Pasak garsaus fotografo, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos vadovo Jono Staselio, Lietuvos fotografai pastaruoju metu tampa vis labiau žinomi tarptautinėje arenoje – laimimi pasaulinio lygio konkursai, jų darbų laukia garsiausios meno galerijos.

„Nors ir sakoma, kad savame krašte sunku tapti pranašu, tačiau mes užsimojome pabandyti tą padaryti. „Fotografijos savaitgalio“ tikslas – sukurti stiprią meno ir visuomenės bendruomenę čia, mūsų šalyje. Mes norėtume, kad Lietuvos fotomenininkų darbai liktų mūsų šalies kolekcijose, todėl šis festivalis – tarsi kvietimas susipažinti artimiau, o kai kam galbūt ir naujai“, – apie artėjantį renginį sako vienas šios idėjos autorių ir organizatorių.

„Fotografijos savaitgalis“ šiais metais vyks spalio 7-8 dienomis Nacionalinėje dailės galerijoje. Šeštadienį fotografai lauks jūsų nuo 12.00 iki 19.00 val., sekmadienį nuo 12.00 iki 17.00 val.

Renginio metu garsūs šalies fotografai ir meno ekspertai asmeniškai pristatys savo fotografijų atspaudus, kuriuos bus galima įsigyti, bei atskleis jų sukūrimo užkulisius ir istorijas.

Daugiau nei fotografija

Kitas mugės organizatorius ir autorius, vieną prestižiškiausių fotografijos apdovanojimų – „World press photo“ – pelnęs Tadas Kazakevičius įsitikinęs, kad kolekcionavimas yra daugialypis reiškinys, o galimybė įsigyti nuotrauką tiesiai iš mėgstamo kūrėjo rankų – unikali patirtis, kurianti asmeninį ryšį – tai santykio su menu, jo autoriais kaupimas.

„Manau, kad didžiausia pridėtinė vertė, kurią kuria „Fotografijos savaitgalis“ – galimybė susitikti, susipažinti su autoriumi. Pavyzdžiui, kaip žmonės mėgsta nusipirkę knygą gauti parašą, nori nueiti į koncertą patinkančio muzikanto. Nuotraukos pirkimas tiesiai iš ją sukūrusio fotografo rankų yra tarsi gyvo garso koncertas, tik asmeniškai, būtent konkrečiam žmogui. Tai labai didelė pridėtinė vertė“, – šypsodamasis pasakojo fotografas.

Nors paprastai menininkai pardavimui atrenka tik tam tikras nuotraukas, neretai iš naujausių kūrinių, šį savaitgalį susirinkusieji galės įsigyti ir „World press photo“ apdovanojimą pelnusią T. Kazakevičiaus fotografiją iš ciklo „Tarp Dviejų Krantų“.

Kvies plėsti akiratį

„Fotografijos savaitgalio“ metu vyks ir edukacinė programa.

Šeštadienį nuo 13.00 val. Oksana Veniaminova (šiuolaikinio meno rinkos ekspertė, įgijusi
šiuolaikinio meno ir kolekcionavimo vadybos magistro laipsnį) skaitys paskaitą „Kolekcionuoti fotografiją“.

14.15 val. Dr. Margarita Matulytė skaitys paskaitą „Kad ir pasaulio pabaiga: kraštovaizdžio fotografija“.

Nuo 15.30 val. fotografas ir režisierius Mindaugas Meškauskas pristatys kurtą dokumentinį filmą „XIX a. fotografo palikimas“ (trukmė 72 minutės), pasakojantį apie Juzefą Čechavičių – svarbiausią XIX a. Vilniaus fotografą, bei istorinius fotografinius procesus. Po filmo vyks pokalbis-diskusija su režisieriumi.

Sekmadienį nuo 13.00 val. savo kūrybą pristatys fotomenininkė Audra Vau (Audronė Vaupšienė) „Monstrų čia nėra – kūrybos proceso pristatymas“.

14.00 val. Svetlana Batura pristatys Giedraičių šeimos fotografijų archyvo tyrimą, o 15.00 val. vyks Agnės Gintalaitės kūrybos pristatymas „Užmegzti ryšį arba fotografija kaip subjektas. 2015-2017m. serijos, metodai, dokumentacija ir nutikimai“.

„Fotografijos savaitgalis“ lankytojų lauks šeštadienį nuo 12.00 iki 19.00 val. ir
sekmadienį nuo 12.00 iki 17.00 val., Nacionalinės dailės galerijos erdvėse. Renginys nemokamas visiems lankytojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją