D. Kleponė prisipažino, kad ją labai džiugina pirmųjų skaitytojų atsiliepimai. „Žmonės sako, kad juos šokiravo, istorija labai įtraukė, jie nesitikėjo, kad aš galiu taip rašyti. Neslėpsiu, kad aš ir siekiau šokiruoti. Manau, kad meno kūrinio vieta nėra kaboti ant sienos ir puošti svetainę – jis turi kelti tam tikrus klausimus, jis turi sukrėsti, turi mums parodyti tam tikrus dalykus kitu kampu“, – kalbėjo ji.

Knyga „Kritusių mazgas“ gimė iš autorės klausimų pačiai sau, kurie kilo 2015-ais metais.

„Mėgstu sakyti, kad esu labai dėkinga kanclerei Angelai Merkel, kuri įkvėpė mane parašyti šitą kūrinį, nes tada mane labai sukrėtė tai, kas vyko Sirijoje – tas karas, tie baisumai, tie pabėgėlių srautai. A. Merkel tada atvėrė Europos duris tiems nuo karo ir skurdo bėgantiems žmonėms, aš visa tai stebėjau ir man labai skaudėjo. Tada aš dirbau užsienyje, dėl to ir knyga mano ne apie Lietuvą – pagrindinis veiksmas vyksta Berlyne, kur randama nužudyta žurnalistė Sara“, – atskleidė ji.

Kritusių mazgas

Knygos žanrą galima įvardinti kaip detektyvą arba trilerį.

„Manęs dažnai klausia, kodėl pasirinkai rašyti detektyvą? Tiksliau, tai net yra trileris, nes detektyve yra vienas naratyvas, kuris yra tiriamas. Tas naratyvas yra ir mano kūrinyje, jis yra pagrindinis, o priežastis, kodėl aš pasirinkau rašyti detektyvą, yra ta, kad tai žanras, kuris labai įtraukia. Pati labai mėgstu skaityti detektyvus – jie gali suteikti peno ne tik emocijoms, bet ir intelektui, nes tu turi atrasti tą paslaptį, turi išspręsti. Dėl to aš savo romaną irgi sudėliojau kaip dėlionę, kur skaitytojas iš skirtingais laikotarpiais vykusio veiksmo skirtingose šalyse turi susidėlioti tą istoriją ir atrasti, kas vis tik atsitiko“, – pasakojo D. Kleponė.

„Nors pagrindinis knygos veiksmas vyksta 2015 metais, kai Berlyne savo bute randama nužudyta žurnalistė Sara, tačiau to veiksmo priežastys glūdi net 1945 metais, rusų karių, einančių į Berlyną, įvykdytuose nusikaltimuose, dabartinėje Lenkijos teritorijoje. Taip pat priežastys yra susijusios ir su kompanija, kuri buvo įkurta 2000 metais Šveicarijoje ir kurios savininkas sėdi kalėjime – jis susijęs su kraštutinių dešiniųjų partijos lyderiais Vokietijoje korumpuotais ryšiais. Taip pat dar yra viena Indijos šeimos tragedija, ir visa tai susipina tarpusavyje, kaip tas mazgas, kritusių mazgas, kuris yra senas vikingų simbolis, kuris yra pavaizduotas mano romano viršelyje. Beje, šis simbolis taip pat naudojamas „Wagner“ grupuotės, kuri irgi yra vienas iš mano veikėjų romane“, – intrigavo rašytoja.

Ji pati sakė siūlanti skaitytojui šią knygą lupti kaip svogūną: „Pirmas sluoksnis yra kriminalinis trileris, detektyvas – tikrai didelė intriga. Antras sluoksnis – visas istorinis kontekstas, kada vyksta įvykiai, kadangi rinkau daug dokumentinės medžiagos, yra daug tikrų faktų. Trečiasis – trys nelaimingos meilės istorijos ir tas klausimas, kiek žmonės yra pasirengę mokėti už geresnį gyvenimą“.

Gali būti, kad skaitant šį romaną teks ir ašarą nubraukti. „Žmonės sakė, kad verkė skaitydami tam tikrose vietose. Ir man pačiai būdavo labai sunku rašyti tas vietas ir graudu, tad priklausys, ką rasite sau tame kūrinyje“, – sakė D. Kleponė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją