„Ir vėl susitikime „Sankryžoje“, juk šis pavadinimas taip gerai nusako ir kiekvienam žmogui būdingą būseną, ir dabartinę pasaulio situaciją, – kviečia festivalio direktorė, teatrologė Marija Tanana. – Poilsiautojams ir vietiniams druskininkiečiams, kaip ir kasmet, pasiūlysime ir rimtų, gilių, eksperimentinių dramų, ir sąmojingo grotesko, ir kokybiškos muzikos koncertų, ir nuostabaus užburiančio šokio, ir iki ašarų prajuokinančių komedijų... Teatras ir gerais, ir blogais laikais turi būti sankryža – susitikimo, daugelio galimybių, tolimos perspektyvos ir apsisprendimo vieta.“

Rugpjūčio 3 d. festivalis, kaip įprasta, prasidės atidarymo koncertu Druskininkų pramogų aikštėje (renginys nemokamas). Rugpjūčio 4 d. stiprų ir neužmirštamą pradžios toną festivaliui suteiks keturių meno grandų – saksofonininko Petro Vyšniausko, perkusininko Arkadijaus Gotesmano, aktorių Vlado Bagdono ir Dalios Michelevičiūtės – pasirodymas „Nepaprastasis kvartetas“, kuriame susijungs muzika, tekstai ir šių Lietuvos scenos žvaigždžių įtaiga.

Tebesitęsiant Rusijos karui Ukrainoje, festivalis nemaža dėmesio skiria Ukrainos teatro menininkams ir šio baisaus nepriklausomoje šalyje vykdomo nusikaltimo refleksijoms. Rugpjūčio 5 d. įvyks renginys „Muzikinis tiltas Lietuva – Ukraina“, kuriame dalyvaus saksofonininkas Petras Vyšniauskas, dainininkės Veronika Povilionienė ir Marina Pilipenko (Ukraina).

Rugpjūčio 8 d. Lvivo eksperimentinio „Teatro krepšyje“ (ukr. „Театр у кошику“) viena iš įkūrėjų, aktorė Lidija Danilčuk suvaidins monospektaklį ukrainiečių kalba „Senoji ponia peri“ pagal lenkų dramaturgo Tadeuszo Różewicziaus (1921–2014) pjesę, kurį režisavo Irina Volycka.

„Kas ji, ši įnoringa spektaklio Senutė, įstrigusi pasaulio ir istorijos kryžkelėje, sklandanti tarp dangaus ir žemės, beprotybės ir sąmonės netekimo, poezijos ir prozos? Różewiczʼiaus laikais buvo kalbama apie pasaulio absurdą, šiandien kalbame apie jo hibridiškumą...“ – taip spektaklį pristato kūrėjos.

Rugpjūčio 11 d. karo akivaizdoje kylančias dilemas analizuos Anatolijaus Zinovenko (teatras „2 BE“, Ukraina – Danija) spektaklis ukrainiečių ir rusų kalbomis „Specialioji operacija“. Kai našlę Natalką užpuolusį rusų kareivį ištinka širdies priepuolis, moteris turi apsispręsti: nužudyti okupantą arba išgelbėti jam gyvybę. Ką ji pasirinks?

Laikydamasi ilgametės krypties – pristatyti puikius pripažintų ar jaunų ir talentingų aukšto meistriškumo muzikantų ir teatro menininkų bendros kūrybos darbus, „Sankryža“ ir šiemet pasiūlys muzikinių spektaklių bei koncertų, o kai kurie iš jų ypač pamalonins džiazo mėgėjus. Taigi rugpjūčio 6 d. žiūrovų lauks muzikinio teatro „Домовой“ (Izraelis) spektaklis „Izraelietiškas kabaretas“, tą pačią dieną – Lietuvos džiazo dainininkių trio „The ditties“ pasirodymas „Meilė ir džiazas“, rugpjūčio 7 d. – nebyliojo kino ir gyvos muzikos performansas visai šeimai pagal Charlieʼo Chaplino nebyliojo kino komišką dramą „Mažylis“ (1921), kuriamas Lietuvos perkusijos guru Arkadijaus Gotesmano ir klavišinių virtuozo Dmitrijaus Golovanovo, rugpjūčio 8 d. – Argentinoje gimusios ir augusios dainininkės Gabijos Veronikos koncertas-spektaklis „Patys sau laimingi“, dalyvaujant džiazo pianistui ir kompozitoriui Daumantui Slipkui.

Festivalis lieka ištikimas ir kitai savo krypčiai – pristatyti vasarojančiai publikai įdomiausius aukščiausio lygio, tarptautinėse scenose apdovanojimus pelniusius profesionaliojo teatro spektaklius. Ypatinga šių metų „Sankryžos“ puošmena – pasaulyje gerai žinomos šiuolaikinio šokio ikonos Olgos Kosterinos ir jos partnerio, buvusio Prancūzijos mišriųjų kovos menų čempiono Tomo Duquesnoy šokio spektaklis „Euridikė“ (rugpjūčio 5 d.) Pasak šiuolaikinio šokio teatro apžvalgininkų, Olgos Kosterinos fenomeno paaiškinti neįmanoma: tai prie tobulybės priartėjantis plastiškumas, tai judesiai, perteikiantys švelnumą ir tragiškumą, tai harmonija ir grožis. Jos judesiai – tai veiksmas, tekstas, uždaras pasaulis, meditacija, o kiekvienas daiktas šokėjos rankose įgyja vidinę prasmę. „Tolimosios ateities šokis“ – taip kritika vadina šį choreografinį reiškinį.

Lietuvoje jau ne pirmą sykį viešės ir žiūrovų dėmesį prikaustys talentingasis ir nenuspėjamasis britų aktorius virtuozas Pipas Uttonas, kaip niekas kitas gebantis įkūnyti scenoje išskirtines istorines figūras. Jis persikūnija į kerinčias asmenybes, prikausto žiūrovų dėmesį ir nepaleidžia iki spektaklio pabaigos. Dickensas, Chaplinas, Hitleris, Margaret Thatcher, Churchillis, Casanova, Albertas Einsteinas ir kiti – tai jo monospektaklių personažai.

Rugpjūčio 10 d. Druskininkuose monospektaklyje „Dylanas“ pagal John Clancy pjesę britų aktorius leis iš arčiau pažvelgti į legendinio dainininko ir dainų autoriaus, Nobelio premijos laureato Bobo Dylano asmenybę.

Monospektaklių galerijoje rugpjūčio 10 d. – ir graikų aktorės Despoinos Sarafidou atliekamas tragikomiškasis Sergio Blanco monologas „Kasandra“. Šiame stand up žanro pasirodyme, atliekamame laužyta emigrantų anglų kalba, aktorė Despoina Sarafidou vienu metu įkūnys ir senovės graikų tragedijos Kasandrą, ir emigrantę prostitutę bet kuriame XXI amžiaus mieste – savojo kūno tremtinę, svetimą bet kurioje šalyje. Gerai žinoma dėl dramatiškų vaidmenų aktorė už šį spektaklį apdovanota daugeliu prizų savo šalyje bei užsienyje. Lenkų teatro kritikas Tomasz‘as Miłkowskis apie spektaklį rašė: „Nuostabiai sąmojinga Trojos karo versija. Mitas, paverstas groteskišku komiksu.“

Rugpjūčio 8 d. kurorto gyventojai ir svečiai kviečiami susipažinti su iškilia lenkų teatro asmenybe, žinoma ir iš kino bei televizijos ekranų, Bogusława Schubert, kuri suvaidins monospektaklį „Voyages, voyages“. Tai aktorės – moters, Citrinų karalienės (taip vadinasi B. Schubert sukurtas citrinų džemo prekės ženklas), istorija apie Paryžių. Mylimas Paryžius, dideli vaidmenys, dideli teatrai, puikūs režisieriai, meilė ir ašaros – ar reikia geresnės romantikos vasaros vakarui?

Rugpjūčio 12 d. festivalio žiūrovus nudžiugins ir iki ašarų prijuokins prieš dvejus metus festivalio „Sankryža“ Grand prix pelnęs OKT Vilniaus miesto teatro spektaklis Bertoldo Brechto „Vestuvės“ – anot režisieriaus Oskaro Koršunovo, dionisija su balta lietuviška mišraine.

Rugpjūčio 13 d. Izraelio Tatjanos Chazanovskajos monoteatras parodys spektaklį apie likimą, talentą ir, žinoma, apie meilę „Klajojančios žvaigždės“ pagal garsų Šolom Aleichemo romaną. O festivalį užbaigs žymiosios lietuvių vieno aktoriaus teatro atstovės Birutės Mar ir jos įkurto „Solo teatro“ vienos dalies spektaklis H. Ibseno pjesės „Lėlių namai“ ir aktorės Monikos Mironaitės gyvenimo ir kūrybos motyvais „Lietuviškoji Nora“. Spektaklis sukurtas kaip dokumentinė mozaika iš M. Mironaitės laiškų, prisiminimų, dienoraščių, interviu, jos kūrybos vakaruose skaitytų eilėraščių ir pasisakymų, Henriko Ibseno dramos „Lėlių namai. Nora“ ištraukų, taip pat M. Mironaitės amžininkų – dukters Dagnės Jakševičiūtės, Laimono Noreikos, Juozo Baltušio, Prano Treinio. Rūtos Staliliūnaitės, Audronės Girdzijauskaitės ir kitų – prisiminimų fragmentų.

Spektakliai vyks „Eglės sanatorijoje“ ir Druskininkų jaunimo užimtumo centre. Spektakliai vyks „Eglės sanatorijoje“ ir Druskininkų jaunimo užimtumo centre. Bilietus galima įsigyti www.kakava.lt ir kakava.lt kasoje MAXIMA parduotuvėje Čiurlionio g. 99 , Druskininkuose, o nuo rugpjūčio 1 d. bilietai parduodami sanatorijose „Eglė“ ir „Belarus“, „Grand Spa Lietuva“, „Infocentre“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją