Sklinda visokių gandų

Choreografijos mokyklos „Nuotaika“ vedėja Olga Tamašauskienė šičia įžvelgė didelę problemą, nes dabar jų įstaiga traktuojama kaip formalų švietimą papildantis ugdymas (FŠPU). Ką tai reiškia? Tai ilgalaikė programa, kurią baigus yra išduodamas pažymėjimas, priešingai, nei lankant neformalaus ugdymo įstaigas, tokias kaip būreliai.

Tėvų bendruomenė svarsto, kad jei mokykla taps neformalaus ugdymo VŠĮ, paslaugos brangs kelis kartus. Nes, anot vieno tėvų Regimanto Dimos, panašus šokių būrelis Sostinės vaikų ir jaunimo centre „Hobiverse“ (SVJC) su dvigubai mažiau valandų kainuoja trigubai brangiau, negu yra mokama dabar. Taip pat esą neaišku, ar bus perkeltos gerai įrengtos baleto klasės. Nerimaujama dėl situacijos su mokymo lygiu, kad po reformos jis bus žemesnis, sumažės ugdymo valandų kiekis.

„Problema tame, kad tėvai nebuvo informuoti, informacija mus pasiekia per aplinkui, per pedagoges. Turime dokumento kopijas apie planuojamą įstaigų restruktūrizaciją. Mes girdime visokių gandų, bet, iš esmės, jei tai yra daroma rimtai, turi būti viskas numatyta, informuoti – ir tėvai, ir pedagogai. Dabar viskas atrodo taip, lyg būtų organizuota slapta žvalgybos operacija. Kad kuo mažiau žmonių žinotų, kad būtų viskas greitai sutvarkyta. Dėl to ir turime abejonių. Apie uždarymą yra kažkokie dokumentai, o kas bus toliau – nėra aišku. Matyt, pati savivaldybė nėra apsisprendusi iki galo. Truputį bardakėlis“, – pasakojo R. Dima.
Choreografijos mokykla „Nuotaika“

Jaudinasi dėl galimų permainų

Tėvams neramu ir dėl to, kad savivaldybė nepranešė, kur bus perkeliama mokykla. „Baleto specifika reikalauja specialiai įrengtų klasių, čia negalima paimti ir bet kur perkelti. Reikalinga veidrodinė siena, specialios atramos, speciali grindų danga“, – vardijo pašnekovas.

R. Dima pažymėjo, kad mokyklą lankanti duktė dėl neaiškių permainų jaudinasi: „Dukra žino, kad gaus diplomą, kuris padės jai stojant į gimnaziją, į aukštąją mokyklą. Yra netgi skiriami papildomi balai, tad labai svarbu, kad mokymo lygis nenukristų. Tiesiog vaikas jaudinasi – klausinėja, kas bus toliau? Žinote, nauja energinga valdžia gali paimti ir nušluoti viską nepagalvojusi, dėl to visi jaudinamės. Jie daro savo įsivaizduojamus optimizavimo kaštus – gali pasižiūrėti siaurai biurokratiškai. Perkels vadovavimą SVJC, o jie toli, visai nesuinteresuoti, nei jiems įdomi mūsų choreografijos mokykla. Dėl to ir bijome. Žinau pedagogus, akomponiatorius – gan aukštas lygis. Žinoma, ne M. K. Čiurlionio gimnazija, bet baigusios mokyklą mergaitės įstoja ir į Didžiosios Britanijos mokyklas, į Lodzės aukštąją mokyklą. Tai lavina mergaites, – ir kultūriškai, ir fiziškai – jos gražios, pasitempusios.“
Choreografijos mokykla „Nuotaika“

Tai yra likvidavimas

Choreografijos mokyklos „Nuotaika“ vedėja O. Tamašauskienė neabejoja, kad įstaigą norima likviduoti: „Tai yra likvidavimas, paskirtas likvidatorius. Taryba sprendimą turi priimti spalio 25 d. Jei vykdoma reorganizacija – yra aiškus planas, pasiūloma mokytojams ir kitiems darbuotojams, ką jie darys po to, kai bus likviduota įmonė. Dabar šito nėra.“

VMKMC padalinys – choreografijos mokykla „Nuotaika“, kaip jau ir minėta, vykdo formalųjį švietimą papildantį ugdymą.

„Tai ilgalaikė programa, todėl tėvai ir yra susirūpinę. Mokykla išduoda FŠPU baigimo pažymėjimą. Dabar mus norima prijungti prie SVJC, kuri yra Viešoji įstaiga (VšĮ). Esame biudžetinė įstaiga, todėl norima panaikinti visus vadovų etatus, atiduoti valandas SVJC. Ką tai reiškia? Viešojį įstaiga – norės / nenorės priimti tuos vadovus, tai bus ne mokykla, o neformalus ugdymas. Mokykla bus sunaikinta. Deklaruojama, kad tęsime veiklą tose pačiose patalpose, bus viskas tas pats. Ne tas pats. Kaip galima vadovauti iš kažkokio centro? Dabar naikinama yra dvylika įstaigų – klubų, saugaus eismo, turizmo mokyklos, neva, taip norima sutaupyti pinigų. Esą vadovams skirti pinigai padidins neformalaus ugdymo krepšelį, kuris dabar siekia 15 eurų, o padarys 30. Čia yra tik deklaracijos, o iš tikrųjų, tie pinigai bus sumažinti“, – dalijosi įtarimais O. Tamašauskienė.
Olga Tamašauskienė

Jaučiasi negirdimi

Nors situaciją ir bandoma paaiškinti savivaldybei, tačiau, anot O. Tamašauskienės, jie jaučiasi negirdimi.

„Savivaldybės atstovai visą laiką deklaruoja – nesijaudinkite, mes tik jūsų vadovus atleisime, o visi liksite. O mūsų vadovai irgi mokytojai – dirba su vaikais. Esu meno vadovė, baletmeisterė, tačiau man paskirtos ir mokyklos vedėjos pareigos. Nesu klerkė, ne toks vadovas, kuris sėdi su popieriukais. Statau šokius, organizuoju konkursus, važiuoju su vaikais į konkursus, turime savo spektaklius. „Sniego karalienę“ rodėme Vilniaus senajame teatre, praeitais metais – šv. Kotrynos bažnyčioje... netilpo žiūrovai. Ilgametė patirtis“, – kalbėjo choreografė.

Vilniaus klasikinio šokio kolektyvas „Nuotaika“ 1985 metais pradėjo savo veiklą Vilniaus mokytojų namuose. Po kelių metų kolektyvas įkūrė klasikinio šokio studiją , o 2001 metais buvo įkurta 10-metė choreografijos mokykla „Nuotaika“.

Programą 2001-aisiais patvirtino Choreografų metodinė taryba prie Vilniaus m. savivaldybės Švietimo skyriaus, mokykloje mokosi 120 moksleivių.

„Studija įkurta 1991-aisiais, prireikė net dešimties metų įrodyti, kad studijos programa atitinka mokyklos programą. Savivaldybės metodinės tarybos metu patvirtinta programa. Ko mes prašome savivaldybės? Kad galėtume ir toliau vykdyti formalųjį švietimą papildantį ugdymą, kad iš mokyklos netaptume būreliu. Gerasis pavyzdys – 2021-aisiais pagal mūsų modelį Kaune viena įstaiga apjungė Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmus, M. Petrausko muzikos bei Kauno choreografijos mokyklas. Kam reikia ardyti tai, ką mes turime, ką pagal mūsų pavyzdį padarė kitas miestas?“, – klausimą kėlė O. Tamašauskienė.
Choreografijos mokykla „Nuotaika“

Projektas vykdomas skubotai

VMKMC direktorė Jūratė Sereičikienė pasakojo, kad informacija apie steigėjo reorganizacijos planus juos pasiekė tik rugsėjo mėnesio viduryje.

„Steigėjas numatė būdą, kuriuo dar labiau optimizuoti ir efektyvinti veiklą. Šiandien (spalio 17 d., antradienį) kaip tik turėjome galimybę dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų komiteto posėdyje, išklausyti jau žymiai detalesnę informaciją apie šį planuojamą reorganizacijos projektą. Pasidalinome nuogąstavimais, kad šitas projektas vykdomas gan skubotai, viduryje mokslo metų. Sunerimusios ir bendruomenės, ir vaikai, ir tėveliai, ir mokytojai. Kaip viską sklandžiai įgyvendinti, nesudrumsčiant proceso. Tikrai pasigesta diskusijų, iki šiol jų taip ir nėra buvę“, – pažymėjo J. Sereičikienė.

Steigėjas, anot J. Sereičikienės, savo poziciją gindamas teigia, kad viskas turėtų būti gerai, kad permainos neturėtų sutrukdyti vaikams ugdymo proceso mokslo metų bėgyje, kad visos programos galės būti įgyvendinamos.

„Bet, žinoma, visas šis reikalas dar eigoje, žadėtos diskusijos – dar nevyksta. Tikimės teigiamų šios reformos sprendimų, – kad vaikai tikrai nebus nuskriausti, galės ugdytis tomis pačiomis sąlygomis. Steigėjas informuoja, kad netgi pagerės sąlygos. Bet komunikacijos trūksta – papildomų klausimų yra, o skuba reformą įgyvendinti – irgi kelia nerimą. Diskusijoms laiko nėra, o sprendimus jau ruošiamasi priimti... Komitete, nors balsai ir pasiskirstė tolygiai – pusė už, pusė prieš, vis tiek skubama priimti sprendimą. Liūdniausia tai, kad laikas bėga, o į klausimus – neatsakoma“, – nuogąstavimais dalijosi pašnekovė.

J. Sereičikienė pasakojo gavusi sostinės vicemerės Donaldos Meiželytės patikinimą, kad tikrai bus ieškoma būdų, kaip išsaugoti mokyklos statusą, tęsti programas.

„<...> Tikimės sulaukti pasiūlymų gilesnei konkrečios situacijos diskusijai konkrečiai apie mūsų įstaigą, struktūrinį padalinį. Steigėjo pozicija – optimistinė, tikimasi paruošti bendrą neformaliojo ugdymo modelį, kad jis būtų perspektyvus, konkuruojantis su privačiu sektoriumi, esą niekam nuo to neturėtų būti blogiau, o tik geriau“, – ką išgirdusi perpasakojo J. Sereičikienė.

Vis dėlto, pagal esamą situaciją, J. Sereičikienė tikino matanti dar daug neatsakytų klausimų.

„Tikimės, kad tikrai bus surasta laiko, kada juos aptarti, kad vaikai, ugdymo procesas, mokytojų bendruomenė – neliktų nuskriausti. Norėtųsi išlaikyti specifiką ir skirtingumą, kad būtų galima tęsti iki šiol turimas programas, o ne persiorientuoti į kažką kita. Tikslinga mokykla, turinti ilgametę programą, išduodanti FŠPU pažymėjimus. Komiteto posėdyje buvo išsakyta minčių ir pasvarstymų, kad „Nuotaiką“ būtų galima prijungti prie Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos... Kad ir kaip būtų, visa tai reikalauja gilesnės diskusijos ir laiko. Tikimės, kad bus įsiklausyta, o finalas bus teigiamas“, – teigiamų pokyčių vylėsi J. Sereičikienė ir dar kartą pažymėjo, kad norėtųsi būti labiau informuotiems, ne tik žodžiu, bet ir raštu.

Savivaldybė: administracinės struktūros nebuvo peržiūrėtos ilgą laiką

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas aiškino, kad šiuo metu Vilniuje yra 13 neformalaus vaikų ir / ar jaunimo švietimo įstaigų, pavaldžių sostinės savivaldybei.

„12 iš jų administracinės struktūros nebuvo peržiūrėtos ir tobulintos ilgą laiką, nors poreikis tam egzistavo. Todėl savivaldybė imasi reorganizacijos proceso, tačiau jis įtakos vaikams, jų tėvams ir mokytojams neturės. Įstaigos yra likviduojamos, nes pagal galiojančius teisės aktus biudžetinės įstaigos negali būti prijungtos prie viešosios įstaigos. Kiekvienai likviduojamai įstaigai bus steigiami Sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“ filialai, kurie veiks tose pačiose patalpose, vykdys tuos pačius užsiėmimus, kainos nebus keičiamos. Taigi ir baleto pamokos vyks ta pačia apimtimi, toje pačioje vietoje ir už tą pačią kainą kaip iki šiol“, – patikino G. Grubinskas.

Optimizacijos procesas, anot savivaldybės atstovo, leis „sukurti vieningą įstaigų struktūrą, kokybės standartą, turėti bendrą inventorių.“

„Taip pat bus sutaupoma ne mažiau kaip po 1 mln. eurų per metus – šios lėšos bus nukreiptos į neformaliojo vaikų švietimo krepšelio didinimą ir darbo su jaunimu tobulinimą“, – pokyčių nauda neabejojo G. Grubinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją