Pražydęs Stiklo kvartalas

Ar žinote, kokios gėlės Barborai Radvilaitei kėlė didžiausią pasigėrėjimą? Kaip pasakoja istorijos profesorė Raimonda Ragauskienė, būtent rožės, levandos ir našlaitės nevysdavo ne tik šios didikės soduose, bet ir kambariuose. Spalvingais žiedais mylimąją lepindavo ir pats LDK kunigaikštis, Lenkijos karalius Žygimantas Augustas.

Šiais metais meninių instaliacijų galerija „ARTerija“ Barboros Radvilaitės oranžerijos fragmentą perkėlė į sostinės Stiklo kvartalą, kuris glaudžiai siejasi su Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto gyvenimu.

Čia tarp pastatų išdygo menininkės Kotrynos Čalkaitės instaliacija „Karalienės Barboros gėlės“: „Labai džiaugiuosi, kad savo kūriniu galiu prisidėti prie šios gražios istorijos pasakojimo. Rožių, našlaičių ir levandų kūrimas buvo smagus iššūkis, apėmęs kelis skirtingus etapus – nuo medžiagiškumo ir formos paieškų, iki gėlių struktūros perteikimo. Gėlės sutvirtintos ir pagamintos iš audinio, galinčio atlaikyti skirtingas oro sąlygas. Žaidžiau dydžiais ir spalvų deriniais, žiedus kūriau ryškius, koks ir buvo pačios Barboros Radvilaitės gyvenimas“.

Kviečia į ekskursiją

Šįmet minint Vilniaus 700 metų jubiliejų, sostinėje atsiranda vis daugiau kultūrinių pramogų, kurios domina ne tik tautiečius, bet ir atvykėlius iš kitų šalių. O Barboros Radvilaitės istorinė asmenybė yra neatsiejama mūsų sostinės identiteto dalis, todėl asociacija „Miesto kvartalas ir „Go Vilnius“ siūlo išskirtinę galimybę pasinerti į ikoninės karalienės gyvenimą: lydint gidui įsijausti į Barboros Radvilaitės kasdienybę ir pažinti tas vietas, kurios jai kėlė didžiausią jaudulį.

Vilniaus Gaono ir Stiklių gatvės, dabartinis Konstantino Sirvydo skveras ir Radvilo Juodojo rūmų sodas buvo vienos lankomiausių Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto vietų. Čia jie leisdavo meilės kupinus vakarus, romantiškai vaikštinėdami gėrėjosi manufaktūromis ir Vilniaus senamiesčio architektūra. Prieš kelerius metus Stiklo kvartale ne veltui duris atvėrė ir jauki, Barboros ir Augusto vardais pavadinta kavinė. Kvartale įsikūrusioje delikatesų krautuvėje kabo Miglės Kosinskaitės nutapytas, vienintelis Lietuvoje garsiosios poros portretas.

Siūloma unikali ekskursija susideda iš keliomis kalbomis šnekančio gido, audiogido stotelių, SPA ritualų, saldžios popietės arbatėlės, žvėriena kvepiančios vakarienės ar net karališko poilsio naktų.

Stiklo kvartalo idėjos autorė, menininkė Julija Janus sako, kad šiuo projektu siekiama novatoriškai atgaivinti Vilniaus senamiestyje apmirusius polius, pritraukiant daugiau kultūros mylėtojų: „Jausdami susidomėjimą Vilniaus miestu, norime kuo daugiau žmonių supažindinti su šia svarbia Lietuvai, XVI a. meilės istorija. Tuo laikotarpiu Vilnius išgyveno tikrą aukso amžių, o Barbora Radvilaitė ir Žygimantas Augustas yra mūsų valstybingumo ir tuometinės galybės simboliai, menininkų ypač dažnai naudoti Lietuvos okupacijos metais. Džiugu, kad sostinės senamiestyje veikiančios verslo bendruomenės noriai jungiasi į šį edukacinį sumanymą, ir per potyrius padės šiuolaikiškai pajusti istorinės poros gyvenimą.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją