„Mane džiugina, kad ministras ir institucijos sureagavo ir sudarė komisiją įvertinti tam elgesiui. Kaip ir minėjau, vienas dalykas, kai diskutuojame dėl tam tikrų teisės normų taikymo ir kitas, kai tokio lygio valdininkas (…) išsireiškia taip, kaip nepriklausytų pagal etiką mūsų valstybės tarnautojui išsireikšti. Tai noriu pasakyti, kad sprendimai džiugina, bet, manau, kad jie nėra tokie rimti, o tai yra situacijos užglaistymas ir stabilizavimas“, – žurnalistams antradienį komentavo R. Duchnevič.

„Bet matėme, į ką galėjo peraugti tokie pasisakymai ir tikrai ne todėl, kad aš kažką apskundžiau, bet dėl kitų politikų, diplomatų reakcijų tarptautiniu lygmeniu. Matėme, kad ir Lenkijos ambasadorius sureagavo. Mums tai vertės, dabartinių politinių iššūkių akivaizdoje tai tikrai neduoda. Gerai, kad bent jau situacija stabilizavosi ir neperaugo į kažką rimtesnio“, – sakė sostinės rajono meras.
R. Duchnevičius pažymėjo, kad A. Valotkos dėl jo pozicijos nekaltina, tačiau taip pat atkreipė dėmesį, kad teisinis ginčas tarp savivaldybės ir VKI tęsis.

„Nuo pat pradžių sakiau, kad jis yra valdininkas, kuris vadovaujasi valstybinės kalbos įstatymu ir vykdo savo funkciją. (…) Ponas Valotka yra atsakingas už savo darbą ir turime suprasti ir jo elgesį. Jis vadovaujasi tuo įstatymu, kuris reglamentuoja jo darbą ir būtų keista, jei jis taip nedarytų. Tik klausimas, kaip jis tai daro, kaip elgiasi kaip valdininkas ir panašiai. Bet jis tiesiog vykdo savo funkciją ir aš nekaltinčiau jo dėl vieno ar kito sprendimo“, – teigė R. Duchnevič.

„Mano reikalas buvo parodyti kitą medalio pusę ir tą skundą pateikti, bet jokiu būdu nekaltinu pono Valotkos, kad jis apskundė, kažkokį nurodymą man davė ar pan. (…) Savo skunde pabrėžiau, kad yra neįgyvendinta tam tikra teisinė bazė (…), iš to kyla nesusipratimai, ginčai, kur turime, galbūt, kitokią nuomonę, politinę ar ideologinę, bet neturime teisės aktų, kurie reglamentuotų, kaip turi būti“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės vadovas.

Taigi kol kas, bent jau kol savivaldybės skundą nagrinėja teismas, diskusijas sukėlusios lentelės lenkų kalba Vilniaus rajone liks savo vietoje, pabrėžė R. Duchnevič.

„Kol kas mes jų tikrai nenumontuosime. Yra, kaip minėjau, teisinis ginčas – komisijos sprendimas apskųstas, tai bus teismo sprendimas, jei jis bus palankus mums, galbūt bus skundžiamas, jei bus nepalankus mums, mes turbūt skųsime. Mes tą procedūrą suplanavę ir turime argumentus“, – teigė meras.

„Tai, vėlgi, nėra kažko nevykdymas (…) Mano ir kolegų tikslas buvo – turime teisinę spragą, kurią turime spręsti. O jau kaip rutuliosis mūsų teisinis ginčas – čia teismo klausimas ir atsakymas matysis ateityje“, – akcentavo R. Duchnevič.

Kultūros ministerijos suburta komisija VKI viršininkui A. Valotkai antradienį skyrė pastabą dėl jo viešų pasisakymų apie lenteles lenkų kalba Vilniaus rajone. Pasak kultūros ministro Simono Kairio, minėta pastaba turės pasekmių, kai bus kalbama apie A. Valotkos atlyginimo, priedų ir koeficientų klausimus.

ELTA primena, kad VKI vadovas viešos kritikos susilaukė po to, kai liepos mėnesį LRT radijo laidoje apie teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Toks A. Valotkos pasisakymas sulaukė ir tarptautinės reakcijos. Neigiamai apie VKI viršininko pareiškimus atsiliepė ne tik Vilniaus rajono meras, bet ir kultūros ministras, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje bei prezidentas Gitanas Nausėda.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Šių metų kovą, VKI šalies institucijoms išsiuntė raštą, kuriame nurodė, kad nuo kitų metų kovo planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias, nes esą valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti visavertiškai integruoti.

Tokią A. Valotkos vadovaujamos institucijos poziciją tąkart sukritikavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, premjerė Ingrida Šimonytė bei kultūros ministras S. Kairys. Ministras akcentavo, kad VKI neturėtų užsiimti politikos formavimu.

Vilniaus rajono savivaldybės meras R. Duchnevič liepos mėnesį teigė, kad savivaldybė pasigenda tinkamo vietovardžių rašybos ir tautinių mažumų teisių užtikrinimo Lietuvoje reglamentavimo. Todėl iš VKI gautą nurodymą pašalinti „Bieliszki“ ir „Orzełówka“ kaimų pavadinimų lenteles savivaldybė nusprendė skųsti ginčų komisijai.