„Pirties seserys“ nukelia į Pietų Estijos miške esančią pirtį. Ten, gaubiamos karščio ir dūmų, moterys dalijasi asmeninėmis istorijomis. Intymūs ir skaudūs pasakojimai susilieja į universalų pasakojimą apie kūno priėmimą, moteriškumą, partnerio paieškas. Estiška dūminė pirtis yra įtraukta į UNESCO nematerialios kultūros paveldo sąrašą. „Pirties seserys“ supažindina su pirties tradicijomis, o kartu švelniai parodo, kad pažeidžiamumas reikalauja drąsos.

Filmo prodiuserė Marianne Ostrat nuo pat pradžių buvo įsitikinusi, kad nors filmas ir pasakoja apie Estijos kultūros istoriją, jis bus aktualus visam pasauliui. „Dūminės pirtys, nors ir sutinkamos kitose kultūrose, yra retas reiškinys. Tačiau su moteriškumu susiję klausimai ir patirtys, apie kurias herojės atvirauja pirtyje, yra universalūs – kiekviena planetos moteris gali susitapatinti su nors viena filme nuskambančia istorija.“

Pasaulinė filmo „Pirties seserys“ premjera įvyko prestižiniame „Sundance“ kino festivalyje, čia jis buvo apdovanotas už geriausią režisūrą dokumentikos kategorijoje. Nuo metų pradžios filmas buvo pakviestas į daugiau nei dvidešimt kino festivalių, net keturiuose pelnė apdovanojimus. Juosta taip pat yra oficialus Estijos pretendentas siekti „Oskaro“.

Filmui keliaujant po pasaulį, jį nuo pat pradžių lydėjo garsių kino kritikų ir kino apžvalgininkų pagyros. „Iš tokių paprastų elementų kaip ugnis, medis, vanduo ir moters kūnas, režisierė sukurė kai ką nepaprasto, neapčiuopiamo, lyriško. Tame slypi filmo stebuklas,“ – rašė Jessica Kiang portale „Variety“.

Anot San Francisko tarptautinio filmų festivalio žiūri, filmas yra stulbinančiai intymus ir leidžia prisiliesti prie itin asmeninių moterų istorijų. „Subtilūs ir apgalvoti režisierės sprendimai nukelia žiūrovus į Pietų Estiją ir leidžia pasinerti į pirties tradicijas. Kvapą gniaužiantis ir širdį veriantis filmas „Pirties seserys“ yra tarsi portalas, leidžiantis pajusti, kad sėdime ant suoliuko kartu su moterimis, kurios dalyvauja šventame gydymo rituale.“

Visus premjeros savaitės seansus, spalio 16–22 dienomis, lydės specialūs renginiai, pokalbiai ir diskusijos.

Vilnius

Spalio 16 d. po visą pasaulį keliaujanti režisierė Anna Hints išskirtinai tik filmo išankstinei premjerai atvyksta į Vilnių, Paupio kino teatrą „Pasaka“.

Spalio 20 d. po specialaus „Pirties seserys“ filmo seanso Paupio kino teatre „Pasaka“ kvies pasikalbėti emocinių paleidimų instruktorė Justina Ignatavičienė.

Spalio 21 ir 22 d. kino teatrai „Pasaka“ ir „Skalvija“ pakvies į pokalbį apie pirtį ir pirties tradicijas su „Ivanas muša gongą“ pirtininke Inga Kijanskaite.

Kaunas

Spalio 20 d. kino teatras „Romuva“ pakvies į pokalbį apie pirtį ir pirties tradicijas pirtininke Aušra Šiugždiniene.

Klaipėda

Spalio 22 d. kino teatras „Arlekinas“ pakvies į pokalbį su gydančių garsų, sąmoningo kvėpavimo, ritualinės pirties, kakavos medicinos ceremonijų vedle, masažiste Algimante Gaia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją