Dalyvaus tie, kam ne tas pat

J. Marcinkevičiaus kūrybos atminimui skirtame vakare „Ašara Dievo aky...“, I. Kuliavienė tęsė, bus dainuojamos dainos, skaitoma poezija, o jau vėliau bus svarstoma, kur bus panaudotos surinktos lėšos.

„Kazlų Rūdoje paminklas statomas, planuoja statyti ir Druskininkuose, bet, ką paremsime – apsispręsime vėliau“, – tikino pašnekovė ir dar kartą pridūrė, kad kol kas svarbiausias uždavinys – pagerbti ir stiprinti poeto atminimą.

I. Kuliavienė prisipažino kritiškai žvelgianti į neseniai įvykusią negatyvią diskusiją apie poetą: „Esu prieš poeto puolimą. Pasikalbėjome su menininkais, visi jie jautriai reaguoja į situaciją, nori kažkaip prisidėti. Vakare dalyvaus kūrėjai, kuriems ne tas pats dėl tokio poeto užsipuolimo.“

Parodyti liežuvį savo baimei

Paklausta, ar dėl iškilusių prieštaringų debatų kūrėjai neprarado noro dalyvauti J. Marcinkevičiaus kūrybos atminimui skirtame vakare, ar nepabūgo audringų reakcijų, I. Kuliavienė atsakydama citavo patį literatą.

„Pats J. Marcinkevičius yra kažkada pasakęs, kad žmogus savo gyvenime nors kartą turi parodyti liežuvį savo baimei. Turbūt taip. Visi dalyvaujantys, sakyčiau, labiau džiaugiasi. Visi myli poeziją, dainuos / skaitys savo mylimiausius kūrinius“, – sakė „Vaidilos“ teatro direktorė.

Vakare eiles skaitys ir dainas atliks tokie grandai kaip aktoriai Eglė Gabrėnaitė, Vytautas Rumšas (vyresnysis), Vidas Petkevičius, atlikėjai Gytis Paškevičius, Liudas Mikalauskas.
Inga Kuliavienė

Didžioji dauguma prieš mažą mažumą

Su pastebėjimu, kad šis renginys tarsi primena garsenybių manifestą, I. Kuliavienė sakė, kad tokio sumanymo nebuvo. Bet ar nesijaučia einantys prieš didelę daugumą?

„Abejoju, ar prieš didelę daugumą. Greičiausiai, didžioji dauguma prieš mažą mažumą, kurie bando apjuodinti poetą. Kiek kalbėjausi, susidaro toks įspūdis – žmonės iki ašarų susijaudinę dėl šios situacijos. Pastaraisiais metais nesutikau nė vieno, kurie būtų prieš poetą. Žiniasklaidai vienaip matosi, mums – kitaip. Šis renginys labiau apie pagarbą. Jei kažkas nori skaityti J. Marcinkevičiaus poeziją, kitas jam neturėtų aiškinti, kad tu to nedaryk. Šiuo vakaru tarsi norima pasakyti, kad pagal savąjį demokratijos supratimą galima pulti poetą, tebūnie. Bet šitos kūrybos neužmuši – ji tiesiog geniali. Tai yra ir mano asmeninė nuomonė, ir visų dalyvaujančių“, – pažymėjo I. Kuliavienė.

Įžvelgė politikavimą

Šiuo metu sklandė daug įvairių įamžinimo galimybių ir siūlymų. Vieni siūlė garsiems poetams pasodinti medelius, kiti gi sako, kad visiems rašytojams būtų gerai įrengti vienodą atminimo lentą, – ten, kur jie gyveno. Monumentalių paminklų, apskritai, raginama atsisakyti. Kokios iniciatyvos, būtų gražios pagerbiant poetą?

„Matote, mūsų mintis – paremti jau konkrečius dalykus, kas jau yra daroma. Medeliai, parkeliai – čia idėjos ir nuomonės. Pati esu rašytojo Jono Biliūno palikuonė, jautriai žiūriu į literatūrą, kūrėjus, rašytojus, poetus. Turbūt gerai, kad šita situacija susiklostė taip, kad galime vėl prisiminti, ir pagalvoti, ką ir kaip turime įamžinti, kad neužmirštume savo kultūrinio paveldo, kad ir ką galvotume apie tam tikrus kūrėjus“, – kalbėjo I. Kuliavienė.

Sostinės meras Valdas Benkunskas reaguodamas į ginčą dėl J. Marcinkevičiaus įamžinimo yra sakęs, kad pirmiausia visuomenė turi pasiekti kompromisą, sutarti, tik tada idėjas bus galima įgyvendinti.

Tačiau „Vaidilos“ teatro direktorė sakė čia įžvelgianti politikavimą, tad vietoj diskusijos pasirinkę kitokį kelią: „Mes priminsime, kad yra J. Marcinkevičiaus kūryba, ji yra graži, mylima. Pagal tai, kaip žmonės nori eiti į renginį – matome, kad yra labai didelis susidomėjimas. Nenorime daryti politikos, norime parodyti, kad poeto kūryba patinka, nepaisant to, kad kažkas liepia jos nebemylėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)