Kaip rašo openculture.com, būtent tokią užduotį sau iškėlė programavimo subtilybes perpratę muzikantai CJ Carras ir Zackas Zukowski, pasivadinę „Dababots“. Jie 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę į kosmosą per „Outerhelios“ transliuoja dirbtinio intelekto generuojamą laisvąjį džiazą. Kaip teigiama dviejų entuziastų puslapyje internete, savo veiklą jie apibūdina kaip tarsi kažkas tarp „muzikinio kolektyvo koncerto, programinės įrangos kūrėjų maratono ir improvizuotos tyrimų laboratorijos“.

Prieš tai šis kūrybingas duetas buvo išmokęs dirbtinį intelektą kurti metalą. Padrąsinti sėkmės, užvertė akis į dangų ir nusprendė dirbtinį neuroninį tinklą supažindinti su Johno Coltrane „Interstellar Space“.

„J. Coltrane‘o tenorinio saksofono ir Rashiedo Ali būgnų dueto viražai skamba kaip tikra beprotybė, bet tereikia susikoncentruoti, ir jų sąveika įgauna ritmą ir gana aiškią formą“, – 1974 metais pasirodžiusio laisvojo džiazo albumo recenzijoje samprotauja Robertas Christgau. Dirbtinis neuroninis tinklas „albumą perklausė 16 kartų“, teigiama oficialiame „Databots“ pateiktame naujo „Outerhelios“ projekto aprašyme, o tada „pradėjo pats kurti tokio stiliaus muziką“.

Projektas įkvėpimo sėmėsi iš NASA kosminių tyrimų „Voyager 1“ ir „Voyager 2“, „,misijai 1977 metais pakilusių su Carlo Sagano įrašu „The Sounds of Earth“. Žemės kosmosui skirtame įraše skambėjo Blind Willie Johnsonas, Chuckas Berry, juoko įrašas, Beethovenas, Bachas, Stravinskis, buvo pridėta žmogaus reprodukcinių organų diagramų – „viskas skirta inteligentiškoms nežemiškoms gyvybės formoms“.

Nors „The Sounds of Earth“ sudarė „statiška muzika, prieš tai sukurta ir įrašyta žmonių“, „Outerhelios“ seka Briano Eno idėjomis apie generuojamą muziką ir perkuria J. Coltrane‘o albumą, kuris ir taip niekada antrą kartą nesuskamba taip pat.

„Kelias minutes jis kurs kokybišką laisvąjį džiazą. Tada į sintetinę muziką įsijungs būgnai arba pučiamieji, rezultatas – visą nušluojanti kakofonijos banga. Jeigu galima taip pasakyti, tai nėra patogus džiazas, koks galbūt patiktų jūsų tėvams“, – sako Futurism.com Jonas Christianas. Belieka viltis, kad ši nežemiška garsų banga įkvėps NASA naujai „Voyager“ misijai. „Interstellar“ originalas savo laiku paskatino R. Christgau mąstyti tarpžemyninėmis dimensijomis: „Europa, Rytai, Afrika – aš tikrai nežinau. Bet tai nuostabu“.

Ar gali „Outerhelios“ priversti susimąstyti apie pasaulius už Saulės sistemos ribų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)