Šventiniam koncertui pajėgas sujungę choras „Ąžuoliukas“ (meno vadovas Vytautas Miškinis), „Ąžuolų klubo“ vyrų choras (meno vadovas Povilas Gylys) bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas Gintaras Rinkevičius) atliks Edwardo Elgaro oratoriją „The Light of Life“ („Gyvenimo šviesa“). Dainuos solistai Viktorija Miškūnaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (altas), Karolis Kašiuba (tenoras) ir Genadijus Bergorulko (bosas), diriguos Lietuvos nacionalinės premijos laureatas prof. Vytautas Miškinis.

Kūrinio tekstas remiasi istorija iš Naujojo Testamento apie praregėjusį neregį ir Jėzaus Kristaus padarytą stebuklą. Oratorija pasižymi sudėtingomis muzikinės išraiškos priemonėmis bei struktūra, dėl to atliekama retai. Lietuvoje ji skambės pirmą kartą.

Hermano Perelšteino gyvenimas nuo pat mažens buvo susietas su muzika. Jis pradėjo mokytis skambinti fortepijonu vos šešerių, trylikos tęsė studijas Kauno konservatorijoje (dab. Kauno Juozo Gruodžio konservatorija). 1941 metais ištremtas į Altajų. Net sunkiausiu gyvenimo etapu, dirbant fizinius darbus, kenčiant alkį ir šaltį, menininkui išgyventi padėjo muzikiniai gebėjimai ir noras mokyti. Tremtyje dirbo Jakutsko muzikiniame teatre koncertmeisteriu, Radijo komiteto choro chormeisteriu ir dirigentu. Grįžo į Lietuvą 1956-aisiais su „vilko bilietu“ kišenėje. Niekaip nepavyko prisiregistruoti ir rasti darbo. Pasakojama, kad tuomet Kipras Petrauskas nuėjęs į milicijos pasų poskyrį ir pasakęs: „Neišeisiu iš šio kabineto, kol šis žmogus negaus paso.“ Mat prieš karą Petrauskai bendravo su Perelšteinais. Netrukus H. Perelšteinas neakivaizdžiai baigė Vilniaus konservatoriją, ėmė dirbti Pedagoginiame institute.

„Esu įsitikinęs, kad Perelšteinas būtų patekęs į intelektualiausių to meto žmonių Lietuvoje dešimtuką, jei toks būtų buvęs sudarytas“, – apie H. Perelšteino patirtį grįžus į Lietuvą pasakoja jo mokinys V. Miškinis. Sužavėtas Vienos berniukų choru ir 1959 m. subūręs pirmąjį Lietuvoje berniukų chorą, H. Perelšteinas jau tuomet, sovietmečiu, patvirtino, kad esame Europos kultūros dalis, sekame geriausiais Europos berniukų ir vyrų chorų pavyzdžiais.

Šiame koncerte scenoje pasirodys „Ąžuoliuko“ choristai, pradėję muzikinį kelią su šiuo mokytoju. Kai kurie net dainavo chore nuo pat pirmos repeticijos.

Choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjo, dirigento ir mokytojo Hermano Perelšteino 100-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas vyks rugsėjo 17 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčioje (Tolminkiemio g. 4).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją