Teisėta našlė, kuriai priklauso vieno mįslingiausio verslininko milijonai po mirties ar gerai parengto plano, leidusio užvaldyti šimtą milijoninį mirusio Raimondo Karpavičiaus turtą, režisierė? Viena didžiausių kriminalinių Lietuvos verslo dramų, peržengusi net Lietuvos sienas ir nukeliavusi iki Tenerifės, pirmą kartą atskleista knygoje. Anot kriminalinių lietuviškų bestselerių autoriaus D. Dargio, ši knyga pareikalavo net dvejų metų nuoseklių tyrimų, kurių metu visa tiesa apie pagrindinius istorijos herojus buvo dėliojama iš labiausiai saugomų paslapčių užuominų ir sekant paskutiniais šimtų milijonų vertės imperiją sukūrusio verslininko R. Karpavičiaus gyvenimo pėdsakais.

„Tai pirmoji knyga mano gyvenime, iššaukusi begalę grasinimų dar tik pradėjus rinkti informaciją, iš absoliučių nuotrupų. Net nebūdamas tikras, kad pavyks atkurti milijonieriaus gyvenimo istoriją, kuri buvo itin slepiama, jau buvau raginamas to nedaryti, o spaudimą gavau ne tik iš istorijos dalyvių, bet net ir buvusių kolegų, aktyviai palaikančių tam tikrą pusę“, – sako knygos autorius D. Dargis.

Anot jo, ši knyga yra ne tik apie vieną didžiausių kriminalinių verslo dramų Lietuvoje, tebenagrinėjamą šiuo metu teismuose ir kurioje pagrindiniais herojais tapo iš niekur atsiradusi gražuolė iš Kauno, nepagydoma liga susirgęs vienas sėkmingiausių šalies milijonierių ir jo pirmoji žmona su jų vienturčiu sūnumi, kalėjusiu užsienio kalėjime už prekybą narkotikais, bet ir bandžiusiu susigrąžinti santykius su tėvu.

Tai knyga ir apie tai, kaip pasitelkus masinės informacijos priemones bandoma daryti įtaką teisėsaugai, teismams, o milijonų turto siekiantys, nepaiso jokių moralės normų.

„Raimondas buvo išskirtinė asmenybė, turėjusi savo gyvenimo paslapčių, bet, nepaisant to, sugebėjo sukurti vieną įspūdingiausių verslo imperijų. Jo milijoninis turtas turėjo atverti vartus į gyvenimo laisvę, užtarnautą poilsį, bet viskas pasisuko visai kitaip. Nauja santuoka su niekam nežinoma ir neaišku iš kur atsiradusia moterimi, kriminalinė aplinka, supanti ją, keistos kelionės po gydymo įstaigas ir visiška izoliacija tik dar labiau intriguoja ir kartu parodo, kad tai, kas nutiko iš tikro – nebuvo oficialiai išaiškinta, o visa tai dar labiau kaitina faktai apie mįslingomis aplinkybėmis sudarytą testamentą, kurio paveldėtoja šoka į TOP turtingiausiųjų pozicijas Lietuvoje“, – pasakoja autorius.

D. Dargio teigimu, rengdamas šią knygą jis stengėsi atkurti visą R. Karpavičiaus gyvenimo istoriją, jo verslo sėkmės kelionę nuo pat pirmųjų dienų ir aptiko begalę įdomių faktų, atskleidusių labai netikėtas ir naujas aplinkybes, apie kurias tylėta.

„Raimondas buvo žmogus, su kuriuo laisvalaikį leisdavo profesorius Vytautas Landsbergis, o su Raimondo naująja žmona Aiste teko susidurti ir Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui dar iki tol, kol ji atrado būsimą savo vyrą. Iš sirgusio verslininko namų dingo begalė meno darbų, tačiau kartu, manau, kad dingo ir tam tikra įranga, galimai fiksavusi tai, kas vyko namo viduje. Paskutines savo dienas R. Karpavičius praleido Kauno kunigams priklausančiame bute, atribotas nuo viso pasaulio, tarp jų ir savo vienturčio sūnaus bei anūkų“, – pasakoja knygos autorius.

Pasak jo, ši knyga yra pirmasis toks kūrinys Lietuvos istorijoje, kuriame tarpusavyje susipynę garsiausi šalies politikai, verslo elitas, advokatai, neteisėtai veikiantys kartu su Lietuvos pareigūnų elitu ne tik Lietuvos, bet ir kitose šalyse ir kriminalinio pasaulio atstovai, tapę lyg savotiškais visos šios istorijos režisieriais. Taip pat giminė, pradedant broliu, baigiant vaikais, ir viltys, tiek apie paties Raimondo sveikatos būklę, tiek – milijoninius turtus yra neišgalvoti, o tikri.

„Buvau šokiruotas išgirdęs tam tikrus liudijimus, bet jų neketinu slėpti, tad skaitytojų laukia dar negirdėti liudijimai ir pasakojimai iš pirmų lūpų. O svarbiausia, kad visa tai – tikra ir yra savotiškas mūsų valstybės veidrodis, atspindintis tik faktus, kurie stipresni nei daugelis sukurtų istorijų ar aplinkybių jose per visus Lietuvos nepriklausomybės metus“, – sako knygos autorius.

Naujausia ir dešimtoji D. Dargio knyga „Milijonieriaus testamentas – meilės pinklėse“ pirmuosius skaitytojus internetinėje prekyboje pasieks nuo spalio 23 d. Knyga išleidžiama ribotu leidimu, jo tiražas sieks 3000 egzempliorių. Naujausio D. Dargio verslo detektyvo išankstinė prekyba jau prasidėjo interneto knygynuose www.dailiausknygos.lt ir www.knygos.lt.

Kviečiame skaityti knygos ištrauką:

Buvusiam teisėsaugos šului žinomas faktas, kad praeityje garsus šalies politikas, profesorius Vytautas Landsbergis Karpavičių namuose Palangoje dažnai apsilankydavęs.

„Viena kalba apie trumpalaikį bendravimą ar susitikimą. Bet jei patriarchas gyvena keliolika dienų Raimondo namuose, jie kartu bendrauja, tai jau visai kas kita, - dėstė buvęs aukštas teisėsaugos atstovas. – Tai rodo, kad ne tik Raimondui buvo svarbus patriarchas, bet ir jam verslininkas buvęs įdomus pašnekovas. Sakyčiau, iškalbingas faktas, kad tokiam legendiniam politikui, kultūros žmogui susidomėjimą kėlė praeityje šešerius metus kalėjime sėdėjęs asmuo – buvęs vagis. Taigi per savo gyvenimą Raimondas buvo pasiekęs tam tikrą intelektinį lygį, jei patriarchas su juo buvo linkęs ilgiau pabendrauti.“

R. Karpavičiaus vienturčio sūnaus Roko Karpio žodžiais, tarp 2019 m. rugpjūtį atsisveikinti su jo tėvu atvykusių garbingiausių žmonių buvo ir garsusis profesorius V. Landsbergis su savo gausia apsaugininkų, konsultantų palyda.

„Bet staiga jis mano motinos kažkodėl neatpažino. Vienu metu atrodė šiek tiek sutrikęs, nes aiškiai nežinojo, kuri čia tikroji tėvo našlė. Galbūt išties nesusigaudė. O gal ir suvaidino?“, – įsimintiną laidotuvių lankytoją prisiminė Rokas.

-----------------------
2018 m. lapkričio 17-ąją atvykęs į Lietuvą R. Karpis nuskubėjo tiesiai į Kauno klinikas, kurių vienoje palatų gulėjo jo tėvas R. Karpavičius. Bet klinikose į tėvo palatą nei jo, nei motinos Audronės Karpavičienės niekas neįleido, juos pasitiko privačios saugos tarnybos darbuotojas. Tai labai nustebino artimiausius milijonieriaus žmones, nes iki tol jis neturėjo fizinės apsaugos, buvo saugomi tik jo namai ir verslo biuro patalpos.

Netrukus iš tėvo palatos išėjo tuomet jiems visiškai nepažįstama moteris, kaip vėliau paaiškėjo – kaunietė Aistė Grybauskienė. Ji sakė labai apgailestaujanti, bet R. Karpavičius nei sūnaus Roko, nei žmonos Audronės matyti nenorįs. Rodė netgi kažkokį raštą, kad neva verslininkas jų nepageidauja. Praėjus kuriam laikui vėl buvo mojuojama dar kitu raštu, kad jokios informacijos apie tėvo būklę nei sūnui, nei sutuoktinei negalima teikti. Kad neva taip pageidavęs pats R. Karpavičius.

Kiek vėliau prasitaręs R. Karpavičiaus palatą Kauno klinikose prižiūrėjęs apsaugos darbuotojas sako pastebėjęs, kad gana dažnai tarp sunkiai sirgusį milijonierių lankiusių asmenų būdavo pakankamai įvairi publika. „Gana dažnai aplankydavo brolis (Henrikas Karpavičius), taip pat buvo atvykęs Vytautas Landsbergis, o kitų asmenų tiesiog nepažinojau“, – praėjus keletui metų prisiminė milijonieriaus palatą akylai saugojęs vyras.
------------------
Įdomiausia, kad kažkodėl savo valia arba pašalinių asmenų paskatintas jau sergantis R. Karpavičius nuo 2018-ųjų lapkričio pabaigos kuriam laikui buvo įkurdintas ne kur nors kitur, o Kaune, V. Sladkevičiaus gatvės 5-uoju numeriu pažymėto namo bute.

Spėjama, kad tai buvo tas butas, kurį tuo metu nuomojosi A. Grybauskienė.
Šis daugiabutis stovi išskirtinėje Kauno senamiesčio vietoje. Namą nuo pagrindinės laikinosios sostinės bažnyčios – Kauno Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus arkikatedros bazilikos skiria tiktai tvora.

Pavyko sužinoti, kad 1931 m. statytame name esantis butas jau bemaž 30 metų priklauso Kauno arkivyskupijos kurijai. Būtent šio namo bute paskutines savo gyvenimo dienas leido jau sunkiai sirgęs R. Karpavičius. Oficialūs Registrų centro duomenys skelbia, kad šis butas V. Sladkevičiaus gatvės 5-ajame name nuo 1994 m. birželio Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu priklauso Kauno arkivyskupijos kurijai.

Neabejojama, kad kunigų „korta“ tikrai galėjo paveikti sunkiai sirgusį R. Karpavičių, mat būdamas sveikas jis mėgdavo gyvai pabendrauti su Palangos ir Vilniaus dvasininkais, kartais finansiškai paremdavo jų maldos namus, įvairius projektus.

Apie šio V. Sladkevičiaus gatvėje esančio būsto tikruosius savininkus nutariau pasiteirauti Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos atstovo spaudai Dariaus Chmieliausko.

Štai toks jo raštu pateiktas atsakymas: „Kauno arkivyskupijos kurijai nuosavybės teise priklausantis pastatas Kaune, V. Sladkevičiaus g. 5, 2010 m. pradžioje tuometinio arkivyskupo metropolito dekretu Nr. 29 panaudos teise perduotas Kauno Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus arkikatedros parapijai eksploatuoti. Pastate parapija atlieka remonto, priežiūros darbus, čia įsikūrusi parapijos raštinė bei kitos patalpos, butai eksploatuojami kaip dvasininkų gyvenamosios patalpos. O jei yra laisvų butų, kol jie neužimti pagrindinei savo paskirčiai – parapijos reikmėms ir kunigų apgyvendinimui – tuomet tos patalpos gali būti eksploatuojamos parapijos nuožiūra”.

--------

D. Dargis (gim. 1978 m.) – rašytojas, žurnalistas, knygų leidėjas. Per 12 metų išleido net 9 knygas – „Tikroji Daktarų istorija“, „Kruvinasis mafijos maršrutas“, „Vilniaus bomberio išpažintis“, „Mafijos kronikos“, „13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių“, „Juodosios mafijos našlės“, „Kriminalinė Agurkinių odisėja“, „Holivudo monstras iš Lietuvos“, „Kamuoliniai prie bausmės linijos“. Debiutinė autoriaus knyga iki šiol parduota daugiau nei 160 tūkst. egzempliorių tiražu. Autorius publikuoja kas savaitinius straipsnius Delfi plius portale, vaizdo siužetus – Contribee ir YouTube platformose.
Kad D. Dargio darbai sulaukia nemažo auditorijos susidomėjimo, patvirtina ir sekėjų skaičiai socialinėje medijoje – YouTube (daugiau nei 37 tūkst.), Facebook puslapyje Dailius Dargis – mano knygos (daugiau nei 22 tūkst.) bei kitose platformose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją