Prie žmogaus, į žmogų

Kai yra toks didelis blogio perteklius, E. G. Bogdanienė pastebėjo, žmogaus, tarytum, nėra.

„Žmogus kaip kažkieno instrumentas, nepastebima ląstelė, mikro-makro kosminiai dariniai, kur atrodo, kad kažkas mus valdo, – nuo tavęs nepriklausantis. Norisi grįžti prie savęs, prie kūno, prie žmogaus, į žmogų“, – sakė ji.

Su pastebėjimu, kad šiųmetėje „ArtVilnius‘23“ parodoje rodomi meno kūriniai tarsi tapo tamsesni, E. G. Bogdanienė sutiko, pastebėdama, kad menas visada atspindi gyvenimą.
 Dailininkų sąjungos galerija meno mugėje „ArtVilnius‘23“  (Andriaus Grigalaičio nuotr.)

„Koks gyvenimas, toks ir menas. Menas ir yra ta tiesa. Politikai, ekonomistai mėgsta užglaistyti situaciją pažadais, o menininkai – vienintelė visuomenės grupė, kuri kol kas nebijo išsakyti tiesos. Jie yra nepriklausomi. Tiesa, ne visi, bet dauguma. Atsirado daugiau dramos, nes toks gyvenimas. Aišku, kai kurie menininkai deklaratyviai bando nematyti šiandienos įvykių, sako, kad menas turi būti aukščiau visko... Ar ši nuomonė bloga? Ji tiesiog kita“, – pastebėjo pašnekovė.

Kiekvienas iš mūsų, E. G. Bogdanienė tęsė, pagal formalias ir neformalias deklaracijas turime teisę turėti savo nuomonę, jeigu nekenkiame kitam.

„Jeigu mūsų nuomonė, veiksmai nekenkia kitiems – turėkime tą savo nuomonę... Labai gerai, kad menininkai išreiškia save meno kūriniais, dažnai tai nėra konkretūs veiksmai. Jeigu sėdėtum ginklų laboratorijoje ir išreikštum savo požiūrį, kuris yra negatyvus – visi pajustume! O į parodą ateini – gali nesutikti su menininku, pasipiktinti, galų gale, tai sustiprins tavo nuomonės formavimą – formuojasi kritinis mąstymas. Tai irgi geras dalykas“, – pažymėjo LDS pirmininkė, ragindama dažniau lankytis parodose, turėti santykį su menininkais, pirkti darbus.
Eglė Ganda Bogdanienė, Dailininkų sąjungos galerija meno mugėje „ArtVilnius‘23“ (Andriaus Grigalaičio nuotr.)

Menininkams svarbus atlygis

Anot E. G. Bogdanienės, būtina palaikyti menininkus, jeigu norime turėti kritinę masę, kuri augina visuomenę. Deja, autoriai pripažįsta: kūriniai perkami retai. E. G. Bogdanienė svarstė, kad to priežastimi gali būti ir perteklinė daiktų aplinka.

„Jeigu tu namuose turi dvidešimt paveikslų, negali dar dvidešimt parsinešti. Pakeisti? Lyg ir gaila, esi prisirišęs... Todėl LDS šiandien ir kovoja, kad kitomis formomis grįžtų atlygis menininkams. Viena jų – per autorines teises. Menininkai turi gauti atlygį už tai, kad jie pasiruošia parodai, eksponuoja savo darbus. Po truputį tai daroma“, – kalbėjo ji.
 Dailininkų sąjungos galerija meno mugėje „ArtVilnius‘23“  (Andriaus Grigalaičio nuotr.)

Vis dėlto, dalyvavimas „ArtVilnius‘23“ menininkams, deja, atsieina nemažai lėšų – patalpų nuomos kaina šįmet šiek tiek šoktelėjo. Ar apsimokės kūrėjams tokia investicija?
„Aišku, kad negrįš tie pinigai, sakyčiau, kad tai galerijų dovana miestui ir visiems lankytojams. Kartais ir sugrįžta vėliau, kartais ir ne – kaip kam pasiseka su tendencijomis. Yra mados, kas perkama, o kas – ne. Priklauso nuo to, kaip pavyksta prisivilioti kolekcininkus... Bet jie irgi gudrūs, mielai perka iš menininkų dirbtuvių ar per galerijas, kas irgi nėra gerai... bet, vėlgi, visaip gali būti. Svarbu, kad mes suvoktume meno kūrėjo būtinybę visuomenėje, kokiu būdu jį palaikyti. Tų būdų yra daug. Visada galima remti, kad ir pervedus 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramą. Patinka menininkas – metų pradžioje pervesk jam“, – palaikyti kūrėjus ragino E. G. Bogdanienė.
Jono Aničo kūrinys, Dailininkų sąjungos galerija meno mugėje „ArtVilnius‘23“  (Andriaus Grigalaičio nuotr.)

Visos grandys turi sutarti

Su teiginiu, kad užsienio šalyse meno rinka labiau subalansuota, E. G. Bogdanienė sutikti nenorėjo.

„Visada viskas geriau ten, kur mūsų nėra, ten viskas tobula. Bet taip nėra. Šičia esu neliberali, nepopuliari. Man atrodo, kad turi būti įstatymai, kurie įgalintų ir įpareigotų kažką padaryti. Tarkim, tas pats atlygio mokėjimas menininkams, organizuojantiems parodas – turėtų būti jo laikomasi visose grandyse – iki tų, kurie finansuoja. Nes jeigu tu numeti įstatymą ir neduodi finansų, – į kokią padėtį statai visą sistemą? Tai yra pasityčiojimas. Visos grandys turi su tuo sutikti, reikia pradėti nuo viršūnių“, – įsisenėjusią problemą priminė LDS pirmininkė.

Ko gero, tokį sutarimą šiandien bus sudėtinga pasiekti, nes situacija pasaulyje įtempta, globalios problemos ima viršų.

„Be abejo, ypač dabar... karas, ginkluotė, gynyba, apsauga, hibridinė, fizinė... Tačiau menas arti kultūros, kultūringo žmogaus, jeigu jo neturime, tai atsakymas, kodėl šiandien vyksta tai, kas vyksta“, – kalbėjo pašnekovė.
Mykolo Saukos kūrinys, Dailininkų sąjungos galerija meno mugėje „ArtVilnius‘23“  (Andriaus Grigalaičio nuotr.)

Sustabdys laiką

„ArtVilnius‘23“ šiuolaikinio meno mugėje Dailininkų sąjungos galerija, anot E. G. Bogdanienės, pristatys „žvaigždynų žvaigždyną“: Pauliaus Juškos, Artūro Aliuko, Liudos Stankevičienės ir Skaistės Verdingytės figūratyvinius piešinius. Mykolo Saukos, Jono Aničo, Kęstučio Musteikio, Vido Simanavičiaus, Liutauro Griežės, Astos Vasiliauskaitės skulptūras. Stendo numeris – 3.13.

Kaip skelbia LDS, mugės metu numatomos kūrybinio piešimo sesijos.

Pieš vieni geriausių Lietuvoje akademinio ir laisvo piešimo meistrai, jau minėti A. Aliukas, P. Juška, S. Verdingytė, A. Vasiliauskaitė, K. Musteikis, L. Stankevičienė.

Per 4 valandas žiūrovų akyse gims originalūs, ekspresyvūs piešiniai, sustabdantys unikalų laiko tarpsnį. Žiūrovai turės galimybę pamatyti meno kūrinio gimimo aktą – dešimtmečius ugdyti vizualios raiškos gebėjimai per kelias valandas atsiskleis popieriaus lapuose (spalio 14 d. 11-14 val.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)