„Tikroji šios trejų metų partnerystės nauda yra ta, kad ji leidžia mums giliai pasinerti į Lietuvos muzikos scenos procesus ir padaryti neįtikėtinų atradimų. Šių metų programoje tikrai galima pamatyti to rezultatus,“– pasakojo festivalio meno vadovas Grahamas McKenzie.

10 dienų truksiančiame festivalyje atidarymo vakarą nuskambės pirmoji festivalio užsakymu sukurta premjera – Arturo Bumšteino „Stand-by for Mina“ vargonams ir elektronikai. Prieš metus tyrinėdamas Hadersfildo universiteto muzikos archyvą, A. Bumšteinas jame aptiko jį sužavėjusį dokumentinį filmą apie britų kompozitorę Miną Keal, kuri po kompozicijos studijų komponavimą apleido ir vėl kurti pradėjo labai vėlyvame amžiuje. Šios kompozitorės inspiruotą kūrinį, kuriame bus panaudoti ir M. Keal pučiamųjų kvinteto nr. 2 fragmentai, festivalyje atliks Gailė Griciūtė ir Benas Jonušas.

Programoje taip pat bus pristatytas „Operomanijos“ ir A. Bumšteino sukurtas performatyvus garso meno įvykis „Blogi orai“ iš serijos „Navigacijos“. Barokinio teatro triukšmo mašinų kuriami lietaus, vėjo ir griaustinio garsai festivalio lankytojų lauks Hadersfildo rotušėje.

Vienas ryškiausių Europos laisvojo džiazo atlikėjų ir improvizatorių Liudas Mockūnas festivalyje pristatys savo solinę programą „Hydro 3“. Pučiamųjų instrumentų ir improvizacijos liniją tęs tūbininko Simono Kaupinio ir saksofonininko Armino Bižio duetas, kuris atliks savo koncertinę programą „Taming the Air“. Beveik vidurnaktį vietos laiku skambės kūriniai, sukurti bendradarbiaujant su A. Bumšteinu, Dominyku Digimu bei Simonu Nekrošiumi, o klausytojai šios muzikos bus kviečiami klausytis užmerktomis akimis.

Pirmąjį festivalio savaitgalį vainikuos nacionalinės premijos laureatės, kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės „Hado zona“, kurią atliks ansamblis „Synaesthesis“. Ansamblis šį kūrinį šiemet jau pristatė Niujorke vykusiame „Long Play“ festivalyje, o „hcmf//“ nuskambės ilgai laukta ir didelio išankstinio susidomėjimo sulaukusi britiškoji premjera.

Į Hadersfildą sugrįžtantys festivalio senbuviai „Apartment House“, vadovaujami violončelininko Antono Lukoszevieze, pristatys Lietuvos kompozitorių kūrinių programą. Joje skambės Egidijos Medekšaitės „Shrî“, Ramūno Motiekaičio „Snowless NY 1949“, Jurgos Šarapovos „Untitled Imagine“ ir Juliaus Aglinsko kūrinys „Blue Dusk“, sukurtas specialiai šiam ansambliui.

„Antrųjų partnerystės metų programa festivalyje pristato tikrai įvairią Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų panoramą, kurios klausydami tarsi bandome prisijaukinti orą, vėją, lietų ir vandenį. Visi šie raktažodžiai yra ne kas kita, kaip festivalio siekis kelti klausimus apie klimatą bei pasitelkus kūrybišką ir pozityvų holistinį požiūrį į mus supančias problemas bandyti atrasti būdų ateityje gyventi tvariau. Būdami „hcmf//“ partneriais galime ne tik prisidėti prie šio tikslo, bet ir padėti tarptautinei klausytojų auditorijai geriau pažinti mūsų šalies muzikos reiškinius bei unikalias idėjas, mus prisijaukinti,“ – sakė Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Radvilė Buivydienė.

Kasmet kartu su Hadersfildo universitetu organizuojamas Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalis siūlo unikalią, neįkainojamą meninę patirtį bei ypač vertingą bendradarbiavimo platformą profesionalams, į kurią šiemet atvyksta delegatai iš daugelio Europos šalių, Tailando, Indonezijos, Libano ir Brazilijos.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir LR ambasada Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją