Riboto tiražo atnaujintas leidinys kietu viršeliu savo kelionę į knygų mylėtojų lentynas pradėjo gruodžio 1 dieną. „Manome, kad ši knyga yra geriausia kalėdinė dovana visiems knygas mylintiems žmonėms, todėl dėjome ir dedame visas pastangas, kad ji pasiektų visus norinčiuosius dar iki Kalėdų, – teigia knygos sudarytoja ir leidėja Jurga Mandrijauskaitė-Ruškienė. – Be to, norėjome ištesėti knygos herojams ir skaitytojams duotą pažadą išleisti šią knygą ir kietu viršeliu.“

Knygoje kalbinami skirtingų kartų ir profesijų su knygomis susiję žmonės: nuo rimtų bibliofilų, kolekcininkų iki mokslininkų, rašytojų, knygininkų, vertėjų ir aistringai knygas mylinčių žmonių, kuriems knyga yra labai svarbi jų gyvenimo dalis.

Gyvenimas tarp knygų

Knygos sumanytojos siekė sužinoti, ar šiuolaikinių žmonių namuose dar egzistuoja asmeninės bibliotekos, ar jas keičia elektroninės, garsinės knygos, išmanieji įrenginiai ir pan. Kokią misiją, prasmę jie mato rinkdami knygas ar dirbdami su jomis. Kokias knygas jie vertina šiame knygų ir technologijų pertekliaus amžiuje. Kaip knygos praverčia jų kasdienėje veikloje, darbuose.

Unikali knyga apie asmenines bibliotekas „Skaitydamas knygoje suguldytas istorijas, tyrinėdamas knygių sukauptų bibliotekų fotografijas, pagavau save mąstant, kokiais vis dėlto skirtingais rakursais, iš kokių įvairiapusių perspektyvų galima vertinti knygas, kokiais skirtingais balsais apie jas kalbėti: racionaliai, poetiškai, filosofiškai, galima nardyti po svarbiausių knygų sąrašus ar skaityti asmenines susižavėjimo knygomis istorijas. Knyga puikiai tiks ir tiems, kurie ieško idėjų savo pačių namų bibliotekų kūrimui. Maža to, tai puiki galimybė žvilgterėti į įspūdingas namų bibliotekas, kurios platesnei visuomenei dar niekuomet nebuvo parodytos“, – savo įspūdžiais dalijasi žurnalistas, knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas.

„Tai yra didelę edukacinę vertę turinti knyga“, – teigia pats knygiumi save vadinantis radijo ir televizijos laidų vedėjas Donatas Puslys. Anot jo, knyga nudžiugins visus smalsuolius, kuriems smagu pasidairyti po labai skirtingų žmonių bibliotekas.

„Tie, kurie mėgsta dairytis po kitų knygų lentynas, šioje knygoje patirs didelį malonumą, nes nuotraukose galės įskaityti beveik visų knygų nugarėles“, – teigia knygos ir literatūrinių radijo laidų
autorė Jūratė Samušytė-Jaseliūnienė.

„Tai unikalus ir Lietuvoje, ko gero, pirmas tokio profilio, taip gausiai iliustruotas leidinys, – knygos ne tik meninę, estetinę, bet ir kultūrinę svarbą pabrėžia knygų autorius, vienas iš knygos herojų Eugenijus Skerstonas. – Atverti namų duris – aš tą labai gerai žinau – nelengva.“

Pasak leidinio autorių, knygos pašnekovų sukauptos bibliotekos apie jų autorius pasako labai daug.

„Įsileisti į savo knygų erdvę – tai įsileisti į savo sielą. Kaip sakė mūsų knygos herojė a. a. Irena Veisaitė, per biblioteką gali pažinti žmogaus gyvenimą“, – neabejoja viena iš leidinio sumanytojų ir autorių žurnalistė Asta Lipštaitė.

Gyvenimas tarp knygų

Autores į savo asmenines bibliotekas įsileido ir pasakojimais apie mėgstamas knygas, autorius, knygų rinkimo būdus bei meilę knygoms leidinį praturtino knygotyrininkas Domas Kaunas, advokatas, senų ir retų knygų kolekcininkas Jaunius Gumbis, futbolo treneris ir aistringas knygų mylėtojas Valdas Dambrauskas, režisierius Gintaras Varnas, vertėjas ir poetas Marius Burokas, prancūzų kultūros mylėtojas ir knygų autorius doc. Eugenijus Skerstonas, edukologė Austėja Landsbergienė, aktorius Juozas Budraitis, leidėjas ir knygininkas Benas Arvydas Grigas, rašytojas, poetas, dramaturgas Rolandas Rastauskas, žurnalistas ir knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas, literatūros kritikė Jūratė Čerškutė ir daug kitų.

„Manau, mums pavyko perteikti tikrai nuostabią knygos mozaiką. Tikiuosi, skaitytojai tai įvertins, atras, kokie skirtingi gali būti knygų kolekcionavimo, rinkimo ir skaitymo būdai“, – apibendrina knygos „Gyvenimas tarp knygų“ kietu viršeliu leidimą inicijavusi renginių, literatūrinių projektų iniciatorė ir organizatorė J. Mandrijauskaitė-Ruškienė.

Atnaujintą knygą „Gyvenimas tarp knygų“ kietais viršeliais galima įsigyti tiesiai iš autorių puslapyje www.gyvenimastarpknygu.lt ir knygynuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją