„Janinos fotografijos išsiskiria performatyvumu, jose laikas skaičiuojamas kitaip – tai ilgas procesas ieškant tinkamos erdvės, rakurso, šviesos. Tik ilgai būnant kartu ir visiškai pasitikint, kuriama kreiva ir ori fotografija. Janinos fotografijose abipus kameros susitinkantys žvilgsniai kuria pasitikėjimą, palaikymą, artumą – ne lemiamą momentą, o intymią istoriją iki ir po“, – parodos tekste rašo kuratorė Laima Kreivytė.

Kuratorė Laura Kreivytė, fotografė Janina Sabaliauskaitė, Drifts galerijos įkūrėja Jolanta Laurent

Fotografijose matomi ir intymūs queer žmonių portretai, ir kūnų peizažai, ir drąsus žvilgsnio sudaikinimas (nuo angliško žodžio dyke – lesbė). Ne sudaiktinimas, pabrėžia kuratorė, o atvirkščiai – subjektyvumo išskleidimas. Janinos fotografijos yra daugiau ne atvaizdai, o buvimo forma, žmogaus ir žemės kūniškas bendrabūvis. Šiose fotografijose gyvena mylimi ir paliekami, plakami ir godojami kūnai. Juos sprogdina artumas, vienatvė ir geismas, kūnų peizažus įkraunanti žemės galia.

„Parodą pavadinau „Pasitikėjimas“, nes man svarbu savo kūryboje atsakingai kurti ir atvirai mylėti“, – sako J. Sabaliauskaitė.

J. Sabaliauskaitė (g. 1991 m. Vilniuje) – fotomenininkė, kuratorė, dirbanti su archyvine medžiaga ir analogine fotografija, gyvenanti Niukasle prie Taino, JK. 2014 m. baigė fotografijos, videomeno ir skaitmeninio vaizdavimo bakalauro studijas Sanderlando universitete. 2023 m. kartu su Ieva Kotryna Ski sukūrė projektą „Dyke Into“, eksponuotą „JCDecaux Lietuva“ reklaminiuose stenduose. 2022 m. atidaryta pirmoji menininkės paroda „Siunčiant meilę“ („Sending Love“) „Northern Gallery for Contemporary Art“, Sanderlande, JK, taip pat jos kuruota retrospektyvinė fotografo Rimaldo Vikšraičio paroda.

Janina Sabaliauskaitė. Autoportretas. Pietų Syldsas, 2023

2020 m. kartu su Laura Varžgalyte J. Sabaliauskaitė inicijavo LGBTQ+ meno ir aktualijų žurnalą, spausdinamą Vilnius queer festivalio „Kreivės“, 2017 m. tapo viena iš queer feministinio festivalio „SapfoFest“ organizatorių. 2017 m. kartu su Jade Sweeting kuravo žurnalo „On Our Backs“ ir jo redaktorės, fotografės Phyllis Christopher archyvinę parodą „The NewBridge Project“ erdvėje, Niukasle prie Taino, JK. 2023 m. menininkė nominuota „North East Culture Awards“ (Šiaurės Rytų kultūros apdovanojimai (JK)) geriausio metų vizualaus meno kūrėjo apdovanojimui už solo parodą „Siunčiant meilę“ (apdovanojimai bus teikiami 2023 m. gruodžio mėn.).

J. Sabaliauskaitės parodą „Pasitikėjimas“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Paroda šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“ veiks iki 2024 m. sausio 12 d. Galerija įsikūrusi Vilniuje, T. Vrublevskio g. 6 – 2.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją