Tai nėra nepataisoma!

„Povilas Baltinas, su kuriuo kūrėme „Vanago portretą“ pastebėjo, kad apie A. Sutkų nėra sukurta filmo, – reikia bandyti. Antanas sutiko, įsileido į savo namus. Sužinojome, kokios bus parodos ir įvykiai. Filmas – tam tikra iliuzija, kas galėtų būti. A. Sutkus jaučia šiokį tokį liūdesėlį, kad jo galimybėmis nepasinaudota akademinėje srityje – sakau, kad tai nėra nepataisoma! Pasiūlymą susipažinti su A. Sutkumi, moksleiviai, kurie domisi vaizdu, priėmė kaip pasakišką dovaną. Fotografų mėgstamiausia vieta Nidoje – netyčia tapo filmo stuburu. Pamatome, kaip praeities tamsūs dalykai virsta grožiu – tą liūdesį kitaip pamatome, jį reikia pamatyti, išbūti“, – kalbėjo V. V. Landsbergis.

Dokumentinio filmo „Antanas Sutkus. Scenos iš fotografo gyvenimo“ spaudos konferencija

Režisierius pasidžiaugė, kad tai tapo savotiška dovana Lietuvos fotografijai – po šio susitikimo su moksleiviais A. Sutkus išsitraukė fotoaparatą – po nemenkos pertraukos ėmė vėl fotografuoti.

„Antanas fotoaparato nebepadėjo, nors, regis, jau buvo nutaręs, kad ką galėjo, tą jau buvo nufotografavęs. Darau dar vieną filmą apie Antaną, tarsi palydėjimą parodai. Atsiliepėme į Antano pageidavimą, kad norėtų padėti Ukrainai, kad imtųsi pabėgėlių iš Ukrainos fotografavimo – ukrainiečių vaikų su mamomis. Jau turėjome penkias fotosesijas, padėjo Artūras Morozovas, bus palydimasis filmas – kaip ukrainiečiai čia jaučiasi, dar viena jautri Antano paroda“, – apie ateities planus kalbėjo režisierius.

Moka pasijuokti iš savęs

Jis pažymėjo, kad su A. Sutkumi lengva dirbti – fotografas neslepia emocijų, turi autoironijos ir šarmo, mokėjimą pasijuokti iš savęs.

„Filmui sugalvojau pavadinimą tarsi vizitinę kortelę. Šiandien prieš parodant juostą, A. Sutkus sakė, kad galėjau jį pavadinti fotografijos gangsteriu, turėsiu tokį pagalvojimą“, – įkvėpimo iš maestro sėmėsi V. V. Landsbergis.
Dokumentinio filmo „Antanas Sutkus. Scenos iš fotografo gyvenimo“ spaudos konferencija

Iš A. Sutkaus lūpų juostoje nuskambėjo žodžiai, kad fotografija jo gyvenime lyg prakeikimas. Šiandien legendinis fotografas sulaukė klausimo, ar smagu, kad fotografijos pavyksta?

„Žodis „smagu“ – per mažas. Gera matyti, kad nuotraukos randa savo žiūrovą. Skaičiau įdomų straipsnį, kuriame pažymima, kad ne pats baisiausias dalykas, kai knygas degina, bet baisiausia, kai jų neskaito ir nevarto. Idealizmas – garantinis laidas humanizmui. Knyga išlieka, kad ir koks būtų tiražas“, – pabrėžė A. Sutkus.

Dailininkė Rima Sutkienė priminė, kad Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) bus oficialiai pristatyta ir nauja A. Sutkaus knyga „Street Life“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją