„Diskusija yra nukreipta į plačiąją visuomenę, kad iš tikrųjų parodytų verslininkams, jog jų siekiama pastato rekonstrukcija bus „negyvos erdvės" sukūrimas. Net neabejoju, kad jeigu tie medžiai bus išpjauti, verslininkams miesto viduryje atsiras „juodoji skylė" – vengs visuomenė, būs totalus boikotas ir siekimas parodyti, kad buvo padaryta žala“, – trečiadienį žurnalistams teigė V. Benkunskas.

„Vertinu (bendrovės susitikimą su visuomene – ELTA) tikrai gerai ir man atrodo, kad visuomenės balsas šiuo atveju yra labai svarbus. Ir bandysiu pabaigęs kitus renginius prisijungti ir pasišnekėti“, – pridūrė jis.

V. Benkunskas priminė, kad verslas turi įstatyminę teisę šalinti tokio tipo augalus. Visgi jis tikisi, kad moralinio pritarimo iš savivaldybės ir visuomenės trūkumas privers bendrovę persvarstyti savo veiksmus.

„Svarbu pabrėžti, kad pagal teisinį reglamentavimą (ne savivaldybės, bet šiuo atveju įstatyminį) šie medžiai nėra saugomi. Jie gali ir šią minutę būti nupjauti, nes visi augalai augantys ant stogų, inžinerinių tinklų ar ant statinių gali būti šalinami be leidimo. Verslininkai šią teisę turi ir ką jie norėjo, tai gauti moralinį savivaldybės pritarimą“, – aiškino jis.

„Visuomenės balsas ir spaudimas verslininkams, savininkams ir vystytojams gali būti tas raktas, kaip šią situaciją pakeisti“, – paminėjo jis.

ELTA primena, kad pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo R. Gary paminklą esančius 9 medžius, viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas.
Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

Medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ trečiadienį organizuoja susitikimą su gyventojais. Naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.

Situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones, atlieka prokuratūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją