Į Lietuvą pritraukia žmones iš viso pasaulio

Pirmoji „Burning Man“ žmogaus skulptūra buvo sudeginta dar 1986-aisiais San Francisko paplūdimyje. Tai organizavo Kakofonijos bendruomenė, save apibūdinusi kaip „atsitiktinai susirinkusius laisvamanius, siekiančius ištrūkti iš pilkos masės ir praturtinti savo patirtį“. Šiandien ši idėja Nevados dykumoje kasmet pritraukia daugiau nei 70 tūkst. žmonių.

„Tačiau ne visi žino, jog „Burning Man“ – tai ne tik vienas įspūdingas renginys. Tai visą pasaulį jungianti bendruomenė, kuri veikia, kuria ir buriasi ištisus metus. Aktyvią bendruomenę turime ir čia, Lietuvoje“, – pranešime žiniasklaidai sako Erika Kielė, Lietuvoje vyksiančio „Amber Burn“ organizatorė.

„Amber Burn“ – ne pirmas bandymas „Burning Man" kultūrą ir idėjas atnešti į Lietuvą. „Prieš keletą metų buvo organizuojami „Degantis Jonas“ ir „Degošie Jani“ renginiai, o pernai norėjome susiburti tarptautinėje bendruomenėje ir uždegti žmones tuo, kuo tikime mes, todėl surengėme „Baltic Burn“. Idėja kilo likus vos keliems mėnesiams iki renginio, o iniciatorių nebuvo daug, todėl tai tapo savotišku eksperimentu. Nepaisant to, „Baltic Burn“ pavyko sukurti magišką „Burning Man“ atmosferą, kurioje buvo gausu saviraiškos, kūrybos ir paprasto žmogiško ryšio, o į renginį atvyko „burneriai“ ne tik iš Baltijos šalių, bet ir Australijos, Izraelio, Japonijos, JAV, Meksikos ir daugelio kitų. Kadangi šiemet originalus „Burning Man" Nevadoje yra atšauktas, sulaukiame dar didesnio susidomėjimo iš viso pasaulio. Reikia tikėtis, kad iki rugpjūčio pabaigos situacija bus palanki atvykti žmonėms ir iš svetur“, – pasakoja E. Kielė.

Kiekvienas dalyvis – kūrėjas

Pagrindinis „Amber Burn“ išskirtinumas yra tas, jog tai nekomercinis, rėmėjų neturintis renginys, kuriame kiekvienas dalyvis yra ir organizatorius. „Lithuania burners“ bendruomenės vadovas Lietuvoje Povilas Germanavičius sako, kad visi „Burning Man“ renginiai ypatingi tuo, jog juose prisideda kiekvienas – dovanodamas savo laiką, energiją ar šypseną kitiems.

„Visas žavesys slypi tame, kad tu niekada nežinai, kaip atrodys galutinis renginio rezultatas, nes kiekvienas dalyvis čia atneša dalelę savęs – įrengia temines stovyklas, stato menines instaliacijas, surengia pasirodymą ar prisideda prie savanorių komandos. Tie, kurie organizuoja įvairius renginius ir festivalius žino, kad tai reikalauja nemažai darbo ir pastangų. Už „Amber Burn“ slypi žmonės, kurie patys savanoriškai skiria savo laiką ir jėgas bei kuria šventę sau ir bendruomenei. Matyti, kaip vienam savaitgaliui plynas laukas ar tuščia erdvė prisipildo dekoracijomis, teminėmis stovyklomis, meno kūriniais ir spalvingais žmonėmis – tai jausmas, kurį nupasakoti sunku. Reikia bent kartą sudalyvauti ir pajusti, kokie išgyvenimai apima, kai supranti, kad visa tai sukūrei tu ir tave supantys žmonės“, – įspūdžiais dalinasi jis.

Svarbus bendruomeniškumo akcentas

P. Germanavičius sako, kad nors „Amber Burn“ nuo oficialaus „Burning Man“ skiriasi savo dydžiu, čia galima pajusti jo dvasią ir ypatingai – bendruomeniškumo pojūtį.

„Palyginkite Niujorką su Alytumi ir pabandykite įsivaizduoti, kur labiau jausite bendruomeniškumą. „Burning Man“ turi savo didmiesčio žavesį, kai per visą savaitę nespėji aplankyti visų teminių stovyklų ir apžiūrėti visų meno instaliacijų. „Amber Burn“ yra jaukus susibūrimas, iš kurio gali išvykti pažinodamas beveik visus miesto gyventojus ir užmegztą ryšį tęsti toliau. Taip ir kuriasi mūsų bendruomenė, kuri įgyvendina ne tik vieną renginį per metus, bet ir daug kultūrinių ar socialinių projektų“, – pasakoja „Burning Man“ bendruomenės Lietuvoje vadovas.

„Amber Burn“ organizatorė E. Kielė teigia, kad šiandienos pasaulyje žmonės tapo individualistai, jie pamiršo, ką reiškia būti bendruomenės dalimi. „Tai neapsakomai gera, nes bendruomenėje yra vertinamas kiekvienas, kuris prisideda prie kultūros, projektų įgyvendinimo ar tiesiog atneša tau vandens stiklinę, kai sunku. Būti tokioje aplinkoje – labai organiškas ir tuo pačiu magiškas jausmas. Sutinki žmones, kurių nė nebūtum pagalvojęs, kad sutiksi – nuostabūs, atviri, atsipalaidavę, kūrybiški, palaikantys, protingi. O svarbiausia, kad tos patirtys nesibaigia renginiu ir tęsiasi visus metus. Ir kas kartą sutikus šiuos žmones prisimeni, kad giliai viduje mes visi esame geri ir mylintys“, – atvirauja ji.

Apie „Burning Man“ vyrauja klaidingas įspūdis

Pasak P. Germanavičiaus, „Amber Burn“ renginys gali būti puiki proga iš arčiau susipažinti su tikrąja „Burning Man“ kultūra. „Daugelis žmonių „Burning Man“ mato kaip gražų kultūrinį reiškinį, kuris vyksta kartą per metus JAV, o vaizdai internete sukuria iliuziją, kad tai tiesiog graži meno galerija dykumoje, kur gali apsirengti ryškiai ir užsukti nusifotografuoti. Siūlau apsilankyti „Amber Burn“ ir suprasti bendrakūrybos prasmę bei džiaugsmą būti būryje atvirų žmonių.“

Dar vienas mitas, kurį dažnai tenka išgirsti apie „Burning Man“ – kad renginys skirtas tik meniškiems, kūrybiškiems ar šiek tiek „pačiuožusiems“ žmonėms. E. Kielė sako, kad šios bendruomenės renginiuose yra laukiamas kiekvienas, norintis išlipti iš rėmų.

„Dažnai užimama pozicija, vyraujantys stereotipai ar vidinės baimės mus stabdo nuo daugelio dalykų, kuriuos norėtume daryti – vilkėti kostiumus, viduryje gatvės apkabinti žmogų, kuriam pajutome artumą, garsiai dainuoti ar šokti. Mūsų aplinka atvira žmogui tokiam, koks jis yra. „Amber Burn“ skatiname saviraišką, laisvę atrodyti ir būti taip, kaip norisi, išreikšti save kūrybiškai per aprangą, per išvaizdą, kurti kartu ir dovanoti šypsenas bei apkabinimus tiems, kam jų reikia. Juk kiekvienas iš mūsų esame individualus kūrinys, ieškantis priimančios, atviros erdvės, kurioje saugu būti savimi“, – sako ji.

Dalyvių skaičius – ribotas

Nors „Amber Burn“ yra atviras visiems, organizatoriai atskleidžia, kad dalyvių skaičius į renginį ribotas, o kiekvienas, kuris nori įsigyti bilietą, turi gauti registracijos patvirtinimą. Pasak jų, tai reikalinga tam, kad žmonės susipažintų su „Burning Man“ kultūra ir patys suprastų, kur dalyvauja.

„Registracijos vyksta gerokai prieš renginį, limituotą laiką, o susibūrimo lokaciją atskleidžiame likus savaitei iki jo pradžios. Jei nebūtų viso šio proceso, žmonės nesuprastų, kur atvažiuoja. Daugeliui mūsų organizuojami susibūrimai atrodo lyg koks muzikos festivalis. Iš tiesų, mes patys iki paskutinės minutės nežinome, koks bus renginys, nes jį kuria čia atvažiuojantys žmonės. Labai svarbu suprasti, kad tai nėra įprastas festivalis, kur susimoki už bilietą, atkeliauji ir viskas padėta ant lėkštutės. Tai, ką patirsi „Amber Burn“, priklausys nuo tavęs paties, o ne organizatorių. Nes juk kiekvienas čia atvykęs ir yra organizatorius“, – mintimis apie renginį dalinasi E. Kielė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)