– Gal gali daugiau papasakoti apie „Pragiedrulius“?

– Centras „Pragiedruliai“ yra visiškai unikalus ir analogų Panevėžyje neturintis ir niekada neturėjęs projektas. Greitu metu Panevėžyje atsidarys Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Tai bus didžiausias muziejus Aukštaitijoje, o „Pragiedruliai“ yra Stasio Eidrigevičiaus menų centro padalinys.

Centre „Pragiedruliai“ šiuo metu yra 5 studijos: teatro, kino, fotografijos, dailės ir dizaino. Taikomojo teatro studija priklauso teatrui „Menas“.

Šis pastatas ir centras yra skirtas tam, kad keistų miesto įvaizdį. Nuvažiavus į bet kurį Lietuvos miestą ant tavęs bus kabinama „marozo“ etiketė, kadangi esi iš Panevėžio. Tai yra faktas ir nesvarbu, ar tu kalbi panevėžietiška tarme, ar tu neturi jokio akcento, pakanka pasakyti, kad tu iš Panevėžio. Šiuo metu „Pragiedruliuose“ yra susirinkusi labai jauna komanda, mūsų yra apie 15, o darbuotojų amžiaus vidurkis 30 metų. Čia susirinkome tam, kad paneigtume mitą, jog Panevėžys yra „marozų“ miestas, jis yra kur kas daugiau.

– Koks yra tavo vaidmuo ir atsakomybės šiame centre?

– Mano teatro studija kviečia įvairiausius profesionalus lektorius, kurie yra teatro aktoriai, režisieriai, menininkai. Šie profesionalai veda edukacijas Panevėžio gyventojams ir miesto svečiams.

Turime bendrųjų teatro įgūdžių lavinimo programą. Čia atėjusius lankytojus mes mokome būti drąsiems, nebijoti pažvelgti vieni kitiems į akis, nebijoti bendrauti. Taip pat turime scenos ir teatro judesio dirbtuves. Jas veda dėstytoja Agnė Muralytė, kuri vaidina teatre „Menas“. Ji 10 metų praleido Ispanijoje, turi didelį bagažą įvairių judesio pratimų. Agnė bando pakeisti žmonių požiūrį į kūną, kad jis nėra pritaikytas tik kompiuterio klaviatūrai spaudinėti, indams plauti ar krapštyti nosį.

Taip pat turime viešojo kalbėjimo dirbtuves/ paskaitas. Vasario mėnesį prie manęs prisijungs Vilija Matačiūnaitė. Su ja kartu vesime paskaitas bedarbiams ir žmonėms, kurie nori pakeisti esamą darbą ir susirasti naują. Mokysime juos, kaip kalbėtis su darbdaviais ir kaip jiems save pateikti. Dar viena viešojo kalbėjimo dirbtuvių dalis – dešimtokų ir dvyliktokų pasiruošimas kalbėjimo egzaminams. Mano nuomone, labai daug dėmesio yra skiriama kalbėjimo rašymui ir jo struktūrai, kai tuo metu mokyklose nėra jokių mokymų apie tai, kaip reikia gerai pasakyti kalbą. Su mokiniais kalbėsime apie tai, kur reikia žiūrėti, dėti rankas, kaip mokytis ilgą, dviejų lapų tekstą. Mes, kaip aktoriai, su tuo susiduriame kiekvieną dieną, dėl to norime mokyti ir kitus.

Mano pačio iniciatyva vasario mėnesį į studiją atvyks aktorius Kirilas Glušajevas, paruošęs improvizacijas su teatru „Kitas Kampas“. Jis panevėžiečiams ir miesto svečiams ves dirbtuves centre „Pragiedruliai“.

– Kokie yra pagrindiniai principai ir vertybės, kuriomis vadovaujamasi organizuojant veiklas studijoje?

– Stasio Eidrigevičiaus meno centro vadovė Vaida Andrijauskaitė mato Panevėžį kaip labai gerą terpę įvairių disciplinų menininkams. Čia yra be galo daug neišnaudotų pramonės sektoriaus patalpų. V.Andrijauskaitė nori, kad Panevėžys taptų kultūros centru, kuris spinduliuotų kūrybingą, kuriantį miestą, kuriame sau vietą dirbti ir kurti rastų įvairiausių sričių menininkai.

– Ar bendradarbiaujate su kitomis organizacijomis ar bendruomenės grupėmis siekdami stiprinti kultūrinį bendradarbiavimą?

– Šiuo metu turime partnerių, su kuriais pradėjome bendrus projektus. Keli iš jų: „Aukštaičių-Žemaičių“ bendruomenė, Panevėžio miesto gimnazijos, Panevėžio apskritasis stalas, Panevėžio teatras „Menas“ ir Panevėžio Muzikinis teatras. Panevėžio Muzikinis teatras „Pragiedruliuose“ turi kino akademiją. Į šią akademiją atvyksta dėstyti dėstytojai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos. „Pragiedrulių“ kino akademija yra panaši į kino teatro „Skalvijos“ kino akademiją ir „Young Blood“ kino mokyklą Vilniuje.

– Kokie šiuo metu yra tikslai, kuriuos taikomojo meno studija siekia įgyvendinti?

– Šiuo metu taikomojo teatro studija turi keletą tikslų: perkelti teatro „Menas“ jaunimo studiją į „Pragiedrulius“, įkurti senjorų teatro studiją, tęsti dirbtuves su lektoriais, pasikviesti jų iš užsienio, kurti komandos formavimo dirbtuves įmonėms. Aš manau, kad komandos formavimo dirbtuvės (angl. teambuilding) gali padėti sukurti tvirtą bendruomenę. Komandos formavimo dirbtuvių metu žmonės gali vienas kitą paliesti, išmokti nebijoti žiūrėti vienas kitam į akis.

– Ar sulaukiate daug lankytojų, ar tai yra patrauklus projektas?

– Projektas yra patrauklus, neskaitant to, kad dar nesame pilnai atsidarę. Šalia viso projekto patrauklumo yra autentiška sodyba ir jos vieta. Ją įkūrė ir pastatė Juozas Čerkesas - Besparnis. Jis Panevėžyje buvo vienintelis, pas kurį į svečius atvažiuodavo įvairių sričių menininkai iš visos Lietuvos.

Mes vadovaujamės Juozo Čerkeso - Besparnio idėjomis. Jis šią sodybą įkūrė tam, kad čia atėję miestiečiai paragautų kultūros ir kūrybos. Mes centre „Pragiedruliai“ neturime amžiaus cenzo, priimami visi. Turėjome dirbtuvių su neįgaliaisiais, senjorais, vykdėme dailės dirbtuves, kuriose dalyvavo klausos negalią turintys žmones.

Šiai dienai jau turime savanorių, kurie visi yra gimnazistai. Kino akademijoje jau yra virš 20 mokinių, kurie mokosi 10, 11 ir 12 klasėse. Mūsų veiklos skirtos visoms amžiaus grupėms, tačiau pastebime, kad vyresni žmonės labiau renkasi dailės, dizaino edukacijas, o jaunimas – fotografijos, teatro ir kino.

– Panevėžys turi muzikos ir dailės mokyklą, Juozo Miltinio dramos teatras turi teatro studiją, moksleivių namai – taip pat. Ar tai nesukelia konkurencijos?

– Konkurenciją jaučiame, tačiau manau, kad dar esame jauni ir nesurenkame auditorijos tiek, kiek norėtume surinkti. Dedame visas pastangas į komunikaciją, turime naują komunikacijos vadovą. Vis dėlto turime ir pranašumų. Mūsų centre edukacijos ir veiklos nesikartoja, lankytojai nėra pririšti prie veiklų ir neturi jų nuolat lankyti. Taikomojo teatro studijoje keičiasi lektoriai, edukacijos, nes jeigu būtume dar viena teatro studija Panevėžyje, konkurencijos neįveiktume.

Taip pat turime alternatyviosios fotografijos studiją ir laboratoriją. Tai yra vieta, kur žmonės gali patys išsiryškinti nespalvotas ir spalvotas nuotraukas, fotografuoti su juosta, gaminti cianotipiją, fotografuoti šlapiu kolodijumi. Viskas, kas yra susiję su fotografija, nuo juostinės fotografijos iki skaitmeninės, viską galime padaryti ir padėti kitiems išmokti.

Šis centras ir jame vykstančios veiklos Panevėžyje analogų neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją