Per sekmadienį vykusį slaptą balsavimą 124 orkestro muzikantai išrinko K. Petrenką, kuris pakeis britų dirigentą serą Simoną Rattle'ą, atsistatydinsiantį 2018 metais, nurodė dienraštis „Die Welt“ ir regioninis visuomeninis transliuotojas RBB.

Pastarasis pranešimas tapo staigmena po to, kai orkestras nesugebėjo išsirinkti naujo vadovo gegužę, bet paskelbė, kad vėl mėgins tai padaryti „per ateinančius metus“.

K. Petrenka buvo dažnai minimas tarp potencialių kandidatų, bet jo galimybės būti išrinktam vertintos menkai. Šis dirigentas nemėgsta bendrauti su žiniasklaida, o tokia charakterio ypatybė prastai dera su aukšto lygio paskyrimu Berlyne.

K. Petrenka gimė 1972 metais pietvakarių Sibiro mieste Omske.

Jis buvo paskirtas generaliniu muzikos režisieriumi Vokietijos rytinėje Tiuringijos žemėje esančiame Meiningeno miestelyje ir užėmė šias pareigas 1999–2002 metais, o 2001-aisiais sulaukė tarptautinio susidomėjimo dėl Richardo Wagnerio keturių dalių epinių operų ciklo „Nibelungų žiedas“ (Der Ring des Nibelungen) savitos interpretacijos.

2002–2007 metais jis dirbo Berlyno komiškosios operos generaliniu muzikos režisieriumi.

Šiuo metu jis užima tokias pačias pareigas Miunchene įsikūrusiame Bavarijos valstybiniams operos teatre.

Itin kuklus ir nemėgstantis būti dėmesio centre K. Petrenka garsėja kaip tobulybės ieškotojas ir fanatiškai pedantiškas dirigentas, dedantis didžiules pastangas per pasiruošimus ir repeticijas bei sugebantis atskleisti geriausias savo orkestro ypatybes.

Jis niekada neduoda interviu ir yra išleidęs mažai savo įrašų.

Per gegužės 11 dieną vykusius rinkimus 124 balso teisę turintys nariai nesugebėjo susitarti dėl S.Rattle'o įpėdinio. Tarp kandidatų buvo minimas Berlyne gimęs 56 metų dirigentas Christianas Thielemannas, dabar vadovaujantis Dresdene įsikūrusiai Saksonijos valstybinei kapelai, daugiausiai atliekančiai vokiečių kompozitorių R. Wagnerio, Johanneso Brahmso ir Richardo Strausso kūrinius.

Taip pat buvo siūlomas 37 metų latvių dirigentas Andris Nelsonas, vadovaujantis Bostono ir Birmingamo simfonijos orkestrams, ir 34 metų garbanotas venesuelietis Gustavo Dudamelis, diriguojantis Los Andželo filharmonijos orkestrui.

Berlyno filharmonijos orkestras, įkurtas 1882 metais ir daugelio laikomas geriausiu pasaulyje orkestru, yra unikalus unikalus klasikinės muzikos kolektyvas, nes muzikantai patys renka savo vyriausiąjį dirigentą. Daugelio kitų orkestrų dirigentus skiria jų valdybos, administratoriai, o kai kada – politikai.

Per slaptą balsavimą orkestro nariai pirmiausiai pasiūlo kandidatų sąrašą. Aptarus kandidatūras, balsuojant sudaromas trumpesnis sąrašas, o šis procesas kartojamas, kol vienas kandidatas užsitikrina „aiškią daugumą“.

Už kiekvieną kandidatą atiduotų balsų skaičius laikomas paslaptyje.

Išrinkus kandidatą, vienas iš balsavimo komiteto narių susisiekia su laimėtoju ir pasiūlo jam arba jai darbą.

S. Rattle'as, vadovavęs Berlyno orkestrui nuo 2002 metų, 2017-aisiais perims Londono simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento lazdelę.

Liverpulyje gimęs 60-metis dirigentas įsimintina vešlia žilų plaukų šukuosena, neseniai sakė, kad vadovavimas Berlyno orkestrui yra „sunkiausias ir tuo pačiu geriausias dirigento darbas pasaulyje“.

Vokietijos sostinėje jis dirbs dar trejus metus ir sakė, kad jam Filharmonijos koncertų salėje praleistas laikas buvo „išskirtinis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)