Penkias stichijas, kurios nuo Antikos buvo įvardijamos kaip regimojo pasaulio sudedamosios dalys, šio koncerto kontekste tikriausiai labiau tiktų vadinti penkiais žmogiškosios būties elementais, mano choro meno vadovas Gintautas Venislovas.

„Visi vaikštome žeme, kvėpuojame oru ir esame mus supančioje erdvėje. Be to, gyvenime pereiname per ugnį ir per vandenį – ir tiesiogine, ir perkeltine prasme“, – sako jis. „Tačiau per šiuos apčiuopiamus arba bent jau suvokiamus elementus mes prisiliečiame prie to, kas aukščiau už bet kurią iš stichijų. Šį kartą tai mėginsime padaryti per muziką.“

Koncerte skambės devyni kūriniai, kurių kiekvienas šiuolaikinės chorinės kūrybos kontekste pretenduoja jei ne į monumentalios panoramos, tai mažų mažiausiai į įspūdingo peizažo kategoriją. Visi šeši pristatomi kompozitoriai – pasaulyje puikiai žinomi vardai, dėl kurių rungiasi didžiausios įrašų ir natų leidybos organizacijos.

Jauniausias iš jų – trisdešimt aštuonerių latvis Eriks Ešenvalds su kompozicija „Stars“, kuri tarptautiniu hitu tapo kone iš karto po premjeros 2011 metais. Vyriausias – septyniasdešimt dvejų amerikietis Mortenas Lauridsenas ir du jo aistringi madrigalai pagal itališkus Renesanso laikų tekstus iš ciklo „Šešios ugnies dainos“. Nepaprastai poetiški ir iliustratyvūs vandens stichijos vaizdiniai – amerikiečio Erico Whitacre „Cloudburst“ ir „Waternight“. Šiedu ir keli kiti E. Whitacre opusai chorą „Brevis“ lydėjo pastaruosius 15 metų.

Anglo Jonathano Dove „Seek Him that Maketh the Seven Stars“ ir norvego Ola Gjeilo „Dark Night of the Soul“ – filosofines prasmes transliuojančios kompozicijos, atliekamos su vargonais (gros Renata Marcinkutė Lesieur). Skaidriai paslaptinga kita O. Gjeilo kompozicija – pirmoji dalis iš jo „Saulėtekio mišių“ („The Spheres“ arba „Kyrie eleison“). Vis dėlto mistiškiausiu koncerto elementu laikytinas švedo Thomo Jennefelto „Aleidi floriasti“ – kompozicija, kurios tekstas parašytas neegzistuojančia kalba, kiek primenančia lotynų.

1990 metų rudenį įkurtas choras „Brevis“ – daugybės tarptautinių konkursų laureatas ir geriausias 2003 metų Europos choras. Nors svarbiausia kolektyvo muzikinės veiklos sritis yra klasikinė ir šiuolaikinė chorinė muzika, Lietuvoje „Brevis“ buvo kviečiamas į kone visų įmanomų žanrų muzikinius projektus: nuo džiazo festivalių ir miuziklų iki baroko operų ir koncertų vaikams.

Choro „Brevis“ 25-mečio koncertas „Elementai“ – 2015 metų gruodžio 20 dieną Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje. Pradžia 18 valandą. Koncertas nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją