijungė kaip partneriai prie šio projekto ir sutiko atverti savo skaitmeninius ir suskaitmenintus kultūros išteklius visuomenei“, – platformos „eKultūra“ pristatymo renginyje kalbėjo kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė.

Šio projekto tikslas – didinti kultūros prieinamumą ir pakartotinį naudojimą, sukuriant bendrą kultūros įstaigų skaitmeninių duomenų platformą, diegiant integralius organizacinius ir technologinius sprendimus. Sukurta platforma visoms visuomenės grupėms suteiks patogią prieigą prie aukštos kokybės, patikimų „eKultūros“ objektų ir kultūros e. paslaugų darbo, verslo, mokslo ar laisvalaikio tikslais.

Platformos „eKultūra“ sukūrimo projektą vykdo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, bendradarbiaudama su 19 Lietuvos kultūros įstaigų ir institucijų. Projektą planuojama užbaigti 2026 metais, jo vertė – 23,8 mln. eurų. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos (NextGenerationEU) ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis.

Projekto partneriai – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Lietuvos audiosensorinė biblioteka, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos Respublikos valstybinė kultūros paveldo komisija, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas, Lietuvos šokio informacijos centras, Nacionalinis Kauno dramos teatras, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, VšĮ „Meno avilys“, Šiuolaikinio meno centras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Valstybinis choras „Vilnius“.